Hoppa till huvudinnehåll

Pargas letar efter frivilliga till hedersvakten

Haavoittunutta kannetaan joukkosidontapaikalta eteenpäin. Vuosalmi 13.7.1944.
13.7.1944 på Karelska näset Haavoittunutta kannetaan joukkosidontapaikalta eteenpäin. Vuosalmi 13.7.1944. Bild: SA-kuva

Pargas hör till de städer som efterlyser personer som är redo att stå hedersvakt vid hjältegravarna på självständighetsdagen den 6 december.

– Vi har inte ännu fått så många anmälningar, vi hoppas att folk ska reagera så att vi får alla 119 platser fyllda, säger Annica Forssell som är förvaltningschef vid Pargas kyrkliga samfällighet.

Det är den svenska och finska församlingen i Pargas som samarbetar med Pargas reservofficerare i det här projektet.

Nu letar man efter 119 personer i lämplig ålder. De ska stå hedersvakt vid varje enskild hjältegrav på självständighetsdagen.

– Det blir nästan som en dramatisering. Genom att ha hedersvakter i samma ålder som de stupade så ser man åldersstrukturen på ett annat sätt. Både de som är med och de som kommer och tittar ser hur många i deras egen ålder som stupade, säger hon.

Annica Forssell vid Pargas kyrkliga samfällighet säger att man behöver 118 män i åldern 18 till 53 år och en 21-årig kvinna.

- Den yngsta stupade var 17 år gammal, men den yngsta som har en egen grav här i Pargas var 18 år då han stupade, säger hon.

Idén kom till i Tammerfors

Det var Kalervo Sipi i Tammerfors som kom med idén om hedersvakt vid hjältegravarna. För ett tjugotal år sedan såg Sipi i kommunen Lempäälä hur de srupade hedrades på det här sättet.

När Finlands 100-årsjubileum närmade sig beslöt Sipi att arragera en liknande hedersvakt i Tammerfors.

- Det som är idén med det här är att visa hur unga de stupade var, de var verkligen inga veteraner utan riktigt unga pojkar, säger Sipi.

De stupade var unga män

Största delen av de stupade i Pargas var mellan 20 och 40 år gamla. De allra flesta var i åldern 20-22 år.

Det är gravkontoret i Pargas som ansvarar för rekryteringen och tar emot anmälningar.

Avsikten är att försöka hitta en person till hedersvakten som är i samma ålder som den stupade, men det kan bli svårt, säger Aino Rainio på gravkontoret.

- Därför får åldern variera med plus minus 3 år.

Hon hoppas på så många anmälningar som möjligt före den 10 november, och riktar särskilda förhoppningar till ungdomsledarna och scouterna.

Får man inte in anmälningar av tillräckligt unga män så kan man också tänka sig att ha kvinnor som hedersvakter.

Anmälningar kan riktas till aini.rainio@evl.fi.

Läs mera:

Krigsårens stupade får speciell uppvaktning på självständighetsdagen

Det blir en enskild hedersvakt vid många hjältegravar på självständighetsdagen i år, då Finlands självständighet fyller 100 år.

Läs också