Hoppa till huvudinnehåll

Det finns flera sexualiteter än skolböckerna låter oss tro

Fler symboler för olika sexuella minoriteter ovanför en öppen bok. I vänstra hörnet Yle Nyhetsskolans logo.
Är skolans bild på sexuella inriktningar för snäv? Fler symboler för olika sexuella minoriteter ovanför en öppen bok. I vänstra hörnet Yle Nyhetsskolans logo. Bild: Kollage/ Rose-Marie Dahlström sexuella minoriteter,symboler,yle nyhetsskolan

I gymnasiekursen Hälsa 2, hälsokunskapens grunder, lär eleverna sig endast en bråkdel av de sexualiteter som finns i dag. Många har aldrig hört om asexualitet eller demisexualitet och få vet att man kan vara ickebinär eller pansexuell.

De flesta känner i dag till bi-, homo- och transsexualitet. Det här är de sexualiteter som huvudsakligen tas upp i skolorna.

Det finns tiotals olika sexualiteter som många aldrig hört talas om, bland annat:

 • Asexualitet - Att inte uppleva sexuell attraktion
 • Demisexualitet - Att inte kunna uppleva sexuell attraktion utan att först forma ett starkt vänskapsband med personen i fråga
 • Pansexualitet - Sexuell attraktion oberoende av motpartens könsidentitet
 • Ickebinär - En paraplyterm för personer som inte identifierar sig med något av de två binära könen
Nu har vår levnadsstandard ökat jämfört med hur den var för några hundra år tillbaka. Nu har vi mera tid att tänka på våra känslor och vem vi attraheras av― Yannika Rönnqvist, en av arrangörerna för regnbågscaféet i Vasa

Man kan också påpeka att ordet transsexuell har blivit gammalt. I dag använder man uttrycket transperson eftersom det handlar om könsidentitet, inte sexualitet. Man kan vara transperson men också till exempel bisexuell på samma gång.

“De har alltid, eller snarare aldrig, funnits”

Varifrån kommer då alla sexualiteter? Har ungdomarna i dag mera tid att utforska sig själva och ge namn åt vad de känner?

Yannika Rönnqvist som är en av arrangörerna för regnbågscaféet i Vasa säger att vi inte kan tala om att det finns en viss mängd sexualiteter som folk kan välja mellan.

- Jag tror att många sexualiteter alltid har funnits, eller snarare att de aldrig funnits. Det handlar om ett spektrum. Det är först nyligen som vi börjat med att försöka identifiera vad som finns på spektrumet, säger Rönnqvist.

Yannika Rönnqvist gör handtecken.
Yannika Rönnqvist tror att människor har ett behov av att stämlpa sig själva. Yannika Rönnqvist gör handtecken. Bild: Privat/ Venla Keltto sexuella minoriteter
Alla har sin egen personliga och individuella sexualitet― Frida Crotts, lärare

Frida Crotts, lärare i franska och engelska vid Vasa övningsskola, spenderar mycket tid bland ungdomar. Hon ser också sexualitet som något personligt och individuellt som vi inte alltid ens kan kategorisera under ett begrepp.

- Alla har sin egen personliga och individuella sexualitet. Det gäller mer att hitta den, förstå sig på den och kunna kommunicera den till omvärlden på ett sätt som känns bra istället för att försöka namnge och kategorisera de sexuella inriktningarna, säger Crotts.

En kaffekopp med ett äpple på. I koppen finns té, på tepåsens logo finns ett hjärta i regnbågsfärger.
Rönnqvist ordnar regnbågscafé i Vasa på onsdagar kl. 18-21 i Folkhälsanhuset. En kaffekopp med ett äpple på. I koppen finns té, på tepåsens logo finns ett hjärta i regnbågsfärger. Bild: Privat/Yannika Rönnqvist Kaffekopp,sexuella minoriteter,regnbågsfamiljer,yle nyhetsskolan

Varför tror du att de olika sexuella inriktningarna dyker upp först nu?

- Jag tror människor har ett behov av att stämpla sig själva. Nu har vår levnadsstandard ökat jämfört med hur den var för några hundra år tillbaka. Nu har vi mera tid att tänka på våra känslor och vem vi attraheras av, säger Rönnqvist.

- Det har blivit mindre tabubelagt att prata om sexualitet och det är mera accepterat att det finns fler än de “gamla” sexuella inriktningarna, det vill säga homosexuell, bisexuell och transsexuell, säger Crotts.

Artikeln är skriven av Julia Vestman vid Vasa övningsskolas gymnasium i samarbete med Yle Nyhetsskolan.

Vad tycker du?

Klicka på det alternativ som motsvarar din egen åsikt.

Jag tror på ett spektrum snarare än skilda sexualiteter
44.5% (93 röster)
Jag tror att alla sexualiteter alltid funnits
33.5% (70 röster)
Jag tror det bara finns heterosexualitet
12.0% (25 röster)
Jag tror inte det finns något utöver det vi lär oss om i skolan
10.0% (21 röster)
Antal avgivna röster: 209

Läs också

Nyhetsskolan

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan