Hoppa till huvudinnehåll

Spansk domare utfärdade arresteringsorder för katalanska ledare som flytt till Belgien

Carles Puigdemont.
Spanien vill att Belgien griper den avsatta regionpresidenten Carles Puigdemont och fyra av hans ministrar som flydde till Bryssel. Carles Puigdemont. Bild: EPA-EFE/Quique Garcia Carles Puigdemont,Katalonien

En spansk domare har utfärdat en internationell arresteringsorder för Kataloniens avsatta regionpresident Carles Puigdemont och fyra tidigare katalanska ministrar, meddelar Högsta domstolen.

Puigdemont och de fyra ministrarna flög i början av veckan till Bryssel och de befinner sig fortfarande i Belgien.

Domaren avvisade Puigdemonts krav på att få vittna i Belgien via en videokonferens, uppger nyhetsbyrån Reuters.

De belgiska federala åklagarmyndigheterna bekräftar att en arresteringsorder har emottagits.

Puigdemont sade tidigare vid en presskonferens i Bryssel att han inte kan räkna med en rättvis rättegång i Spanien och att han är redo att samarbeta med belgisk polis om den vill förhöra honom.

Puigdemont har meddelat att han är redo att ställa upp i det nyval som ska hållas i Katalonien den 21 december, och att det är möjligt att han driver sin kampanj från utlandet.

Häktningar och förhör i Spanien

Åtta avsatta katalanska ministrar häktades i Madrid i går då de de vägrade att svara på frågor i en specialdomstol.

Hundratals människor samlades utanför en specialdomstol i Madrid när katalanska separatistledare skulle förhöras
Hundratals människor samlades utanför en specialdomstol i Madrid där katalanska separatistledare förhördes Hundratals människor samlades utanför en specialdomstol i Madrid när katalanska separatistledare skulle förhöras Bild: EPA-EFE/JAVIER ETXEZARRETA Spanien,Katalonien

Spanska domare vill förhöra sammanlagt 20 avsatta katalanska ministrar och parlamentsledamöter som deltog i besluten om en folkomröstning om självständighet och som därefter röstade för Kataloniens självständighetsdeklaration.

Ministrarna åtalas för uppror mot staten, uppvigling till uppror och missbruk av offentliga medel vilket kan bestraffas med upp till 30 års fängelse.

Det är också möjligt att brottsrubriceringen förändras till försök till uppror - I så fall skulle de åtalade riskera högst sju och ett halv års fängelse.

(AFP, Reuters)