Hoppa till huvudinnehåll

Saara Aalto tävlar för Finland i Eurovisionen 2018

Saara Aalto
Saara Aalto Saara Aalto Bild: Berislav Jurišić / Yle Saara Aalto

Stora förändringar är att vänta i Tävlingen för ny musik UMK år 2018.

Den största nyheten är att den artist som ska representera Finland i Eurovisionen 2018 redan är utsedd. Hon heter Saara Aalto.

Publiken och en jury får i stället ta ställning till vilken låt det är Saara Aalto ska sjunga.

Saara Aalto esiintymässä Uuden Musiikin Kilpailussa Karsinta 1:ssä.
Aalto kom på andra plats i UMK år 2016 Saara Aalto esiintymässä Uuden Musiikin Kilpailussa Karsinta 1:ssä. Bild: Yle / Miikka Varila

Aalto är en välkänd artist i Finland efter sin medverkan i flera olika musiktävlingar.

Bland annat har hon kommit tvåa i de finländska eurovisionsuttagningarna två gånger, år 2011 med Blessed with love (då vann Paradise Oskar med Da da dam) och 2016 med No Fear (Sandhja vann med Sing it away).

Storbritannien eller Finland?

På senare tid har Aalto samlat på sin internationell berömmelse i och med sina framgångar i den brittiska talangjakten X-Factor, där hon också kom på andra plats.

- Men det hjälps inte, Eurovisionen har varit min stora dröm hela tiden. Jag hade redan bestämt mig för att inte ställa upp i UMK en gång till men hoppades att jag kanske någon gång på ålderns höst skulle bli ombedd att ge mig in i leken igen. Men så fick jag ett samtal från Yle, och det gick ju omöjligt att säga nej!

Sedan X-Factor har Saara Aalto fortsatt karriären i Storbritannien, där hon i dag har skivkontrakt.

Saara Aalto framför discohiten No More Tears (Enough is Enough) i brittiska sångtävlingen X Factor den 12 november 2016.
Brittiska X-factor blev ett internationellt genombrott för Saara Aalto Saara Aalto framför discohiten No More Tears (Enough is Enough) i brittiska sångtävlingen X Factor den 12 november 2016. Bild: / All Over Press Saara Aalto,X-factor,No More Tears,sångtävlingar

Storbritannien har i och för sig inte heller klarat sig så bra i Eurovisionen de senaste åren. Kunde Aalto ha valt att rädda sitt nya hemland istället?

- Ja, det finns faktiskt de i Storbritannien som tyckte att jag borde tävla för dem. De kanske blir lite sura nu när jag tävlar för Finland, men å andra sidan betyder ju det att de kan rösta på mig! Så jag hoppas på det!

Den bästa av tre låtar

Innan det blir dags att packa väskorna och flyga iväg till Lissabon gäller det att hitta den rätta låten.

Tre stycken låtar kommer småningom att offentliggöras och den 3 mars 2018 blir det UMK-direktsändning från Metro Arenan i Esbo.

- Låtarna är rätt olika. En av dem kommer att vara lugnare, en innehålla mera showelement. Det återstår sedan bara att se vilken av dem som publiken tycker blir bäst för Eurovisionen.

Det är publiken och en internationell jury som avgör vilken av de tre låtarna som vinner.

Redan känd i eurovisionskretsar

Vår blivande eurovisionsrepresentant har ett starkt internationellt team bakom sig.

- Jag har fyra manager i Storbritiannien och min livskamrat Meri är manager för mig här i Finland. Dessutom har jag sminkare, stylister, och en massa människor som gör sitt allt för att det jag gör ska bli så bra som möjligt.

Även om Saara Aalto inte ännu har tävlat i Eurovisionen har ESC-fansen fått upp ögonen för henne. Hennes namn har ofta dykt upp i diskussioner där fans gör önskelistor på artister de vill se på euovisionsscenen.

- Jag tror de stora eurovisionsfansen uppskattar artister som älskar tävlingen lika mycket som de själva. Och det gör jag! Det här har varit min dröm så länge och jag hoppas att det ska märkas när jag uppträder.

Personlighet och känsla a och o

Vad kan då tänkas vara konceptet som hänför Europa 2018?

I våras var det en smäktande och avskalad kärlekssång på portugisiska som segrade, året före det Ukrainska Jamalas temperamentsfulla och eventuellt politiska 1942.

- Eurovisionen är väldigt oförutsägbar! Det såg vi ju senast i våras. Portugals vinnarbidrag var ju inget traditionellt eurovisionsbidrag, men Salvador Sobrals personlighet lyste igenom. Jag tror det är det som allting hänger på, att skapa känslor.

Och givetvis sätter Aalto ribban så högt som möjligt,

- Ja men visst är ju målet att vinna Eurovisionen. Eller okej, att komma tvåa. Det brukar jag ju klara av.

Så blir UMK18

Finland representeras i Eurovisionen 2018 av Saara Aalto

Hon kommer att framföra en av tre nyskrivna låtar.

Låtarna med tillhörande musikvideor publiceras under våren 2018, tidtabellen ännu öppen.

Vinnarbidraget utses av publiken tillsammans med en internationell jury.

Det blir som vanligt UMK-direktsändning från Metro Arenan i Esbo den 3 mars 2018.

Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen är programledare för sändningen, Eva Frantz och Johan Lindroos står för svenskt referat.

Biljetterna till Arenan släpps den 14 novmber.

Första gången en artist bjuds in som ESC-representant

Men varför har man då valt att förändra UMK-konceptet? De senaste åren har ju flera artister haft chansen att vinna.

Målet är helt enkelt att klara sig så bra som möjligt i Eurovisionen 2018, förklarar UMK:s producent Anssi Autio.

- Vi tror att Saara Aalto, som är karismatisk och har skapat en internationell karriär, är vårt trumfkort. Vi satsar allt på att ta fram tre utmärkta låtar och shower, varav den bästa visas i Lissabon.

Det är första gången som Finlands artist har valts via inbjudan. På annat håll i Europa är förfarandet förhållandevis vanligt.

Biljetterna till Metro Arenan kommer till försäljning 14.11. Den direktsända UMK-showen den 3 mars leds av Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen.

Eurovision Song Contest går av stapeln i Lissabon, Portugal, 8 - 12 maj 2018.

Läs också