Hoppa till huvudinnehåll

USA övar med tre hangarfartyg på Stilla havet i en styrkevisning mot Nordkorea

Det amerikanska hangarfartyget Ronald Reagan kom till japanska vatten den 13.3 för att bistå som helikopterstödjepunkt.
Arkivbild på hangarfartyget USS Ronald Regan på Japanska vatten. Det amerikanska hangarfartyget Ronald Reagan kom till japanska vatten den 13.3 för att bistå som helikopterstödjepunkt. Bild: EPA / Dylan McCord ronald reagan

En ovanlig militärövning där tre amerikanska hangarfartyg övar i attackformation på Stilla havet kommer att äga rum inom kort.

Övningen sker samtidigt som Trump besöker Asien. Enligt de anonyma militärkällor som nyhetsbyrån Reuters har talat med kommer övningen att äga rum på västra delen av Stilla havet.

I övningen deltar hangarfartygen USS Nimiz, Ronald Regan och Theodore Roosevelt. Alla hangarfartyg har ett följe av mindre stridsfartyg som också deltar i övningen.

Övningen är ovanlig för den amerikanska flottan, och information om att den sker kommer i samband med att USA:s president Donald Trump besöker flera länder i Asien. Under måndagen var han på väg från Japan till Sydkorea.

Reuters källor vägrade berätta exakt var och när övningen kommer att äga rum. Varken Pentagon eller USA:s flotta ville kommentera de kommande övningarna till nyhetsbyrån Reuters.

Att öva med tre hangarfartyg är ett ovanligt sätt att visa upp militär styrka. Dessa tre hangarfartyg har inte samövat sedan 2007.

Orsaken till att Trump vill visa att USA är närvarande på västra Stilla havet är Nordkoreas upprepade hot med kärnvapen och långdistansrobotar som enligt militärdiktaturen ska bära ända fram till USA:s västkust.

Källa: Reuters

Läs mera:

Koreansk oro inför Trumps besök - Nordkorea varnar medan sydkoreaner protesterar

President Donalds Trumps besök i Japan, Sydkorea och Kina orsakar oro både i Nord- och Sydkorea. Nordkorea varnar president Trump för obetänksamma yttranden medan sydkoreaner demonstrerar för fred.

Läs mera:

Nordkorea i fokus under Trumps Asienresa

Eran av "strategiskt tålamod" med Nordkorea är över, dundrar Donald Trump på besök i Japan. USA:s president försöker samtidigt få värdlandet att köpa amerikanskt försvarsmateriel för att skydda sig mot Kim Jong-Uns diktatur.