Hoppa till huvudinnehåll

Cook and chillmaten får gott betyg

Skolmat tillverkad enligt cook and chill i Rådmans skola i Jakobstad.
Skolmat tillverkad enligt cook and chill i Rådmans skola i Jakobstad. Skolmat tillverkad enligt cook and chill i Rådmans skola i Jakobstad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen skolmat,maträtter,skolmatsal

Ett blindtest visar att Cook and chillmaten som serveras i Jakobstad håller samma nivå som vanlig storköksmat. Cook and chilmaten har fått kritik och därför ville leverantören att en oberoende panel skulle jämföra maten med vanlig storköksmat, utan att veta vilken mat som är vilken.

Panelen ansåg att cook and chillmaten smakade och doftade ungefär lika bra, eller till och med lite bättre, än den storköksmat som är tillagat på traditionellt vis.

Cook and chillmaten var också lite bättre kryddad och hade bättre konsistens än den traditionella maten. Bara utseendet på den traditionella maten var bättre än på cook and chillmaten.

- Resultatet var väntat, man märker ingen större skillnad mellan traditionell mat och cook and chillmat längre, säger Håkan Forss, vd på Alerte Ab.

Problem i början

Cook and chillmaten kokas i ett storkök, kyls ner och värms senare upp i ett servicekök och serveras. Forss medger att man hade en del problem med cook and chillmaten i början. Men de problemen är nu lösta.

- Vi har fått hjälp av en konsult och vi har prövat oss fram så att vi nu har recept som är anpassade till cook and chillmetoden. Vi trodde att det skulle gå snabbare att komma igång, men vi borde har övat oss längre innan vi började servera maten.

Håkan Forss, Alerte
Håkan Forss. Håkan Forss, Alerte Bild: Nathalie Lindvall jakobstad

Med cook and chillmetoden kan man bättre utnyttja kökspersonalens arbetstider. Forss tar köttfärs som exempel, tidigare var man tvungen att använda halvfabrikat för att hinna få maten färdig, nu har köket börjat tillreda köttfärsen från grunden.

- Nu vet vi exakt vilka råvaror som finns i maten. Då det finns mera tid att tillreda maten kan vi koka mat som kräver längre tid.

Utseendet ska förbättras

Nu när uppstartsproblemen är lösta kan kökspersonalen se framåt och bland annat planera nästa års menyer.

Problemet med cook and chillmatens utseende ska man ta hjälp av en restaurangkock med.

- Vi ska inte börja servera restaurangmat, men färska örter eller en gräddad yta kan säkert göra att maten ser aptitligare ut.

Läs också