Hoppa till huvudinnehåll

EIF hoppas kunna sälja Akouokou och Doumbia – ”Skulle göra mycket för vår lilla kassa”

Peter Haglund.
EIF:s Peter Haglund (arkivbild). Peter Haglund. Bild: Yle Ekenäs IF,peter haglund

I Ekenäs IF håller man som bäst på att både paketera den gångna säsongen samt blicka framåt mot fotbollsåret 2018. För att locka tillbaka Ekenäspubliken krävs resultat, medger EIF-managern Peter Haglund för Yle Sporten.

Peter Haglund, vad pågår i EIF just nu?

– Just nu håller vi på med att slutföra den gångna säsongen, men tillika börjar den nya säsongen också. Alla förhandlingar börjar med nya spelare och småningom också med nya sponsorer. Det är nog ingen paus, utan full fart på hela tiden.

Du sade att paketera den gångna säsongen – vad innebär det?

– Fotboll är ju inte något lätt ekonomiskt, så det gäller att få allting att gå ihop. Den 24.11 ska licensansökan vara inne.

Hur ser det ut just nu med tanke på ekonomin?

– Det är inte något nytt för oss, vi har haft det kämpigt i flera år redan, men det är tungt. Men det är inget som är oöverkomligt.

Vilka har varit de största utmaningarna?

– Nå, publiken har kanske minskat lite. Det här var vårt tredje år i division ett och publiken har minskat hela tiden. Den största boomen är förbi.

– Nu nöjer sig inte publiken längre med att vi är sjua eller åtta i serien. Vi måste se lite hur vi bygger upp det för nästa år så att vi får publiken tillbaka. Vi vill kunna visa upp bra fotboll.

Vi försöker ha så mycket kontinuitet som möjligt i laget― Peter Haglund

Hurudana tankar och planer kring just det?

– Som jag redan sade så måste vi gå med ekonomin före. Vi har inga finansiärer utan får jobba med egna pengar. Ekonomiskt borde vi ha ett bättre år bakom oss i jämförelse med tidigare år. Vår omsättning är ändå så pass liten att vi lever från hand till mun hela tiden.

– Men vi har två spelare ute i världen just nu, så vi får se lite. Paul Akouokou har varit utlånad till Beitar Jerusalem redan en tid och förhoppningsvis löser de in honom i januari och då lättar det en del. I går for sedan Mohamed Doumbia i sin tur till Dukla Prag och vi hoppas kunna sälja honom för en vettig summa. Med några transfers kunde vi vara ett bättre lag nästa år.

Ni har med andra ord kontrakt med bägge två?

– Det har vi, och de intresserade klubbarna måste således köpa loss deras kontrakt. Det skulle göra mycket för vår lilla kassa.

Du säger då alltså att ni vill få fram en trupp som klarar sig spelmässigt med en liten budget – har ni redan några klara besked om hur ni går framåt?

– Vi försöker ha så mycket kontinuitet som möjligt i laget. Det betyder att vi hoppas på att klara oss med att bara plocka in tre till fyra nya spelare. De flesta från truppen 2017 har meddelat att de vill fortsätta med oss. Det är ett bra tecken.

Vår publik vill se bra fotboll, och det har vi stundvis kunnat bjuda på― Peter Haglund

Kan du nämna några namn som är säkra i laget för nästa år?

– Doumbia har som sagt kontrakt, men han är ju utomlands så man kan inte kalla honom säker. Cheick förstås. Sedan förhandlar vi med nästan samtliga spelare och det ser jätteljust ut. Fyra till fem kontrakt har vi, bland dem William Lindqvist – vår egen spelare.

Finns det några juniorer som är på kommande?

– Vi har flera bra juniorer. Simon Lindholm, som spelade från start i sista matchen mot Uleåborg och målvakten Mehdi El Moutacim som satt på bänken är några jag kunde lyfta fram.

– Robert Bäckman, Andreas Wahlstedt och Janec Jousmaa var förstås också med på bänken. Vi har med andra ord många lovande spelare på kommande.

Hur är det då på tränarfronten – kommer Jens Mattfolk att fortsätta?

– Vi har inte namnet på pappret ännu, men hittills har jag bara fått positiva signaler. Tränarteamet hålls troligtvis intakt. Men det är inte helt klart ännu. Förhandlingarna pågår hela tiden.

Det är ju förstås alldeles för tidigt att tala om placeringar för nästa säsong, men vi kan tala om förhoppningar. Du nämnde att förhoppningarna är att ni ska kunna kämpa lite högre upp i serietabellen – tror du att det här skulle kunna ge ett lyft åt Ekenäsfotbollen?

– Förstås, vi hade massvis med publik det första året. Samma sak då vi var i toppen av tvåan. Så förstås, om vi lyckas vända på det hela och faktiskt ta oss till mittskiktet så att också topplaceringarna hägrar så får vi också publiken tillbaka. Vår publik vill se bra fotboll, och det har vi stundvis kunnat bjuda på.