Hoppa till huvudinnehåll

Ätstörningar, alkoholism och medicinmissbruk var Ninas vardag

Nina Jacobsson i en fåtölj.
Vilja att lyckas och förmågan att vara ärlig krävs för att bli nykter berättar Nina Jacobsson. Nina Jacobsson i en fåtölj. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Öppenvård,nina jacobsson

Malaxbon Nina Jacobsson kom till ett vägskäl där hon trodde att hon skulle dö oavsett vad hon gjorde. Hon lyckades efter några motgångar att lämna ätstörningarna och missbruket bakom sig och hjälper i dag andra.

Det är en tung historia, men Nina Jacobsson berättar rakryggat och tydligt om sitt liv. Som tioåring kände hon sig deprimerad och därifrån eskalerade det till alkoholism och läkemedelsmissbruk.

- På 80-talet talades det inte om depressioner eller mental ohälsa över huvudtaget och speciellt inte hos barn. Jag visste inte vad det handlade om och försökte själv komma ur det här, säger Jacobsson.

Gick ner i vikt i tonåren

Vid 13 års ålder försökte Jacobsson styra upp sitt liv genom att gå ner i vikt.

- Jag hade en idé om att alla skulle tycka om mig om jag gick ner i vikt, säger hon.

Viktminskningen resulterade i en allvarlig form av anorexi. Då hon egentligen skulle ha gått på åttan med sina jämngamla klasskompisar låg hon nästan hela året i sjukhussängen.

När jag växte upp sågs anorexi som ett medel för att få uppmärksamhet― Nina Jacobsson

På den tiden var anorexivården i barnskorna. Anorexi sågs som ett medel för att få uppmärksamhet och uppmaningen var kort och tydlig: ät eller så får du inte åka hem.

Förödande nog fick Jacobsson uppmaningen av en sjuksköterska att inte stoppa fingrarna i halsen efter att hon ätit.

- Jag hade aldrig tänkt tanken, men tyckte att det lät som en jättebra idé. När jag kom hem från sjukhuset började jag att spy efter maten och då fick jag bulimi som jag hade tills jag blev 36 år. Jag trodde att jag aldrig skulle bli fri från den, säger Jacobsson.

Ett illustrerat huvud med en våg inuti.
Sämsta man kan göra är att vifta bort problemen om det är uppenbart att de finns. Ett illustrerat huvud med en våg inuti. Bild: Most Photos/Lumination anorexi,matvanor,bantning,aptitlöshet

Symptomfri med alkohol

För Jacobsson som var noga med kaloriintaget var alkohol länge uteslutet, men under studietiden gjorde alkoholen entré i hennes liv.

- Jag kunde vara social och den stora bonusen var att jag slapp mina ätstörningar helt då jag drack. Det tyckte jag att var en fin medicin, säger Jacobsson.

Alkoholintaget eskalerade snabbt. Plötsligt drack Jacobsson då hon skulle städa eller för att klara av att ringa ett jobbigt samtal.

- Jag hade beroendetänkesättet i bagaget från bulimin och det bidrog till att jag på kort tid blev ett fyllo, säger Jacobsson.

Till sist blev situationen ohållbar, Jacobsson fick delirium och började se och höra saker som inte fanns. Ett samtal hem till mamma och beslut om att komma hem för vård blev en vändpunkt.

En hand fastkedjad i en flaska.
Konfrontera den som missbrukar, ju fler som gör konsekvenserna synliga desto större blir motivationen för missbrukaren att ta tag i situationen. En hand fastkedjad i en flaska. Bild: Most Photos/ARNI alkoholism,beroende

Började med att ta tag i alkoholismen

För att få hjälp med alkoholismen togs Jacobsson in på anstalt för missbrukare. Men bulimin fortsatte, den hade pågått så länge att hon hade svårt att se den som ett problem.

- Inom vården talades det aldrig om beroendetänk eller beroendepersonlighet. Det handlade om att skruva på korken och allt skulle bli bra. Men det fungerar ju inte så, man måste göra något åt beroendepersonligheten.

Väl hemma igen var Jacobsson spritfri, men tillvaron varvades av perioder med ätstörningen.

- Jag gick i psykoterapi hos en psykiater som hade rättigheter att skriva ut mediciner. Jag var medicintroende och tänkte att bara de hittar den molekyl som fattas från min hjärna så kommer jag att bli frisk, säger Jacobsson.

Till slut hade Jacobsson sju olika mediciner samtidigt och snart var återfallet ett faktum. Det konstaterades psykotisk depression och Jacobsson blev intagen på avdelning igen.

Jag visste att jag kommer att dö om jag fortsätter att missbruka. Samtidigt kändes det som om jag dör om jag inte får fortsätta att missbruka. Jag fick en känsla av hjälplöshet.― Nina Jacobsson
Glasburkar och piller.
Dubbeldiagnoser handlar ofta om en eller flera psykiatriska diagnoser samt ett rusmedelsberoende. Glasburkar och piller. Bild: Mostphotos beroende,första hjälpen,antibiotika,narkotika,mediciner,centralsjukhus,headache,healthy,illness,pharmacist,Recept,pill,sick,tablet,Texture,medical

Döden den enda upplevda utvägen

Småningom kom insikten att missbruket skulle ta livet av henne om hon inte slutade.

- Jag visste att jag kommer att dö om jag fortsätter att missbruka. Samtidigt kändes det som om jag dör om jag inte får fortsätta att missbruka. Jag fick en känsla av hjälplöshet.

Tack vare en god handledning kom Jacobsson till insikt att hon själv kan påverka sitt liv oavsett diagnoser eller mediciner.

Livet började ta form med studier och bostad, men efter ett år kom väggen emot. Men denna gång hade Jacobsson kapacitet att hantera situationen annorlunda.

- Jag tog sjukledigt i ett par månader. Jag låg på sängbottnen och funderade vad felet var. Jag drack inte längre, använde inga mediciner – kunde jag vara galen på riktigt? I den stunden kom jag fram till att jag aldrig har behandlat det som finns mellan öronen, mitt beroendetänk, säger Jacobsson.

Beroendetänkandet kan ses som en snedvriden bild av sig själv och omvärlden. Och det var först när Jacobsson började jobba med det som situationen blev bättre.

- När jag började behandla mitt beroendetänk försvann ätstörningarna på köpet.

Illustrerade mediciner och ett huvud.
Nina Jacobsson levde länge i tron att mediciner skulle fixa hennes problem, men det var först när hon jobbade på sitt beroendetänk som hon blev symptomfri. Illustrerade mediciner och ett huvud. Bild: Most Photos/Lumination beroende,mediciner,psykofarmaka

”Mina föräldrar bär ingen skuld”

Under åren har Jacobsson spenderat otaliga timmar i terapi. Det som varit kännetecknande för all terapi är sökandet efter ett trauma i barndomen.

Många har ställt frågan om vad som hänt Jacobson i hennes barndom. Själv säger hon att hon haft en fullständigt normal barndom och att hennes föräldrar inte bär någon skuld över att hon blev sjuk.

- Det är inte mina föräldrars fel att jag blev sjuk. Lika litet som det skulle ha varit om jag hade fått diabetes. Sökandet efter trauma är sorgligt för det kan hindra anhöriga från att söka hjälp i rädslan att skuldbeläggas, säger Jacobsson.

Barnteckning på kylskåpet
Att gräva efter ett trauma från barndomen har inte hjälpt Nina Jacobsson. För hennes del finns inget trauma, säger hon. Hon fokuserar helst framåt. Barnteckning på kylskåpet Bild: Yle/Anna Savonius brnskydd

Konfrontera den som behöver hjälp

I dag studerar Jacobsson till socionom, hon har två barn och arbetar som erfarenhetshandledare inom öppenvården. Det viktigaste i vården är att få den som behöver att söka hjälp, tycker hon.

- Många gånger insjuknar anhöriga i medberoende. De börjar ställa om sitt liv, sina känslor och vardagen för att inte missbrukaren ska knarka eller dricka. Att ställa om sitt liv är skadligt om man gör det för att lindra någons missbruk.

Jacobsson rekommenderar anhöriga att själva söka vård för att medvetandegöra situationen för den som missbrukar.

- Speciellt då det är fråga om missbruk är det viktigt att den som missbrukar inser att omgivningen inte längre dansar efter dens pipa, säger Jacobsson.

Förespråkar tvångsvård

I Finland i dag kan ingen tvingas till vård. Jacobsson ser det som en kontroversiell fråga och talar varmt för högklassig tvångsvård.

- Jag personligen skulle ha varit glad om någon hade tvingat mig till missbrukarvården. Som missbrukare såg jag inte mitt eget bästa. Samtidigt behövs också egen vilja för att bli nykter.

En stor skugga ev en liten person.
Det är önskvärt att omgivningen reagerar för ett en missbrukare ska inse vidden av sina problem. En stor skugga ev en liten person. Bild: Most Photos/Lumination Skugga,mörker,kontroll av brottslig bakgrund

”Mitt förflutna är min största tillgång i dag”

I dag är Jacobsson symptomfri, men hon poängterar att en alkoholist aldrig blir botad eller frisk.

- För 10-15 år sedan läste jag en text om att det förflutna kan bli en persons största tillgång. Jag tänkte då att det inte kan stämma, men i dag är det faktiskt så. Jag kan använda mitt förflutna för att nå fram till andra människor, säger Jacobsson.

Hur känns det att få hjälpa andra?

- Det är väldigt, väldigt givande.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa