Hoppa till huvudinnehåll

Youtubestjärnors böcker intresserar Norsenelever - nu tar projektet Den läsande skolan slut

Två högstadieflickor i en soffa med skolhäfte och väska.
Karolina Tujulin och Ella Najonen läser gärna böcker som kompisar rekommenderar. Två högstadieflickor i en soffa med skolhäfte och väska. Bild: Yle/ Karin Filén flickor,Karolina Tujulin och Ella Najonen

Grundskolan Norsen har under tre års tid satsat extra på litteratur och läsning under projektet Den läsande skolan. Nu tar den statliga finansieringen för projektet slut. Man kommer ändå att fortsätta med det man lärt sig, lovar man i skolan.

- Om jag hittar en bra bok kan jag läsa den på två dagar. Det händer nog inte så ofta, men ibland fastnar jag. Fantasy är det jag oftast läser.

Det berättar Karolina Tujulin, som tillsammans med sin klasskompis Ella Najonen sitter i korridoren i Grundskolan Norsen. De ska strax ha prov i franska men hinner ta en paus i sista minuten-pluggandet för att tala lite om böcker.

Ella Najonen berättar att hon inte är särskilt intresserad av att läsa, även om det ibland kan vara helt roligt.

- Om jag har hört någon annan prata om en bok måste jag nog läsa den. En bra bok var Girl Online (av youtubern och vloggaren Zoe Sugg. Red anm.).

Biblioteket har varit en fristad

I Grundskolan Norsen har man i tre års tid hållit på med ett projekt som har som mål att få barn och ungdomar att läsa mera.

Nu i dagarna tar projektet slut i och med att den statliga finansieringen upphör. Rektor Ann-Britt Bonns tycker att det är onödigt att hänga läpp över det, och menar att hon hellre tänker på hur mycket skolan har fått ut av satsningen.

- Vi har fått inspiration, vi har tagit del av forskning om läsning och vi har lyft upp läsning inom alla ämnen på ett helt annat sätt än förut.

Ann-Britt Bonns, Pamela Lindebäck, Margareta Öhman-Rintamäki sitter vid ett bord i Norsens bibliotek. På bordet papper och böcker.
Ann-Britt Bonns, Pamela Lindebäck, Margareta Öhman-Rintamäki Ann-Britt Bonns, Pamela Lindebäck, Margareta Öhman-Rintamäki sitter vid ett bord i Norsens bibliotek. På bordet papper och böcker. Bild: Yle/ Karin Filén litteratur,böcker

Ann-Britt Bonns säger att projektet också har fungerat som elevvård. Det har att göra med att man har haft en heltidsanställd bibliotekarie i skolans bibliotek.

- Ensamma elever har sökt sig till biblioteket i och med att det hela tiden är öppet och att där hela tiden finns en vuxen som har tid.

Böcker av Youtubestjärnor är populära

Bibliotekarien i fråga heter Margareta Öhman-Rintamäki. Hon säger att en av hennes viktigaste uppgifter har varit att fungera som läsinspiratör.

Hur går det i praktiken till? Vad gör hon när en kanske lite motsträvig 13-åring stövlar in i biblioteket och vill hitta nånting att läsa?

- Jag börjar med att fråga vad personen är intresserad av och så fortsätter vi att samtala. Inte funkar det alltid, men det är nog genom samtalet man når eleven.

En hög med böcker på ett bord.
Böcker. En hög med böcker på ett bord. Bild: Yle/ Maria Wasström böcker,böcker för pojkar

Vilka böcker är då de stora hitarna bland de unga?

- Böcker som Youtubestjärnor har gett ut är hittar. Vissa bokserier i fantasy-genren är också populära, liksom skräckböcker. De unga rekommenderar böcker åt varandra.

Är det här bra litteratur? Öhman-Rintamäki tvekar.

- Det är en väg in i läsandet för en ovan läsare.

Hon berättar att en annan utmaning är de mycket avancerade läsare som också går i skolan och att hitta böcker som passar dem.

- Här hos oss går nog också elever som läser klassiker.

Djupläsning också hemma

Under modersmålslektionerna har man inom ramen för projektet Den läsande skolan ägnat sig åt en hel del djupläsning. Alla i klassen läser då samma bok och så diskuterar och analyserar man den tillsammans.

Högstadieeleven Karolina Tujulin tycker att just det här har varit givande.

- Man förstår boken på ett annat sätt. Fast jag tyckte inte så mycket om boken som vi läste, så det var lite tråkigt.

Boken var Naondel av Maria Turtschaninoff.

Handarbete i papper föreställande människor och hus.
Klass 8G har skapat det här verket med inspiration i boken "Jag och Earl och tjejen som dör" av Jesse Andrews. Handarbete i papper föreställande människor och hus. Bild: Yle/ Karin Filén handarbeten (produkt),bokpyssel

Modersmålslärare Pamela Lindebäck tycker att djupläsning är oerhört viktigt.

- Vi gräver i handlingen och letar efter mönster. Ju mer man förstår om litteratur, desto roligare är det att läsa. Det i sin tur ökar läslusten.

Djupläsning är något som man också kan göra hemma med sina barn, tipsar Lindebäck. Då diskuterar man en bok som både förälder och barn har läst. Det ger barnet mycket, menar hon.

Läsning gör oss till bättre människor

Varför är det då egentligen så viktigt att barnen och ungdomarna läser?

Ja, det är ju bra för barn och unga på många sätt, säger Pamela Lindebäck, men vill ändå särskilt lyfta upp en aspekt som kanske ibland glöms bort.

- Jag hoppas att läsning gör oss alla till lite bättre människor. Vi kan bli otroligt mycket mer empatiska genom att läsa.

Sagan är inte slut

Rektor Ann-Sofi Bonns vet att många föräldrar är besvikna över att finansieringen för projektet Den läsande skolan nu upphör. Men Grundskolan Norsen kommer ändå att fortsätta i det spår som nu lagts, lovar hon.

- Det vi har lärt oss under de här tre åren försvinner ju ingenstans. Vi vill glädjas över att det här blev så mycket bättre och så mycket mera än vad vi hade vågat hoppas på.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen