Hoppa till huvudinnehåll

Varuboden-Osla ger inte upp hoppet om servicestationen i Näse

Bensinstation i nattbelysning
I 56 år har det funnits en bensinstation på samma plats där ABC-stationen i Borgåstadsdelen Näse finns. Bensinstation i nattbelysning Bild: Yle/Stefan Härus servicestationer,bensinstation,tankning (bränsle),Borgå,ABC Näse

Miljövården i Borgå håller fast vid att platsen inte är lämplig. Handelslaget Varuboden-Osla hoppas å sin sida på ny teknologi som kunde möjliggöra fortsatt verksamhet.

Processen inleddes 2014 i och med att byggnads- och miljönämnden i Borgå inte kunde bevilja lov för fortsatt verksamhet för bensinstationen.

Nu har Varuboden-Oslas överklagan behandlats i både Förvaltningsdomstolen och Högsta förvaltningsdomstolen och slutresultatet är att staden har rätt. Platsen lämpar sig inte för en bensinstation.

- Så här långt är sista ordet sagt, men Varuboden-Osla kan ännu fila på sitt material och skicka in en ny kompletterande miljötillståndsansökan, säger Borgå stads miljöforskningschef Carita Forsberg-Heikkilä.

Bensinstation i nattbelysning
Bensinstation i nattbelysning Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bensinstation,servicestationer,ABC Näse

Tillräckligt skyddat grundvatten

Om Varuboden-Osla går in för att göra en ny miljölovsansökan, kan det igen bli en uppemot tre år lång väntan på ett slutgiltigt beslut.

Under den tid som ärendet skulle behandlas i olika instanser, skulle servicestationen ha rätt att fortsätta sin verksamhet.

Enligt Varuboden-Osla är skyddet av grundvattnet på området ombesörjt på ett tillfredsställande sätt.

Enligt bolaget har risken för att grundvattnet skulle kunna förorenas decimerats med hjälp av tillräckliga åtgärder.

Bensinstation i nattbelysning
Bensinstation i nattbelysning Bild: Yle/Stefan Härus trafik,Borgå,bensinstation,servicestationer,ABC Näse

Ett område utan naturligt skydd

Enligt byggnads- och miljönämnden kan man inte ge miljötillstånd eftersom det handlar om ett grundvattenområde.

Både Förvaltningsdomstolen och Högsta förvaltningsdomstolen är av samma åsikt.

- Det är ett sådant område att där bildas grundvatten och där finns inte tillräckligt med naturligt skydd, det vill säga tät lera som skulle isolera grundvattnet från den verksamhet som sker på området, säger Forsberg-Heikkilä.

Kan bli en likadan rumba

Trots att Varuboden-Osla skulle göra en kompletterande miljötillståndsansökan, befarar Forsberg-Heikkilä att risken är stor att det skulle bli en likadan följetong igen.

Detta eftersom de naturliga förutsättningarna inte har förändrats.

- Det kan bli en likadan pärs igen med ett nej från byggnads- och miljönämnden och, om beslutet skulle överklagas, ett domslut från bägge förvaltningsdomstolarna som igen kunde ge Borgå stad rätt, säger Forsberg-Heikkilä.

Hannu Krook, verkställande direktör för Varuboden-Osla.
Varuboden-Oslas vd Hannu Krook. Hannu Krook, verkställande direktör för Varuboden-Osla. Bild: Yle/Marica Hildén verkställande direktör för varuboden-osla hannu krook

Nya teknologiska lösningar?

Nu är bollen med andra ord hos Varuboden-Osla. Alternativen är att göra en ny miljötillståndsansökan eller att dra sig tillbaka samtidigt som man försöker hitta en plats för en ny servicestation.

- Vi tänker inte ge upp. Vi ska nu kolla upp om teknologin på tre år gått så mycket framåt att vi skulle få fram lösningar som skulle göra att området trots allt lämpar sig för en servicestation, säger Varuboden-Oslas verkställande direktör Hannu Krook.

Samtidigt som Varuboden-Osla planerar för att lämna in en ny miljötillståndsansökan kommer bolaget att försöka hitta en alternativ plats för en servicestation i Borgå.

- Vi ska nu försöka få ärendet framåt med en så snabb tidtabell som möjligt eftersom servicestationen i Näse är viktig för både oss och för Borgåborna, säger Krook.

Läs också