Hoppa till huvudinnehåll

Krista Siegfrids blev portad från Kaskö bibliotek

Krista Siegfrids står bredvid Kristoffer Strandberg som är utklädd till henne (med lång blond peruk).
I X möter X får Krista äntligen intervjuas av en vettig person. Krista Siegfrids står bredvid Kristoffer Strandberg som är utklädd till henne (med lång blond peruk). Bild: YLE / Janne Lindberg Krista Siegfrids,Christoffer Strandberg,x möter x

När Krista var barn var hon inte den lugnaste eleven i klassen. Snarare tvärtom. I X möter X blir Krista intervjuad av sig själv och då kommer sanningarna fram.

Under 90-talet när Krista växte upp i den lilla staden Kaskö i Österbotten fanns det inte så många ställen att hänga på. Därför valde hon och hennes kompisar Kaskö bibliotek som lekplats.

Som vi alla vet måste man vara tyst på ett bibliotek, men tystnad var aldrig Kristas starka sida.

- När jag får fiilis går det inte riktigt att stoppa, och när du måste vara tyst blir det väldigt roligt att skratta, säger Krista.

Krista och Christoffer sitter i en musikstudio och pratar med varandra. Christoffer är utklädd till Krista i blond peruk. Han härmar också hennes kroppsspråk.
Krista har mest fina minnen från Kaskö. Kanske en försvarsmekanism, funderar hon. Man vill ju inte minnas det dåliga. Krista och Christoffer sitter i en musikstudio och pratar med varandra. Christoffer är utklädd till Krista i blond peruk. Han härmar också hennes kroppsspråk. Bild: YLE / Janne Lindberg Krista Siegfrids,Christoffer Strandberg,x möter x

Just den här ödesdigra dagen bestämde sig kompisgänget för att leka kurragömma i biblioteket. Det fanns många bra platser att gömma sig på.

- Vi kom på att man kunde dra ut böckerna från hyllorna och gömma oss i dem, berättar Krista.

När personalen såg vad de höll på med blev det kaos.

- De fick fnatt, och jag förstår dem.

Krista fick den största utskällningen av dem alla, kanske för att hon var mest högljudd, och blev också utslängd ur huset.

- De sa att vi inte fick komma dit igen på en tid, så vi fick portförbud.

Krista vet inte om förbudet fortfarande gäller, för sedan dess har hon inte besökt biblioteket.

- Jag har fått angst för bibliotek efter det för jag hatar när man måste vara tyst. Men kanske jag borde fara dit en gång till och se hur det är, säger hon.

X möter X med Krista Siegfrids

 • I X möter X blir personerna intervjuade av sig själva, och den som är det andra jaget är Christoffer Strandberg. Så här berättar han om när han träffade Krista Siegfrids:
   – Att intervjua Krista kändes som den största utmaningen av alla, eftersom jag känner henne. Hur intervjuar man sin kompis, dessutom utklädd till henne? En rolig detalj är att jag faktiskt fick låna hennes kimono och smycken till intervjun.
   Christoffer Strandberg iklädd blond lång peruk, för att likna Krista Siegfrids.
   Christoffer Strandberg eller Krista Siegfrids? Christoffer Strandberg iklädd blond lång peruk, för att likna Krista Siegfrids. Bild: YLE / Janne Lindberg Christoffer Strandberg,x möter x

   – När jag marscherade in och Krista fick syn på mig skrattade hon förvirrat och konstaterade att jag ju liknar henne. Då visste jag att det här skulle bli bra. Efter intervjun sa hon att det här var den bästa intervjun någonsin och att det var skönt att få prata ut med en vettig människa – alltså sig själv. Sedan skrattade vi båda så där som Krista skrattar.
   – Det finaste med Krista var att hon verkligen slappnade av under intervjun och bjöd på sig själv. Vi fick igång ett flow och fyllde i varandras meningar. Intervjun fylldes med humor och galna berättelser, men också med sorg och svåra saker.

 • Här kan du se mer av intervjun med Krista.