Statistiken för förlossningsskador är klart bättre i Finland än i Sverige - speciellt tredje och fjärde gradens bristningar i bäckenbotten.
Tredje och fjärde gradens bristning innebär att föderskan spruckit genom samtliga lager vävnad i bäckenbotten och också fått skador på ändtarmens slutmuskel. Det kan leda till allvarliga livslånga problem.
Många svenska föderskor väljer Finland
Den kritiska situationen inom förlossningsvården i Sverige får finländska familjer att återvända hem för att föda.
Otso Kortekangas har dubbelt medborgarskap och bor i Stockholm. Men när det var dags för honom och hans fru att få barn, valde de att föda vid Åbo universitetscentralsjukhus.
- Vi valde ÅUCS dels för att min fru är från Åbo och det kändes tryggt att komma hem. Men främst på grund av den kaotiska situationen för förlossningsvården i Stockholms län.
Kortekangas vill inte rikta allt för stor kritik gentemot den svenska vården. Men han förklarar att förlossningsvården känns osäker då det nästan dagligen rapporteras om hur stressigt barnmorskorna har i Sverige.
- De hinner inte göra sitt jobb, äta lunch, eller ens gå på toaletten. Jag tycker det är märkligt att så få i Finland tycks veta om situationen här i Stockholm.
Upplevelsen vid ÅUCS var däremot en helt annan än den Kortekangas målade upp om den svenska förlossningsvården.
- Den fungerade väldigt bra på ÅUCS. Vården var effektiv och ändamålsenlig, men utan stress.
Alla mammor får plats i Finland
Susanna Timonen, specialläkare och ansvarig för förlossningssalen vid Åbo universitetscentralsjukhus, säger att de märkt av att många finländare, som till exempel jobbar i Sverige, kommer hem till Finland för att föda. De flesta är rädda för att inte få plats på sjukhusen i Sverige i tid.
- Det är förfärligt att ha sammandragningar och vara tvungen att ringa runt till flera sjukhus och fråga ifall man får komma in. Här har vi plats för alla mammor.
Finländska barnmorskor har bättre teknik
Men det är inte enbart platsbristen i Sverige som lockar föderskor till Finland.
Statistiken för förlossningsskador är klart lägre i Finland än i Sverige - speciellt tredje och fjärde gradens bristningar i bäckenbotten.
Bristningar i bäckenbotten som kan uppstå i samband med förlossning delas in i fyra olika allvarlighetsgrader. Bristningar i grad ett och två är vanligt förekommande.
Tredje och fjärde gradens bristning innebär att föderskan spruckit genom samtliga lager vävnad i bäckenbotten och också fått skador på ändtarmens slutmuskel. Det kan leda till allvarliga livslånga problem.
Enligt institutet för hälsa och välfärd är andelen tredje och fjärde gradens bristningar i Finland 1,2 procent av alla vaginala förlossningar. Motsvarande siffra i Sverige är, enligt Socialstyrelsens statistik, 5,3 procent.
Timonen förklarar att orsaken till den låga andelen i Finland är ett visst grepp som används vid krystningsskede av förlossningen.
- Det är viktigt att stöda vävnaden innan barnets huvud kommit ut. Man trycker på babyns huvud för att man hindrar att huvudet kommer ut för snabbt.
Ifall barnmorskan inte håller emot hinner vävnaden inte töjas ut tillräckligt och då uppstår skadorna lättare.
- Om babyn kommer av sig själv utan att man gör något så är risken för skador mycket större.
Varför är andelen förlossningsskador mycket större i Sverige?
- Det hör inte till kulturen att stöda så som vi gör här. Det har varit några barnmorskor här för att lära sig det grepp vi använder, men det sprider sig ganska långsamt.
Däremot konstaterar Timonen att krisen inom förlossningsvården i Sverige inte har en direkt påverkan på det höga antalet förlossningsskador.
- Under öppningsfasen kan mamman vara tvungen att vara ganska mycket ensam i Sverige. Men just då de här skadorna uppstår, i krystningsskedet, är barnmorska alltid på plats, och då är det alltid möjligt att göra samma ingrepp som vi gör här.