Hoppa till huvudinnehåll

Statens pengar för vargstängsel tog slut - stor efterfrågan i Svenskfinland

En tapp med en ögla fastspikad i en påle.
En tapp med en ögla fastspikad i en påle. Bild: Yle/Juho Karlsson varg,Närpes,Övermark,Österbotten,vargstängsel

Behovet av vargstängsel har varit större än väntat, och de budgetmedel som har anslagits till ändamålet har tagit slut i förtid, rapporterar Lännen Media.

Arbetet med att skydda boskap och får mot angrepp från vargar och björnar stöter på förhinder. Statens pengar för viltstängsel har tagit slut eftersom så många har ansökt om bidrag till stängselbygge.

Enligt SFP:s riksdagsledamot Mats Nylund har anslagen varit för små i förhållande till de växande rovdjursstammarna.

- Vi har en uppåtgående trend när det gäller vargen och vi har till och med fått bofasta flockar i västra Finland. Det här betyder att behovet av att skydda boskap har ökat, säger Nylund.

Finlands viltcentral har i år beviljat 55 boskapsuppfödare pengar till elstängsel som skyddar mot rovdjur.

Men Reijo Kotilainen, viltskadeansvarig vid viltcentralen, säger i Lännen Medias artikel att pengarna inte räcker för alla.

Tio gårdar blir utan stängsel i år, antingen för att de ansökt om hutlöst höga summor eller för att ansökan varit bristfällig.

Varg som ligger på marken
Varg som ligger på marken Bild: Mostphotos.com varg,rovdjur,vilda djur,skogar,naturen

Enligt Kotilainen har flest ansökningar om viltstängsel kommit från Österbottens kusttrakter, samt från Nyland och Egentliga Finland.

I västra Finland har man inte tidigare skyddat boskap med viltstängsel, men i och med den växande varg- och björnstammen har ett behov uppstått, säger Kotilainen.

Yle Nyheter har nyligen rapporterat om flera vargproblem i bland annat Ingå, Raseborg och Nykarleby.

Enligt SFP:s Mats Nylund har staten ett stort ansvar i rovdjursfrågan.

- Jag tycker att när staten har gått in för att vi ska ha rovdjur så är det också skäligt att man gör det möjligt att fortsätta med boskapsskötsel.

Nylund säger att utgifterna för viltstängsel är höga, även om staten beviljar stödet, eftersom det är bonden som står för installering och underhåll.

- Men om man står mellan det att vargen river får och nötkreatur eller det att du kan rädda dem och fortsätta med din näring så är naturligtvis det senare bättre.

Mats Nylund
SFP:s riksdagsledamot Mats Nylund. Mats Nylund Bild: Yle/Evert Rönnqvist spotlight

Största delen av stängslen används till att skydda får. En orsak till att man inte kunnat bemöta behovet är enligt Viltcentralens Kotilainen att får betar på så stora områden.

Viltstängsel beviljas inte heller till väldigt små gårdar, eftersom det finns vissa krav på kostnadseffektivitet.

På vargens revir i till exempel Ingå och Raseborg är det bara två av tiotals gårdar som enligt Yle Nyheters uppgifter ansökt om rovdjursstängsel.

Artikeln uppdaterades klockan 08:19 med tilläggsinformation och kommentar av Mats Nylund

 • Kvinna tvingade 19-åring att sälja sex - fick sänkt straff i hovrätten

  Hovrätten sänkte straffet i människohandelsfall.

  Helsingfors hovrätt sänkte på tisdagen straffet för en kvinna i ett människohandelsfall. Kvinnan dömdes i hovrätten för människohandel medan hon i tingsrätten dömts för grovt människohandel. Offret fördes från Nigeria via Italien till Finland där hon tvingades sälja sex.

 • Bytesbörsen 16 januari

  Många efterlysningar den här veckan!

  En liten jolle, en boj, en akustisk gitarr, en hydraulisk vingplog efterlyses och långfärdsskridskor och glasull söker nya ägare!

 • Efterlysningen 16.1

  Snöskoterdelar, klippdocka och nätkorkar efterlystes.

  Snöskoterdelar, klippdocka och nätkorkar. Bland annat sånt efterlystes denna gång.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes