I gymnasiekursen Hälsa 2, hälsokunskapens grunder, lär eleverna sig endast en bråkdel av de sexualiteter som finns i dag. Många har aldrig hört om asexualitet eller demisexualitet och få vet att man kan vara ickebinär eller pansexuell.
De flesta känner i dag till bi-, homo- och transsexualitet. Det här är de sexualiteter som huvudsakligen tas upp i skolorna.
Det finns tiotals olika sexualiteter som många aldrig hört talas om, bland annat:
- Asexualitet - Att inte uppleva sexuell attraktion
- Demisexualitet - Att inte kunna uppleva sexuell attraktion utan att först forma ett starkt vänskapsband med personen i fråga
- Pansexualitet - Sexuell attraktion oberoende av motpartens könsidentitet
- Ickebinär - En paraplyterm för personer som inte identifierar sig med något av de två binära könen
Nu har vår levnadsstandard ökat jämfört med hur den var för några hundra år tillbaka. Nu har vi mera tid att tänka på våra känslor och vem vi attraheras av
Man kan också påpeka att ordet transsexuell har blivit gammalt. I dag använder man uttrycket transperson eftersom det handlar om könsidentitet, inte sexualitet. Man kan vara transperson men också till exempel bisexuell på samma gång.
“De har alltid, eller snarare aldrig, funnits”
Varifrån kommer då alla sexualiteter? Har ungdomarna i dag mera tid att utforska sig själva och ge namn åt vad de känner?
Yannika Rönnqvist som är en av arrangörerna för regnbågscaféet i Vasa säger att vi inte kan tala om att det finns en viss mängd sexualiteter som folk kan välja mellan.
- Jag tror att många sexualiteter alltid har funnits, eller snarare att de aldrig funnits. Det handlar om ett spektrum. Det är först nyligen som vi börjat med att försöka identifiera vad som finns på spektrumet, säger Rönnqvist.

Alla har sin egen personliga och individuella sexualitet
Frida Crotts, lärare i franska och engelska vid Vasa övningsskola, spenderar mycket tid bland ungdomar. Hon ser också sexualitet som något personligt och individuellt som vi inte alltid ens kan kategorisera under ett begrepp.
- Alla har sin egen personliga och individuella sexualitet. Det gäller mer att hitta den, förstå sig på den och kunna kommunicera den till omvärlden på ett sätt som känns bra istället för att försöka namnge och kategorisera de sexuella inriktningarna, säger Crotts.

Varför tror du att de olika sexuella inriktningarna dyker upp först nu?
- Jag tror människor har ett behov av att stämpla sig själva. Nu har vår levnadsstandard ökat jämfört med hur den var för några hundra år tillbaka. Nu har vi mera tid att tänka på våra känslor och vem vi attraheras av, säger Rönnqvist.
- Det har blivit mindre tabubelagt att prata om sexualitet och det är mera accepterat att det finns fler än de “gamla” sexuella inriktningarna, det vill säga homosexuell, bisexuell och transsexuell, säger Crotts.
Artikeln är skriven av Julia Vestman vid Vasa övningsskolas gymnasium i samarbete med Yle Nyhetsskolan.
Vad tycker du?
Klicka på det alternativ som motsvarar din egen åsikt.