Hoppa till huvudinnehåll

Markku Kanerva kräver mer av landslaget: Vi måste hålla nollan oftare – och göra fler mål

Markku Kanerva ryter till under VM-kvalmatchen mot Kroatien.
Markku Kanerva har lotsat fotbollslandslaget i sex kvalmatcher. Markku Kanerva ryter till under VM-kvalmatchen mot Kroatien. Markku Kanerva,Finlands herrlandslag i fotboll

Fotbollslandslagets chefstränare Markku Kanerva berättar för Yle Sporten att han är nöjd med lagets mentala styrka. Det spelmässiga måste däremot bli bättre.

Kanerva har lotsat Finland i sex kvalmatcher sedan han tog över efter Hans Backe. I de matcherna har Finland tagit två segrar, spelat två gånger oavgjort och förlorat två gånger.

Finlands målskillnad i Kanervas matcher är sex gjorda och sju insläppta.

Kanerva har lyckats förbättra landslagets trovärdighet efter Hans Backes katastrofala era då Finland inte tog en enda seger.

Finland firar målet mot Kroatien.
Finland avslutade VM-kvalet i höst med segrar över Island och Kosovo samt oavgjort mot Kroatien och Turkiet. Finland firar målet mot Kroatien. Finlands herrlandslag i fotboll

På torsdag tar landslaget det första steget mot ett nytt kvalprojekt med träningslandskamp mot Estland i Helsingfors.

Innan EM-kvalets första fas Nations League sätter igång hösten 2018 kommer Finland att spela två träningslandskamper i mars och två i juni.

"Kan konkurrera mot tuffare motståndare"

Markku Kanerva, vad har du fått för svar under det här första året som chefstränare? Vad har laget visat att det går för?

– Den första känslan är att vi kan konkurrera mot tuffare motståndare också, med tanke på de sista resultaten vi fick i VM-kvalet mot Turkiet, Island och Kroatien.

– Under det har året har jag prövat sammanlagt 47 spelare hittills och 42 av dem har spelat landskamper. Jag vet ganska bra var spelarna står någonstans med tanke på landslaget och vilka av dem som är användbara i fortsättningen.

– Spelmässigt har jag fått svar på vilka delar som fungerar, och vilka som inte gör det så bra och måste utvecklas.

Vad fungerar och vad fungerar inte?

– Vi försvarar ganska bra. Vi släppte i genomsnitt in ett mål per match. Vi gjorde också ungefär ett mål i genomsnitt.

– För att kunna vinna över de större nationerna måste vi kunna hålla nollan ännu oftare – och också göra fler mål. Jag är ganska nöjd med försvarsspelet i alla fall med tanke på motståndarna vi mött.

– Det som oroar mig lite grann är speltiden som spelarna får i sina klubblag. En grundförutsättning för att vi ska vara framgångsrika är att våra nyckelspelare ska vara friska och att de får mycket speltid och ansvar i sina klubblag.

Tim Sparv ropar.
Den skadedrabbade Tim Sparv medverkade endast i tre av Finlands tio VM-kvalmatcher. Tim Sparv ropar. Bild: imago/Grubisic/ All Over Press Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Stora förändringar på grund av skador

Det var ju mycket otur med många skador under hela förra kvalet.

– Helt otroligt! Jag har räknat ut att nästa halva startelvan byttes ut mellan matcherna, och då försöker man samtidigt bygga upp en permanent startelva.

– Vi har så få dagar att använda för att spela och träna med samma gäng som kan jobba ihop och samarbeta bättre och bättre. Då det blir så stor variation mellan matcherna blir det lite svårare.

– Fördelen är ju den att så många spelare har fått chansen att visa upp sig. De har fått svar på hur vi spelar i landslaget.

Om vi blickar framåt på Nations League och EM-kvalet och tänker oss en drömvärld att alla nyckelspelare är friska – skulle du vilja ha en stabil startelva från match till match, eller är det beroende på motståndare vem du vill ha på planen?

– Både och. Jag har en fördel av att ha olika typer av spelare. Om man tänker på stora, framgångsrika länder så har de ganska stabila startelvor hela tiden. De behöver kanske inte ändra på grund av motståndare, snarare på grund av skador.

Suomen joukkueen pelaaja potkaisemassa palloa
Bayer Leverkusen-anfallaren Joel Pohjanpalo missade merparten av VM-kvalmatcherna på grund av skador. Suomen joukkueen pelaaja potkaisemassa palloa Bild: Tomi Hänninen/Yle fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

"Vill se ett lag som ger allt"

Du har haft ett år tid på dig att försöka få landslaget att spela så som du vill, enligt dina teser. En hurudan identitet försöker du skapa i det finländska fotbollslandslaget?

– Om man kommer och tittar på våra matcher vill jag höra att man ser ett lag som ger allt. Det har kampvilja, vill vinna alla matcher och ger allt det har.

– Samtidigt ska laget ha en viss spelstil som man kan identifiera som Finlands spelstil. Vad är spelstilen då? Jo, vi måste försvara väldigt bra. Kompakt och kollektivt hela tiden. Samtidigt måste vi ha några anfallsvapen. Det kan vara kontringar och fasta situationer, eller som jag ser det måste vi ha olika typer av variationer i vårt anfallsspel. Det beror på motståndare och matchsituation om vi använder långsammare anfall eller snabbare anfall.

– Av identiteten ser man att den mentala biten är där. Vi är ivriga på att jobba för varandra, ge allt vi har och kämpa väldigt mycket. Samtidigt försöker jag förklara för mina spelare sättet vi ska anfalla eller försvara på, och det ska bli tydligt också för åskådarna.

Markku Kanerva, Finlands förbundskapten i fotboll
Markku Kanerva och Joona Toivio samarbetade redan då Kanerva var U21-landslagets tränare åren 2004-2010. Markku Kanerva, Finlands förbundskapten i fotboll Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll,Markku Kanerva

Hänger på individer

Du nämnde att Finland har gjort och släppt in ungefär ett mål per match, men att det skulle vara bättre med lite fler mål och färre insläppta. Räcker spelarmaterialets nivå till för att klara av det?

– Ganska bra, men att vi ska göra fler mål beror på individuella spelare också – på hur duktiga de är.

– Vi gjorde sammanlagt elva mål och vi hade åtta eller nio olika målgörare. Det är inte bara några spelare som bär ansvaret för att göra mål. Några mål har vi gjort på fasta situationer också och då har försvararna tagit ansvar för det.

– Det beror också på spelarnas situation i sina klubblag – om de har självförtroende som behövs för att göra mål. När man får målchanser i landskamper – vi skapar inte så många, kanske nio eller tio per match – ska man vara lugn och kunna göra mål på läget man får.

Thomas Lam, Paulus Arajuuri.
Mittbacken Paulus Arajuuri gjorde två mål under VM-kvalet. Thomas Lam, Paulus Arajuuri. Paulus Arajuuri,Thomas Lam,Finlands herrlandslag i fotboll

Bättre grund än under gyllene eran

Om man jämför Finlands nuvarande spelarmaterial med den gyllene eran med Sami Hyypiä, Jari Litmanen och Mikael Forssell. Spelarna som fanns bakom där, de övriga spelarna i landslaget, på den punkten är nivåskillnaden kanske inte så stor. Grunden är kanske till och med bättre för tillfället med tanke på bredden?

– Det håller jag med om. De flesta av våra spelare spelar i de nordiska ligorna, några i Tyskland också. Men skillnaden mellan toppspelarna och andra kedjan, så att säga, är inte så stor.

Så för att kunna ta ett steg vidare och på riktigt utmana större fotbollsländer skulle Finland behöva ett par riktiga stjärnspelare?

– Exakt! Vi skulle behöva att toppspelarna tar ett steg uppåt. Och att de övriga spelarna tar ett steg uppåt. Att det inte blir så stor skillnad mellan toppspelarna och de övriga.

– Jag tror att det hjälper de enskilda spelarna att ta det nästa steget om man lyckas i landskamper.

Finland vann över Kosovo med 1-0.
Teemu Pukki gjorde Finlands segermål i bortamatchen mot Kosovo. Finland vann över Kosovo med 1-0. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll

Ser positivt på yngre landslagen

Ser du att det i det nuvarande landslaget, i U21:orna eller i de ännu yngre landslagen finns potentiella spelare som skulle kunna ta steget och bli stjärnspelare?

– Det tror jag. Både U17- och U19-landslaget gick till elitrundan i sina kval. Det finns många spelare som finns i utländska akademier just nu. Det är ändå inte så att de med säkerhet blir stjärnspelare eller toppspelare. Det är ett bra steg i alla fall.

– Det finns som sagt potential men det beror på var och hur mycket de spelar i sina klubblag. Det höjer deras nivå.

Nu har Juha Malinen kommit in i U21-landslaget som chefstränare. Under sin första presskonferens talade han om att han vill att U21-landslaget ska pressa högt och aktivt. Det har varit hans tes genom hela tränarkarriären. Tycker du att det skulle vara viktigt att U21-landslaget och A-landslaget skulle ha samma spelstil?

– Det skulle i alla fall hjälpa, men det är inte alltid möjligt. Vi har annorlunda typer av spelare i U21-landslaget och A-landslaget. Men vissa principer måste vi ha.

– Den höga pressen beror på motståndare och matchsituation. Inget lag i världen kan pressa i hela 90 minuter och ha högt försvarsspel. Det varierar under matchen – men när chansen finns måste man pressa högt. Det har också jag betonat med tanke på vårt försvarsspel. När det behövs att man faller ner lite, då gör vi det.

– Det är ett av spelmomenten som jag har pratat om väldigt mycket. Man måste reagera på rätt sätt. När det finns tillfälle att pressa högt uppe efter att man tappat bollen, då ska man använda det. Och tvärtom, om man är lite oorganiserad, då finns det ingen chans att vinna bollen omedelbart tillbaka. Då måste man dröja lite och åka tillbaka hem.

Juha Malinen är fotbollstränare.
Juha Malinen har varit kritisk till landslagets spelsätt – ända tills han blev vald till U21-landslagets chefstränare. Juha Malinen är fotbollstränare. Bild: Matti Raivio / All Over Press Fotbollsligan,Rovaniemen Palloseura,Juha Malinen

Konkurrens på vissa positioner

Vi går in på några specifika positioner i landslaget och börjar med ytterbackspositionerna. På högerbacken har Kari Arkivuo varit där länge, men han har varit borta och Albin Granlund och Juha Pirinen har fått testa där. Är det för tillfället en öppen kamp om vem som ska ta hand om den platsen?

– I och för sig har vi ont om ytterspelare överlag. Jag och andra landslagstränare letar efter dem hela tiden, om vi kunde hitta några nya namn till de positionerna. De som har fått prova på att spela där har gjort det hyfsat bra, tycker jag.

– Det finns lite konkurrens på vissa positioner, speciellt i mitten. Med ytterbackar och yttermittfältare är läget annorlunda. Det finns några över 30 år som kanske kan spela i tre eller fyra år till, men vi måste hela tiden tänka på vem som kunde ersätta dem i framtiden.

Tänker du ännu innan Nations League börjar testa på nya alternativ på ytterbackpositionerna?

– Det är mycket möjligt. Det har jag redan gjort, med den gamla räven Niklas Moisander som har spelat vänsterback i våra två senaste landskamper. Han har gjort det bra, tycker jag.

– Det är inte en åldersfråga på något sätt. De som är bäst spelar och det är väldigt viktigt att det finns konkurrens på olika platser.

Niklas Moisander och Teemu Pukki i Finlands avslutande VM-kvalmatch mot Turkiet.
32-årige Niklas Moisander är Finlands lagkapten. Niklas Moisander och Teemu Pukki i Finlands avslutande VM-kvalmatch mot Turkiet. Bild: All Over Press Niklas Moisander,Teemu Pukki,Finlands herrlandslag i fotboll

Nu då det finns bra konkurrens på mittbackspositionen, är det möjligt att Moisander spelar mer som vänsterback i landslaget i framtiden?

– Det är mycket möjligt, men det betyder inte att Niklas Moisander aldrig kommer att spela som mittback. Det handlar om helheten. Vi måste se till att vi har en väldigt stabil försvarslinje.

Ifall Jere Uronen och Niklas Moisander är friska samtidigt, kan någondera av dem spela på höger sida?

– Varför inte, på samma sätt som Juha Pirinen gjorde nu mot Turkiet. Det är lite intressant att det väcker väldigt mycket uppmärksamhet om någon vänsterfotad spelar på höger sida, men hur vanligt är det inte att en högerfotad spelar på vänster sida.

– Du nämnde Jere Uronen. Han har spelat som yttermittfältare och kan klara sig där också.

Vill ge de mer oprövade chansen

Ett spännande namn som kom in på slutet av kvalet var Pyry Soiri. Han fick bra inhopp, gjorde mål i det första inhoppet och passade till mål i det andra. Han hämtade med sig fart som kanske har saknats i landslaget. Tror du att han kommer att få en lite större roll i framtiden eller är det perfekt att använda honom som en ”super-sub” som kommer in på slutet med sin snabbhet?

– Snabbhet är väldigt viktigt om man spelar som ytter i modern fotboll. Pyry hoppade in väldigt effektivt. Hans framtid beror väldigt mycket på hur mycket han spelar i sitt klubblag.

– Det är viktigt för de unga spelarna att få rutin. De lär sig hela tiden. Omgivningen där de lär sig är klubblaget. I landslaget visar de vad de kan, om de är redo att vara med i startelvan eller inte alls.

– Det var också väldigt intressant med Simon Skrabb och de här yngre före detta U21-landslagsspelarna som har varit med nu. Nio stycken av dem har jag haft med i år. Fem har spelat kvalmatcher och åtta stycken har spelat landskamper, om jag räknar rätt. Det är väldigt mycket.

– Jag fick en viss uppfattning om var de står och vad deras status är just nu jämfört med U21-landslaget och A-landslaget. I fortsättningen är det väldigt viktigt, vid rätta tillfällen, att ge dem chansen att visa om de verkligen kan konkurrera med de ordinarie landslagsspelarna.

Pyry Soiri gjorde fina inhopp mot Kroatien och Turkiet.
Pyry Soiri gjorde fina inhopp mot Kroatien och Turkiet. Pyry Soiri gjorde fina inhopp mot Kroatien och Turkiet. Bild: All Over Press Pyry Soiri,Finlands herrlandslag i fotboll

"Typiskt att Sparv varit borta"

Tycker du att det är en utmaning att det kanske inte finns tillräckligt med snabbhet i landslaget?

– Man önskar ju alltid att man hade sådana snabba spelare som Raheem Sterling, men jag kan inte utveckla spelare att bli snabbare. Jag måste kombinera det på något sätt.

– På vissa positioner är snabbhet viktigt. På yttrarna är det väldigt viktigt, anfallarna måste vara snabba också, även mittbackarna. Som innermittfältare är det kanske inte så viktigt, inte den viktigaste egenskapen man måste ha.

– I början på 2000-talet fanns ju bland annat Nurmela och Kolkka på ytterpositionerna i landslaget. Där fanns snabbhet. Jag har använt Jasse Tuominen och Pyry Soiri som yttermittfältare. De är snabba spelare. Simon Skrabb är snabb också. Det finns snabbhet, men är den tillräcklig för toppnivå? Det är en annan fråga.

Med tanke på försvaret hade Tim Sparv en väldigt central roll på mittfältet, framför allt i Islandmatchen som Finland vann. Han har ändå varit jättemycket borta på grund av skador. Det finns knappast någon spelare som ersätter Tim Sparv rakt av i samma roll. Hur påverkar det Finlands spel om Tim Sparv är borta? Hur stöder det centrala mittfältet försvaret bra då?

– Tim spelade sammanlagt tre kvalmatcher i år, alltså spelade vi tre matcher utan honom. Vi har använt olika spelare på centrala mittfältet, bland annat Moshtagh Yaghoubi och Thomas Lam.

– Spelaren som kanske påminner lite om Tim Sparv är Glen Kamara. Han är en sådan typ av innermittfältare som vill vinna bolldueller. Han är ganska lugn med bollen och har kampviljan.

– Det har varit väldigt typiskt för oss att en spelare som Tim Sparv är borta. Då måste jag fundera på vem som ska ersätta honom, och hur den ersättande spelarens egenskaper påverkar helheten. Det är ganska problematiskt ibland. På förhand har man bestämt startelvan och att vi ska spela så här. Så plötsligt är tre eller fyra spelare från startelvan borta. Då blir jag också tvungen att ersätta några principer med andra principer.

– Till exempel att vi inte ska använda vänsterkanten så mycket – eller att vi ska försöka anfalla lite rakare på högerkanten och genom kombinationsspel på vänsterkanten, beroende på vilken typ av spelare vi har.

Finlands första träningspass inför VM-kvalmatcherna mot Island och Kosovo.
Glen Kamara väntar ännu på sin debut i landslaget. Här pratar han med Fredrik Jensen på landslagets träningar. Finlands första träningspass inför VM-kvalmatcherna mot Island och Kosovo. Bild: Yle, Mikael Oivo Fredrik Jensen,Glen Kamara,Simon Skrabb,Perparim Hetemaj,Teemu Pukki,Finlands herrlandslag i fotboll

Gillar Nations League

Till sist ännu om Nations League. Vad tycker du om själva konceptet?

– Konceptet ser bra ut! Det blir en ny tävling och det finns en annan väg att nå EM-slutspel. För så kallade mindre fotbollsnationer är det väldigt nyttigt att möta lag på samma nivå som man själv.

– Sedan har vi också EM-kvalet och den vägen att nå EM-slutspel. Det är väldigt bra att Uefa funderar på sådana saker. Att försöka hitta något nytt som hjälper alla, också de större nationerna, för de behöver inte möta mindre nationer utan har tuffa matcher hela tiden. För oss är det bra att inte bara möta tuffa motståndare hela tiden. Vi möter motståndare på ungefär samma nivå och kan utveckla vårt anfallsspel.

– Jag är väldigt intresserad av att se hur det fungerar. Fördelen är den att vi har meningsfulla matcher hela tiden. Nackdelen är den att vi inte har datum att spela träningslandskamper där man har chans att pröva nya spelare.

– Alla matcher är viktiga och meningsfulla och kommer att motivera spelarna, det är självklart. Med tanke på publikintresset är det bra då alla säkert kommer hellre och tittar på tävlingsmatcher än på träningsmatcher.

Paulus Arajuuri har kvitterat matchen mot Turkiet.
Paulus Arajuuri har kvitterat matchen mot Turkiet. Även hemmamatcherna i Nations League kommer att spelas i Åbo och/eller Tammerfors då Olympiastadion i Helsingfors renoveras. Paulus Arajuuri har kvitterat matchen mot Turkiet. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll,Thomas Lam,Paulus Arajuuri

Många i publiken vet inte ännu exakt vad Nations League går ut på. Känner du att spelarna i laget har koll på Nations League och inser hur viktiga matcher det handlar om?

– Vi har försökt förklara hur det fungerar och det kommer jag att göra nu när vi möter Estland. Tidigare ville jag fokusera på matcherna som vi hade kvar i VM-kvalet. Spelarna frågade redan tidigare om vad Nations League är för någonting och jag sade att jag kommer att förklara hur systemet fungerar senare, efter VM-kvalet.

Här kan du läsa om vad matcherna i Nations League har för betydelse.

Chefstränaren Markku Kanerva på Finlands träningar inför VM-kvalmatcherna mot Island och Kosovo.
Markku Kanerva träffar landslagsspelarna nästa vecka i samband med träningslandskampen mot Estland. Chefstränaren Markku Kanerva på Finlands träningar inför VM-kvalmatcherna mot Island och Kosovo. Bild: Yle, Mikael Oivo Markku Kanerva,Finlands herrlandslag i fotboll

Större chans till bollinnehav

Du nämnde att det är bra att möta lag som är på ungefär samma nivå i Nations League. Hur offensivt kommer Finland att spela i de matcherna jämfört med till exempel matcherna mot Kroatien och Turkiet?

– Det beror på vilka vi möter, om vi möter till exempel Montenegro på bortaplan eller om vi möter Estland. Det beror alltid på motståndaren, men visst kommer det att bjuda på mer chanser till bollinnehav.

– I våra VM-kvalmatcher i år hade vi genomsnittligt ett bollinnehav på 47,5 procent. Om man jämför all statistik ligger vi ganska nära varandra oberoende om vi möter Turkiet, Island, Ukraina eller Kosovo. Vi kan alltså konkurrera med tuffare nationer.

– När vi i Nations League möter lag på ungefär samma nivå så har vi kanske lite mer bollinnehav i vissa matcher. Det är ändå inte det viktigaste att ha bollinnehav utan att utveckla bollinnehavet till farliga målchanser.

Nations League spelas under hösten 2018 och grupperna lottas den 24 januari. EM-kvalgrupperna lottas efter Nations League och kvalets gruppspel avgörs under år 2019.