Hoppa till huvudinnehåll

Olovlig jakt efter fornminnen på Slottsmalmen vid Raseborgs slottsruin

En grön gräsmatta med små bruna mullhögar.
Den som har letat har försökt dölja sina spår. En grön gräsmatta med små bruna mullhögar. Bild: Tarja Knuutinen Raseborgs slott,arkeologi,fornlämningar,brott,Snappertuna,Raseborg,Slottsmalmen

Arkeologer möttes i slutet av oktober av igenfyllda gropar vid Slottsmalmen vid Raseborgs slottsruin. Misstanken är att någon olovligt har letat efter fornminnen i området med hjälp av en metalldetektor.

Händelsen har polisanmälts av Forststyrelsen, som är markägare.

En grön gräsmatta med små bruna mullhögar.
En grön gräsmatta med små bruna mullhögar. Bild: Tarja Knuutinen Raseborgs slott,arkeologi,fornlämningar,brott,Snappertuna,Raseborg,Slottsmalmen

Enligt lagen är det frågan om ett skyddat fornminnesområde. All aktivitet i området kräver tillstånd från Museiverket och Forststyrelsen.

Också de arkeologer som arbetar i området måste söka om tillstånd för sin verksamhet, berättar arkeologen Tarja Knuutinen.

Värdefullt område

Slottsmalmen vid Raseborgs slott har visat sig vara en riktig arkeologisk guldgruva.

Området är unikt i sitt slag i Finland, berättar Knuutinen.

Slottsmalmen har blivit en oersättlig informationskälla för forskningen kring slottets tidiga historia och slottsområdets medeltida infrastruktur, säger hon.

De fynd man har gjort i området har öppnat upp helt nya synvinklar på slottet och hur vardagen såg ut för de människor som bodde där.

Områdets forskningspotential är stort, säger hon.

Skyddat område

Knuutinen säger att groparna är små och det är tydligt att man har försökt täcka igen spåren efter sig. Det betyder att landskapsbilden som sådan inte har förändrats.

En grön gräsmatta med små bruna mullhögar.
Det är frågan om rätt små hål. En grön gräsmatta med små bruna mullhögar. Bild: Tarja Knuutinen Raseborgs slott,arkeologi,fornlämningar,brott,Snappertuna,Raseborg,Slottsmalmen

Det som ytterligare förvärrar läget är att det olovliga letandet har skett på områden som är outforskade, säger Knuutinen.

En hel del information om slottets historia kan alltså ha gott förlorad.

Knuutinen efterlyser uppgifter om det som har skett av allmänheten och ber folk ta kontakt via e-post på adressen tarja.knuutinen(ät)helsinki.fi eller via privatmeddelande via Facebooksidan ”Raasepori Slottsmalmen - Raseborg Slottsmalmen”.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.

Läs mera:

Färdiggrävt på slottsmalmen vid Raseborgs slott

De arkeologiska utgrävningarna på slottsmalmen utanför Raseborgs slott har nått sin ända. Alla pusselbitar finns nu, säger museichef Dan Lindholm.