Hoppa till huvudinnehåll

1 700 firade reformationsveckan i Åbo

Äreksbiskop Kari Mäkinen och Mikael Agricola (Juhani Holma) tittar på en jordglob och funderar över framtiden för jorden.
Äreksbiskop Kari Mäkinen och Mikael Agricola (Juhani Holma) tittar på en jordglob och funderar över framtiden för jorden. Äreksbiskop Kari Mäkinen och Mikael Agricola (Juhani Holma) tittar på en jordglob och funderar över framtiden för jorden. Bild: Timo Jakonen 2017 Kari Mäkinen,Mikael Agricola,reformationen,Reformationsdagen,Juhani Holma

Reformationsveckan avslutades på söndag med gudstjänst i Domkyrkan och festen en Gemensam resa i Logomo där också president Sauli Niinistö talade.

I år har det gått 500 år sedan reformationen och det här uppmärksammades stort i Åbo.

I festligheterna delog 1 700 gäster och 150 personer bland dem många barn och unga bjöd deltagarna på en färgsprakande avslutning av reformationsveckan.

Mikael Agricola (Juhani Holma), president Sauli Niinistö och Kristian Agricola (Otava Heiniö).
Mikael Agricola (Juhani Holma) och Sauli Niinistö under Reformationens 500-årsfest. Mikael Agricola (Juhani Holma), president Sauli Niinistö och Kristian Agricola (Otava Heiniö). Bild: Timo Jakonen 2017 Mikael Agricola,reformationen,Sauli Niinistö,Reformationens 500-årsfest

Kyrkomötets höstsession hålls i Åbo

På måndagen samlas kyrkomötet till sin höstsession i Åbo. Bland annat ska man diskutera biskopsmötets förslag att Finlands evangelisk-lutherska kyrka ska behålla vigselrätten. Frågan om samkönade par ska kunna få kyrklig vigsel har delat opinionen inom kyrkan.

Ärkebiskop Kari Mäkinen säger i en intervju för Lännen Media att kyrkan också borde kunna viga samkönade. Det är enligt honom den enda hållbara lösningen. Mäkinen säger sig önska en lösning som inte bygger på tvång, och som lämnar fältet fritt för prästernas egna åsikter.