Hoppa till huvudinnehåll

Trycket hårdnar i pappersbranschen - övertidsförbud tvingade UPM att köra ner pappersmaskin

Valkeakoski.
UPM i Valkeakoski Valkeakoski. Bild: Yle/Rolf Granqvist billerud

Skogsbolaget UPM har kört ner en av pappersmaskinerna vid fabriken i Valkeakoski på grund av det övertidsförbud som Pappersförbundet har utlyst.

UPM påpekar att pappersmaskinen måste köras ner trots att det råder efterfrågan på just den typ av specialpapper som maskinen producerar.

Pappersfacket utlyste övertidsförbud vid pappersfabrikerna förra veckan, men fackstyrelsen avstod från att ge strejkvarsel vid sitt möte i fredags.

Pappersfacket och arbetsgivarssidan skogsindustrin har sedan augusti förhandlat om ett nytt avtal, men förhandlingarna har gått knaggligt.

Nya förhandlingar i morgon

I fredags signalerade ändå bägge parter att förhandlingar är möjliga, och de återupptas veterligen i morgon, måndag.

Arbetsgivarsidan har betonat förändringar som ökar produktiviteten, men de har motats av facket med hänvisning till att de försvagar arbetsvillkoren.

I onsdags förkastade arbetstagarsidan ett förslag som hade inneburit 3 procents lönehöjningar utspridda på två år.

Avtalet hade också öppnat för utomstående arbetskraft på fabrikerna och möjlighet att hålla igång produktionen också under jul och midsommar, vilket facket inte accepterade.

Medlingsbud i elbranschen

Riksförlikningsman Minna Helle har gett ett medlingsbud i konflikten inom elbranschen.

Helle skriver på Twitter att Elektrikerförbundet och teknologiindustrin ska ge sitt svar före klockan 19 på söndag kväll.

Elektrikerna och Teknologiindustrin kan antingen godkänna eller förkasta budet, men Helle föreslår att de godkänner det.

Då en tvist drar ut på tiden blir det bara svårare att hitta en lösning, säger hon i ett pressmeddelande på riksförlikningsmannens webbplats.

Konflikten gäller om elektrikerna ska ingå i det allmänna avtal som Teknologiindustrin och Industrifacket förhandlat fram.

Elektrikerförbundet vill behålla rätten att förhandla direkt med Teknologiindustrin.

Läs också