Hoppa till huvudinnehåll

Inte ovanligt eller olagligt med älgrester i skogarna

Flera män i rött drar en död älg genom skogen.
Under och efter älgjakten är det vanligt att det placeras ut åtel i skogarna. Flera män i rött drar en död älg genom skogen. Bild: Mika Moksu / Yle älg

Har du trampat in i resterna av en älg på din promenad i skogen? Det är kanske mindre trevligt med inälvor men det är inte förbjudet att sprida ut dem i naturen så länge de inte dumpas för nära bebyggelse.

Jägare brukar använda rester från älgjakten som åtel för framförallt mårdhund och räv. Åtel är föda som placeras ut för att locka vilt.

- Det är ett vanligt jaktsätt, säger jaktchef Stefan Pellas på Finlands viltcentral.

Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral, Kust-Österbottens område.
Stefan Pellas Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral, Kust-Österbottens område. Bild: Yle/Joni Kyheröinen stefan pellas

Hela älgar brukar man inte lämna i skogen, om det inte är frågan om ett djur som skadat sig i trafiken och sen dött ute i skogen utan någons vetskap.

Nyfikna hundar

Ett par hundägare vittnar om att deras hundar brukar vara väldigt intresserade av att nosa på resterna av djur ute i skogen. Deras hundar har också satt i sig djurrester som hundarna en stund senare spydde upp.

Enligt Viltcentralens instruktioner är vilda djur som misstänks ha insjuknat i sjukdom som kan smitta till människor och djur inte lämpliga som åtelmaterial. På grund av trikinsmittorisken ska till exempel små rovdjur inte alls användas i åtlar.

Att hundar spyr upp maten är ju i sig inget ovanligt. Men vad gör man om hunden blir sjuk? Anmäler att det kan finnas älgrester med någon sjukdom i ute i skogarna?

- Hundägaren måste ju förstås hålla koll på sin hund och då kan man ju kontrollera att den inte går och äter eller rullar sig i ruttna saker som de hittar i skogen. Jag har dock inte hört att någon jakthund skulle ha blivit sjuk av att de ätit något kadaver men allt kan ju förstås hända, säger Pellas.

Problemet är snarare att hundarna ibland rullar sig i de ruttna delarna. Då blir det en ordentlig dusch efter hemkomsten.

Rädsla för vargen kan betyda fler mårdhundar

Pellas tror att det kan bli mer ovanligt med att placera ut åtel.

Detta eftersom vargarna blir fler längs med kusten och ingen vill locka in vargen på sina jaktområden. Inte minst för att det utsätter jakthundarna för fara.

Mindre åtel kan i sin tur leda till att det skjuts färre mårdhundar, vilket kan leda till stora problem för markhäckande fåglar.

Inte för nära husknuten

Man måste ha markägarens lov för att sprida ut åtel och det ska inte göras nära bebyggelse. Problemet här är att det inte finns några exakta gränser för vad som anses vara för nära.

Djurresterna får placeras ut från och med den 9 september fram till den 1 juni. Tidigare fick man föra ut rester året runt.

Gott för fåglar och mindre rovdjur

Utöver åtel är det väldigt vanligt att man på plats och ställe tar ut inälvorna på en älg som man nyligen skjutit. Så har man gjort i alla tider.

- I vissa fall tas hela älgen till slakteriet, det är sådana fall då man måste dra den över leriga åkrar och smutsiga diken. Gör man då urtagningen i skogen före man drar ut älgen kommer det väldigt mycket jordbakterier in i älgen som kan medföra att köttet blir kontaminerat, säger Pellas.

Inälvorna försvinner rätt snabbt, efter en eller två dagar. Det ser bland andra nötskrikan och korpen till.

En jägare med jakthund går över en åker.
En jägare med jakthund går över en åker. Bild: Mostphotos/Robert Nyholm jakt,jägare,jakthundar,Älgjakt

Under sommaren är det förbjudet att lämna kadaver i skogarna och allt som man använt under hösten/vintern måste städas bort.

Detta för att undvika att locka björnar till platsen och för att minska risken för att sprida sjukdomar i sommarvärmen.

Man behöver inte meddela myndigheterna när man använder slaktrester från vilda djur som åtel. Om man använder produktionsdjur som åtel krävs alltid åtminstone en anmälan till kommunalveterinären.

Artikeln rättad den 7 november klockan 15.08. Ordet älgkadaver i rubriken ändrat till älgrester.