Hoppa till huvudinnehåll

Kataloniens ex-president Carles Puidgemont gav sig till belgisk polis

Den förre katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont höll på tisdagen en presskonferens i Bryssel. Han tänker hålla sig i Belgien tills vidare säger hans advokat
Den förre katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont höll på tisdagen en presskonferens i Bryssel. Han tänker hålla sig i Belgien tills vidare säger hans advokat Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Carles Puigdemont,Katalonien

Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont och fyra av hans ministrar har överlämnat sig till belgisk polis inför uppgifter om att de skulle gripas på begäran av spanska åklagare

Puigdemont flydde i början av veckan till Bryssel tillsammans med fyra ministrar i sin avsatta regering och belgiska åklagare bekräftar att samtliga ´fem nu har gripits.

De fem katalanska ledarna kommer att ställas inför en lokal domstol som skall fatta beslut om huruvida de utlämnas till Spanien.

- Fem personer som har efterlysts av Spanien överlämnade sig i morse till polisen i Bryssel. De frihetsberövades i morse klockan 9.17 säger det belgiska åklagarämbetets talesman Gilles Dejemeppe.

- Domaren kommer att höra dem i eftermiddag och han har tid till i morgon att fatta sitt beslut.

Om domaren accepterar Spaniens arresteringsorder så skall en annan domstol inom 15 dagar besluta om ordern verkställs.

Separatistledarna kan överklaga besluten i olika skeden och hela utlämningsprocessen kan därmed ta flera veckor, enligt juridiska experter i Belgien.

Domaren hör dem i eftermiddag och han har tid till i morgon bitti att fatta sitt beslut säger åklagarens talesman Gilles Dejemeppe
Domaren hör dem i eftermiddag och han har tid till i morgon bitti att fatta sitt beslut säger åklagarens talesman Gilles Dejemeppe Domaren hör dem i eftermiddag och han har tid till i morgon bitti att fatta sitt beslut säger åklagarens talesman Gilles Dejemeppe Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Spanien,Katalonien,Belgien

Utlämning överklagas

Puigdemonts belgiska advokat Paul Bekaert som har specialiserat sig på utlämningsfall med bland andra baskiska separatister, bekräftar att ett eventuellt beslut om utlämning kommer att överklagas.

Puigdemont själv har klagat över att han inte kan få en rättvis behandling i Spanien och han har lovat att samarbeta med belgiska myndigheter om de vill förhöra honom.

Bekaert har understrukit att det inte skulle vara ovanligt om lokala belgiska myndigheter förhör Puigdemont och de andra ministrarna på den spanska riksåklagarens begäran utan att de behöver återvända till Spanien.

Den spanska riksåklagaren har väckt åtal mot avsatta katalanska ministrar och regionala parlamentsledamöter för uppror mot staten, uppvigling till uppror och missbruk av offentliga medel som kan ge upp till 30 års fängelse.

Nio katalanska ledare har redan fängslats i Madrid och en rannsakningsdomare har utfärdat en internationell arresteringsorder för de ledare som hann fly från landet.

Fängslandet av ledande katalanska självständighetsförespråkare har utlöst massprotester i Katalonien inför det regionala nyvalet i december
Fängslandet av ledande katalanska självständighetsförespråkare har utlöst massprotester i Katalonien inför det regionala nyvalet i december Fängslandet av ledande katalanska självständighetsförespråkare har utlöst massprotester i Katalonien inför det regionala nyvalet i december Bild: EPA-EFE/Andreu Dalmau Spanien,Katalonien

Separatister i medvind inför nyval

Samtidigt visar en ny opinionsundersökning att partierna som förespråkar katalansk självständighet kommer att vinna det regionala nyvalet i december, men utan att få egen majoritet.

Separatisterna skulle få upp till 69 ledamöter av totalt 135 i parlamentet.

Valdeltagandet väntas också bli rekordhögt, omkring 83 procent.

Puigdemont uppmanade på lördagen självständighetsförespråkarna att bilda en enad front i valet. Han sade också att det är möjligt att ha n själv ställer upp i valet även om han skulle befinna sig i Belgien.

Källor: Reuters, AFP, AP

Läs också