Hoppa till huvudinnehåll

Äldre är tvungna att flytta ut från Konkordiahemmet i Helsingfors - "Ingen ska flytta ut på gatan"

En äldre kvinna tittar ut ur ett fönster med en vit spetsgardin.
De äldre på Konkordiahemmet måste hitta andra fönster att titta ut genom. En äldre kvinna tittar ut ur ett fönster med en vit spetsgardin. Bild: Dmitry Berkut / www.dimaberkut.com Kvinna,åldringar,fönster

Invånarna i äldreboendet Konkordiahemmet i Tölö i Helsingfors är tvungna att flytta ut. Det är resultatet efter avslutade samarbetsförhandlingar.

Konkordiahemmet i Tölö i Helsingfors upprätthålls av Helsingfors Svenska metodistförsamling. Tuula Sahlin är ansvarig pastor i församlingen och föreståndare för Konkordiahemmet.

Vad är resultatet av samarbetsförhandlingarna?

- Vi kom tyvärr inte fram till någon lösning för personalen för framtiden.

Konkordiahemmet hette tidigare Helsingfors Svenska Metodistförsamlingens ålderdomshem men bytte hösten 1999 namn till Konkordia som betyder gemenskap.

I huset på Apollogatan 5 i Tölö verkade tidigare ett privat sjukhus med samma namn. Hemmet grundades 1928 för att erbjuda äldre människor ett tryggt boende med vård i hemlik miljö.

Hur många av de äldre har redan varit tvungna att flytta ut?

- Hälften har flyttat. Vi har 26 platser fast vi inte har haft alla fyllda. Det händer mycket varje dag. Vi har idag kanske 10 personer men ytterligare tre till fyra flyttar ut den här veckan.

Får de hjälp att hitta nytt boende?

- Ja, vi har hjälpts åt och samarbetat med både anhöriga och boende själva, Helsingfors stad och Esbo stad.

Det är ingen som till julen är tvungen att bo på gatan?

- Vi har ju sagt helt från början att ingen skall flytta ut på gatan. Det ser vi absolut till.

Konkordiahemmet hör till GeRo r.f., förbundet för de svenskspråkiga privata hemmen i Helsingfors vars verksamhet inte strävar efter ekonomisk vinning.

Läs också