Hoppa till huvudinnehåll

Puigdemonts öde avgörs av belgisk domstol

Puigdemont
Carles Puigdemont Puigdemont Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Carles Puigdemont

Konflikten mellan Spanien och de katalanska separatisterna tog sig ännu en vändning när Kataloniens avsatte president Carles Puigdemont och fyra andra katalanska politiker på söndagen överlämnade sig själva till polisen i Belgien.

Bollen som de senaste veckorna har kastas mellan Barcelona och Madrid finns nu hos det belgiska rättsystemet.

På måndag morgon senast klockan 9.17 lokal tid, ett dygn efter överlämnandet, ska en belgisk domstol ta ställning till Spaniens arresteringsorder.

Frigavs natten till måndag

En domare beslöt i varje fall att "den katalanska femman" skulle friges i natt i väntan på domen under måndag morgon.

De fem separatistledarna var till slut fängslade endast i 15 timmar då de förhördes av polisen.

Ingen av dem får lämna Belgien utan domarens tillstånd. De måste också ange sin adress i Belgien och hörsamma rättens och myndigheternas kallelser.

Väntas lång process

Carles Puigdemont och de övriga fyra katalanska politkerna företräds av belgiska advokater specialiserade på utlämningsprocesser och de väntas överklaga besluten i olika skeden.

Utlämningsprocessen till Spanien väntas därför ta upp till 60 dagar och pågå när Katalonien går till regionala val den 21 december.

Puigdemont har själv sagt att han är beredd att driva sitt partis valkampanj från Bryssel.

Spanien däremot vill att de fem avsatta katalanska politikerna ska utlämnas så fort som möjligt. På fredagen utfärdade en spansk domare en europeisk arresteringsorder.

Belgien ringdomare i konflikten mellan separatisterna och Madrid

För Belgien är läget prekärt. Puigdemont tog sig till Belgien för att han befarar att han inte kan få en rättvis behandling i Spanien.

Men samtidigt är det just Belgien som varit det EU-land som visat de största sympatierna för den katalanska självständighetskampen.

Den belgiska regeringen leds av den liberala franskspråkiga Charles Michel men regeringens största parti är det flamländska partiet N-VA som har goda kontakter med de katalanska separatisterna.

Inrikesminister Jan Jambon från just N-VA kritiserade den spanska regeringen i en intervju till den belgiska kommersiella tv-kanalen VTM i söndags och Jambon menar att Madrid har gott för långt.

Svårt för Belgien att säga nej till arresteringsordern

Samtidigt är Belgien bundet av den europeiska arresteringsordern.

Enligt spansk åklagare har Puigdemont gjort sig skyldig till uppvigling och uppror något som är olagligt också i Belgien.

Det kan därför vara så gott som omöjligt för det belgiska rättsystemet att stoppa en utlämning till Spanien.

Det mesta talar ändå för att det blir en lång och utdragen process som ytterligare försämrar den redan nu ansträngda relationen mellan regeringarna i Madrid och Bryssel.