Hoppa till huvudinnehåll

Shakira har musikrättigheter för tiotals miljoner i skatteparadis

Sångaren Shakira ler.
Sångaren Shakira ler. Bild: EPA/ALEJANDRO GARCIA Shakira,musik,sång,paradisdokumenten

Popstjärnan Shakira har skatteparadisföretag både i Luxemburg och Malta. Själv bor hon i Spanien fastän hon är officiellt skriven i det kända skatteparadiset Bahamas.

Shakira har redan i flera år använt sig av lågskatteländer i sin förmögenhetsförvaltning, visar dataläckan Paradisdokumenten.

Shakira har fört över rättigheterna till sin musik till företaget Tournesol Limited som hon äger och som finns på Malta.

Shakira nämns i paradisdokumenten.
Shakira äger företaget Tournesol Limited Shakira nämns i paradisdokumenten. paradisdokumenten,Shakira

Ett amerikanskt företag som har specialiserat sig på upphovsrätter har uppskattat att rättigheterna är värda över 31 miljoner euro.

Malta och Luxemburg är länder där det finns tusentals postlådeföretag registrerade. Det är företag som inte har någon egentlig affärsverksamhet.

Samfundsskatt på fem procent

Länderna lockar utländska placerare och företag med olika skatteförmåner.

På Malta är samfundsskatten 36 procent, men för utländska aktieägare är den på grund av olika avdrag bara omkring fem procent.

Shakiras upphovsrättsarrangemang avslöjas i Paradisdokumenten som den spanska nättidningen El Confidential och tv-kanalen laSexta har tagit del av.

Advokaten: Fyller alla lagens krav

- Det maltesiska företaget Tournesol Limited uppfyller alla lagens krav. Alla uppgifter är offentliga och genomskinliga, säger en av Shakiras advokater, Ezequiel Camerini.

Shakira är ursprungligen från Colombia men officiellt mantalsskriven på Bahamas, ett känt skatteparadis.

Hennes advokat medger att hon egentligen bor i Barcelona tillsammans med sina barn och sin man, fotbollsspelaren Gerard Piqué,

Shakira och Gerard Pique sitter bredvid varandra.
Shakira bor i Barcelona med sin man Shakira och Gerard Pique sitter bredvid varandra. Bild: EPA/ALBERT OLIVE Shakira,Gerard Piqué,paradisdokumenten,FC Barcelona

Enligt advokaten har hon, i sin egenskap av internationell artist bott på många olika platser under sin karriär och alltid följt lagstiftningen i varje land där hon har bott.

Text: Anne Ali-Hokka, översatt av Stina Sirén.

Läs också