Hoppa till huvudinnehåll

Fira svenska dagen med Efter Nio

Gruppbild med Mårten Svartström, Sonja Kailassaari, Eva Kela och Riko Eklundh.
Mårten Svartström, Sonja Kailassaari, Eva Kela och Riko Eklundh är värdar under svenska dagen-direktsändningen. Gruppbild med Mårten Svartström, Sonja Kailassaari, Eva Kela och Riko Eklundh. Efter nio,Mårten Svartström,Sonja Kailassaari,Eva Kela,Riko Eklundh,Svenska dagen,Svenska Teatern

Efter Nio flyttar studion till Svenska Teatern för att fira svenska dagen. Under den direktsända festsändningen medverkar bland annat president Sauli Niinistö och Allsång på skansen-stjärnan Sanna Nielsen. Rapparen Paleface framför en sång svenska dagen till ära.

Med anledning av Finlands 100-årsjubileum blir det extra guldkant på årets firande av svenska dagen. Yle Fem och Yle Arenan bjuder på en två timmars direktsändningar från Folktingets huvudfest på Svenska Teatern i Helsingfors.

Festprogrammet på stora scenen inramas av ett specialavsnitt av programmet Efter Nio. Gäster i soffan är bland andra Baba Lybeck, Elisabeth Rehn, Pirkka-Pekka Petelius och Krista Siegfrids.

Programledare är Mårten Svartström och Sonja Kailassaari, och reporter i festvimlet är Thomas Lundin.

Till kvällens höjdpunkter hör prisutdelningen, då bland annat århundradets finlandssvensk koras. Tillställningens festtal hålls av republikens president Sauli Niinistö.

För musikprogrammet står bland andra Sanna Nielsen, Emma Salokoski och Paleface samt delar ur Chess med Maria Ylipää och oratoriet Skymning, gryning. Värdar på scen är Riko Eklundh och Eva Kela.

Förresten, har ni undrat varför vi överhuvudtaget firar svenska dagen? Svaret leveras nedan av populärhistorikern Alfred Backa.Svenska dagen med Efter Nio, måndagen den 6 november 2017 kl. 20.00 i Yle Fem och Yle Arenan.

Nyligen publicerat - Yle Fem