Hoppa till huvudinnehåll

Bokrecension: Att stressa så att fjädrarna trillar av

Illustration ur Nadja Anderssons bok "Hönans kalas".
Hönan Henna står i, städar och stressar i bilderboken "Hönans kalas". Illustration ur Nadja Anderssons bok "Hönans kalas". Bild: Nadja Andersson bilderbok,illustration,Hönans kalas

För två år sedan utkom Christina Anderssons bilderbok Lilla Bä!? En bä-bäblisk berättelse med illustrationer av barnbarnet Nadja Andersson.

I höst debuterar illustratören och bildkonstnären Nadja Andersson med bilderboken Hönans kalas där Nadja själv står för såväl text som bildvärld.

Hönan Henna laddar upp för kalas med sina vänner. Henna har varit igång sedan arla morgonstund, hon har plockat blåbär och bakat tårta. Klockan går och hon inser att det kvarstår en hel del att göra: städa, diska, baka bröd, skiva äpplen och ordna med bordsdekorationerna.

Pärmen till Nadja Anderssons bilderbok "Hönans kalas".
Pärmen till Nadja Anderssons bilderbok "Hönans kalas". Bild: Schildts & Söderströms förlag bilderbok,Hönans kalas

Henna kommer knappt ihåg att andas, och golvet fylls av en massa fjädrar – var kommer de ifrån?

Alla gästerna kommer i samlad tropp för att fira Hönan Hennas födelsedag, men när Ursula Uggla, Ärland och lilla Sparvis och de andra knackar på har Henna gömt sig inne i dammsugaren.

Hönan Henna skäms över sin nakenhet. Hon har sprungit runt som en vettvilling för att fixa till ett fint kalas och all stress har fått henne att tappa den fina fjäderskruden.

Ett uppslag i Nadja Anderssons bilderbok "Hönans kalas".
Ett uppslag i Nadja Anderssons bilderbok "Hönans kalas". Ett uppslag i Nadja Anderssons bilderbok "Hönans kalas". Bild: Nadja Andersson bilderbok,Hönans kalas

Men vännerna bryr sig inte om hur Henna ser ut, de tröstar henne med ett oändligt långt pärlhalsband eftersom Henna ”är värd varenda pärla”.

Man får lust att citera devisen ”Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete” när man ser Hönan Henna ränna runt som ett sketet streck för att hinna ställa allt i ordning innan gästerna kommer.

Samtidigt känner man en stark identifikation med den sönderstressade hönan som bokstavligen tappar kontrollen över sin kropp av bara farten.

Sensmoralen i berättelsen är givetvis att det inte är utseendet och det yttre som räknas, utan du är värdefull för den du är – oberoende av om du hunnit polera alla glas eller stryka bordsduken.

Fantasifulla illustrationer

På samma sätt som våra flitigt anlitade illustratörer Linda Bondestam och Jenny Lucander använder sig Nadja Andersson av blandteknik i sina illustrationer.

På förlagets webbplats konstaterar Nadja Andersson själv att hon gärna blandar teckning med måleri och kollage:

”Jag kommer egentligen dåligt överens med datorer, och därför gör jag så mycket jag kan för hand. Jag tecknar, klipper, klistrar, tejpar, färglägger och tecknar lite mer. Sedan skannar jag in och gör digitala korrigeringar på datorn.”

Bilderboksförfattaren Nadja Andersson.
Nadja Andersson har skrivit text och gjort illustrationer till bilderboken "Hönans kalas". Bilderboksförfattaren Nadja Andersson. Bild: Cata Portin författare,nadja andersson

Bildkollagen är fantasifulla, detaljrika, färgsprakande och fyller hela uppslagen. Illustrationerna är en sprudlande mix av olika mönster, former, material och tekniker som Nadja Andersson skickligt komponerar till olika helheter.

Ett uppslag i Nadja Anderssons bilderbok "Hönans kalas".
Ett uppslag i Nadja Anderssons bilderbok "Hönans kalas". Ett uppslag i Nadja Anderssons bilderbok "Hönans kalas". Bild: Nadja Andersson bilderbok,Hönans kalas

Också i bilderna pendlar vi mellan kaos och ordning, mellan ute och inne, mellan sorg och glädje.

Bilderna ackompanjerar berättelsen samtidigt som illustrationerna står stadigt på egna ben. Texten är så pass knapphändig att också ett litet barn kan ta till sig berättelsen utan att höra den uppläst/återberättad.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje