Hoppa till huvudinnehåll

Stockholmsbranden: Byggnader mittemot utryms

Två brandmän på en lyftkran sprutar vatten över ett rykande hus.
Släckningsarbetet har pågått ända sedan morgonen. Två brandmän på en lyftkran sprutar vatten över ett rykande hus. Bild: JONAS EKSTROEMER/TT Stockholm,eldsvådor,brandkårer

Byggnader mittemot huset nära Stureplan i Stockholm där storbranden startade på tisdag morgon har evakuerats på grund av rasrisk. Nästan hela kvarteret brinner och skadorna befaras bli stora.

Polisen har tömt byggnaderna på Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan, mittemot kvarteret där branden har spritt sig.

- Med långvarig brandpåverkan, det är trosstomme och sekelskifteshus, håller det inte hur länge som helst. Det har brunnit i sex timmar nu, säger Toni Frank på Storstockholms räddningscentral till TT.

Spridningsrisken är fortfarande stor, och brandmännen koncentrerar sig på att hindra elden från att sprida sig ytterligare.

- I själva fastigheten där branden började har vi totalskada. Det rör sig om väldigt stora skador för övrigt, säger han.

Brandrök sprids över stora delar av staden, och efter flera timmars brand exploderade en syrgasflaska. Ingen skadades i explosionen.

- Det hördes en kraftig smäll och brandmännen ryggade tillbaka, säger TT:s reporter på plats.

Det ligger en svetsarverkstad i bottenplan på huset där branden startat. Men enligt brandförsvaret har man inte information om någon risk för fler explosioner.

- Avspärrningarna ska vara så pass att det inte finns någon fara för allmänheten, säger Toni Frank.

Kvarteren runt om avspärrade

Ett stort område i centrala Stockholm är avspärrat.

- Inom området mellan Regeringsgatan, Birger Jarlsgatan, Kungsgatan och Hamngatan vill vi inte ha mer än nödvändigt med trafik eller gående, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen till TT.

Branden började i en fastighet på Jakobsbergsgatan tidigt på morgonen. TT:s reporter på plats vittnade om en väldigt stor insats runt fastigheten.

- Det slår eldsflammor ut från alla våningsplan, det brinner överallt. Brandmännen står på stegar och sprutar vatten fyra, fem våningar upp.

Två till sjukhus

Enligt Christer Wahlström, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar, arbetar 60-70 brandmän från minst 8 brandstationer på platsen med att hindra branden att sprida sig till andra kvarter.

I huset där branden började finns företag och nio lägenheter. Två personer har först till sjukhus med rökskador. Fyra personer har evakuerats.

Släckningsarbetet beräknas ta hela kvällen och en bit in på natten.

Förseningar i busstrafiken

Det är förseningar på visa busslinjer i närområdet. Busshållplatserna vid Stureplan och Norrmalmstorg samt tunnelbaneuppgångarna mot Stureplan är stängda.

- Vi rekommenderar att de som ska åka tunnelbana väljer nedgång Östermalmstorg. Vi har personal på plats för att lotsa folk, säger Claes Keisu vid SL:s presstjänst.

Klädkedjan HM hade planerat att till våren öppna sin nya konceptbutik Arket i bottenplanet på det nu eldhärjade huset.

"Det är för tidigt att säga om branden påverkar vårt planerade öppningsdatum", skriver Arkets presskontakt Jay Woods i ett mejl till TT.

(FNB-TT-Emma Gyllestad)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes