Hoppa till huvudinnehåll

Prisregn över Österbotten på svenska dagen

Alfred Backa
Alfred Backa Svenska kulturfondens pris på svenska dagen. Alfred Backa Bild: Yle/Petter Sandelin alfred backa

Både Kulturfonden och Folktinget delar ut medaljer på svenska dagen. Bland andra Alfred Backa, Göran Djupsund och Auvo Rauhala belönas för sitt arbete.

Svenska kulturfonden delar ut svenska dagen-pris till personer som gjort insatser för kultur och utbildning på svenska inom sin region. Alfred Backa får Österbottens svenska kulturfonds svenska dagen-pris på 5 000 euro.

Juryn motiverar priset bland annat att Backas varumärke är politisk satir och samhällskommenterande humor. De anser att han är en österbottnisk förvaltare av arvet efter Hasse & Tage.

Juryn anser att Backas bok "Finland hundranånting 1917-2017" är en frisk fläkt och att han erövrar den litterära scenen. ”I sin rakbladsvassa satir förenar Alfred högsvenskan med det dialektala då han dissekerar dagens samhälle.”

Folktingets förtjänstmedalj

Professor Göran Djupsund tilldelas Folktingets förtjänstmedalj. Djupsund är rektor vid Åbo Akademi i Vasa. Han tilldelas medaljen för att han som professor i statskunskap och masskommunikation har utbildat journalister och kommunikatörer i Svenskfinland.

Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Göran Djupsund Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord. Bild: Yle/Anna Ruda Göran Djupsund,statsvetare

Jyrun anser att Djupsund har gjort sig välkänd som valkommentator i tv och radio. ”Djupsund påverkar samhällsdebatten och anlitas ofta över språkgränserna tack vare sin förmåga att hitta nya vinklingar och sitt nyanserade språkbruk.”

Musikläraren Noomi Elfving från Vasa får Folktingets förtjänstmedalj eftersom hon under fem decennier har varit en folkbildare inom sången och musiken.

Noomi Elfving
Noomi Elfving Noomi Elfving Bild: Yle/Pia Lagus noomi elfving

”Samtidigt som Elfving har gett musiken och körsången som gåva åt väldigt många sångare har hon med sitt hängivna engagemang gjort en kulturgärning för hela Svenskfinland och Finland.”

Socialarbetare Christina Helsing från Jakobstad får Folktingets förtjänstmedalj.

Tina Nylund ler mot kameran med foton i bakgrunden.
Tina Nylund Tina Nylund ler mot kameran med foton i bakgrunden. Bild: Yle/Jyrki Karjalainen. Nylund,nykarleby stad

Välfärdschef Tina Nylund från Nykarleby får Folktingets förtjänstmedalj för sitt engagemang som enligt juryn sträcker sig utöver vad som förväntas av en tjänsteman.

Chefsöverläkare Auvo Rauhala från Vasa får Folktingets förtjänstmedalj för att han med stort engagemang och gedigen kunskap har kämpat för att Vasa centralsjukhus ska få behålla en omfattande jour.

Auvo Rauhala, chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus.
Auvo Rauhala Auvo Rauhala, chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen auvo rauhala

”I samband med riksdagsbehandlingen av jourfrågan försåg han beslutsfattarna med en promemoria som ingående påpekade brister i den beredning som hade gjorts vid Social- och hälsovårdsministeriet.”

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten