Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea i fokus under Trumps Asienresa

Shinzo Abe och Donald Trump.
Shinzo Abe och Donald Trump. Donald Trump,Shinzo Abe

Eran av "strategiskt tålamod" med Nordkorea är över, dundrar Donald Trump på besök i Japan. USA:s president försöker samtidigt få värdlandet att köpa amerikanskt försvarsmateriel för att skydda sig mot Kim Jong-Uns diktatur.

- Han (premiärminister Shinzo Abe) kommer att kunna skjuta ner dem ur himlen när han färdigställer inköpen av en massa extra militär utrustning från USA, sade Trump om Nordkoreas robotar efter sitt möte med Abe enligt nyhetsbyrån Reuters.

- Vi tillverkar det bästa militärmateriel som finns.

Abe, å sin sida, sade att Japan kommer att skjuta ner robotar "om det är nödvändigt".

Mötte anhöriga

Men de båda ledarna var överens om att samarbeta mot Nordkoreas "farliga aggressioner" och sade att Kina måste spela en större roll för att få Nordkorea att ge upp sitt vapenprogram. Trump beskriver relationen mellan Washington DC och Tokyo som "bättre än någonsin".

Han försvarade också sin tuffa retorik gentemot Nordkorea.

- Se vart 25 års svag retorik har lett oss till, sade han enligt nyhetskanalen CNN.

Nordkorea, vars regim säger att den har kärnvapen och som har genomfört upprepade robottester, har flera gånger hotat USA. Den presumtiva konflikten ligger som ett moln över Donald Trump som är på dag två av en tolvdagarsresa runt om i Asien.

I Japan mötte han även anhöriga till medborgare som på 1970- och 80-talen kidnappades av Nordkorea. Pyongyang har medgett att man fört bort 13 japaner och fem har återförts. Tokyo säger att man tror att 17 kidnappades.

En berörd Donald Trump lovade efter mötet med deras anhöriga att USA ska arbeta för att få tillbaka japanerna och sade - med tydlig adress till Kim Jong-Un - att det vore en "fantastisk signal" om de återbördades.

"Fri och ömsesidig"

Ekonomi stod också på agendan, i synnerhet USA:s handelsunderskott gentemot Japan.

- Vi vill ha fri och ömsesidig handel, sade Trump.

- Just nu är vår handel med Japan inte fri och inte ömsesidig, men jag vet att den kommer att bli det och vi har inlett processen.

Text: FNB-TT-Tina Magnergård Bjers/Sofia Eriksson