Hoppa till huvudinnehåll

Zombier hjälper jordbävningsoffer i Mexiko

Hundratals zombier drog fram längs Mexico Citys gator för att samla in mat och förnödenheter för offren efter jordbävningarna i september. Paradens ledare tycker att zombier är förebilder när det gäller tolerans, jämlikhet och integration.

Närmare 500 människor omkom i en rad kraftiga jordbävningar i Mexiko i september. Med paraden samlar zombierna in mat och andra förnödenheter för offren.

- Det är en bra idé att hjälpa jordbävningsoffer på det här sättet. Därför deltar vi, för att det är roligt, säger Maria Shazadi till Reuters.

Årets zombieparad var den tionde i Mexico City. Paraden är en del av festligheterna kring De dödas dag, som är en stor och viktig religiös högtid i Mexiko.

Zombier i alla åldrar deltog i paraden.
Zombier i alla åldrar deltog i paraden. Zombier i alla åldrar deltog i paraden. Bild: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez Mexico City,Zombie (Varelse)

Vid första anblicken kan en zombie tyckas vara motbjudande och så långt ifrån en hjälpande hand man kommer. Paradens ledare tycker ändå att zombier har en del grundläggande värderingar som människor kunde ta lärdom av.

- Zombier är toleranta, för de attackerar inte varandra. De diskriminerar inte, utan biter vilken människa som helst, oavsett ålder och rikedom. De är bra på integration, för de dödar inte sina offer utan gör dem till nya zombier, nya vänner. Om zombier klarar av att följa de värderingarna, varför kan inte människor göra det? säger den anonyme ledarzombien till Reuters.

Den första zombieparaden ordnades i Sacramento i Kalifornien år 2001. Sedan dess har traditionen spridit sig till storstäder världen runt, bland andra New York, Buenos Aires, Bogotà, Singapore, Sao Paulo och Frankfurt.

Förödande skalv krävde hundratals offer

Den 7 september drabbades Oaxaca av den starkaste jordbävningen i Mexiko på 85 år. Skalvet mätte 8,1 på Richterskalan och dödade omkring 100 människor.

Den 19 september drabbades landet av ytterligare ett kraftigt skalv med magnituden 7,1. Omkring 370 människor omkom, minst 220 av dem i huvudstaden.

I Mexico City rasade åtminstone 38 byggnader i skalvet och omkring 1 800 fick strukturella skador.

Utöver de två stora skalven har landet drabbats av flera mindre skalv under hösten.

Ett hus i Mexico City har rasat efter jordbävning i Mexiko.
I Mexico City förstördes 38 byggnader helt i jordbävningen den 19 september. Ett hus i Mexico City har rasat efter jordbävning i Mexiko. Bild: STR/All Over Press jordskalv

Läs också