Hoppa till huvudinnehåll

Svenska veckan hörs på sjukhusen i huvudstadsregionen - "Vi uppmuntrar personalen att tala svenska så mycket de kan"

Lena Hafrén sitter vid sitt arbetsbord vid Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors.
Specialläkaren Lena Hafrén är språkambassadör för det svenska språket. Lena Hafrén sitter vid sitt arbetsbord vid Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola sjukhus,Kirurgiska sjukhuset,svenska

Våga tala svenska är Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts uppmuntran till att tala svenska med patienter och arbetskamrater. Man ska sprida positiv stämning kring det svenska språket i sjukvården, uppger språkambassadör.

Nästan tio procent av befolkningen i HNS verksamhetsområde har svenska som modersmål. Det finns i Finlands grundlag en paragraf om språklig jämlikhet inom sjukvården.

Forskningen visar att när patienten får vård på sitt eget modersmål upplevs vården som bättre. Språket har en emotionell betydelse.

Specialläkaren Laura Mäkinen från huvud- och halsavdelningen vid Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors hörde på onsdag morgon om Svenska veckan.

- Vi har svensktalande läkare i huset och två av dem är språkambassadörer på vår avdelning.

Hur syns det i praktiken den här veckan?

- De presenterade ett litet häfte med svenska fraser som man kan använda med sina patienter. Ambassadörerna uppmuntrade läkare som håller på att specialisera sig att hålla föredrag på svenska.

Specialläkaren Laura Mäkinen sitter vid sitt skrivbord.
Specialläkaren Laura Mäkinen deltar i Svenska veckan vid Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors. Specialläkaren Laura Mäkinen sitter vid sitt skrivbord. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola sjukhus,Kirurgiska sjukhuset,svenska

Lena Hafrén är vid sidan av sitt specialläkaryrke också en ambassadör för svenska vid Kirurgiska sjukhuset.

Till hennes uppgift hör att föra fram att Finland är ett tvåspråkigt land och att man kan använda båda språken.

- Vi uppmuntrar personalen att tala svenska så mycket som de kan. Vi delar ut information om hur man kan förbättra sin svenska.

Vågar ni använda svenska tillräckligt?

- Visst gör vi det, absolut! Här finns en del av personalen som är helt svenskspråkig och så har vi en del som är tvåspråkiga. Många kolleger vill gärna öva sin svenska och talar svenska med oss. Här finns ett positivt klimat till det svenska språket.

Hur har Svenska veckan påverkat atmosfären här?

- Ganska lite egentligen. Vi delar ut reflexer och små häften om svenskan inom sjukvården och profilerar det svenska språket. Nog är det här språkambassadörskapet mera en sådan här fortgående uppgift. Man ska sprida positiv stämning kring det svenska språket i sjukvården.

Det finns språkambassadörer vid flera sjukhus i huvudstadsregionen och de träffas för att utbyta idéer.

Vad var det som gjorde att du ville ta den här uppgiften?

- Min finlandssvenska identitet är väldigt stark och när jag blev tillfrågad tackade jag förstås ja.

Vilken är din erfarenhet av service på svenska på HNS? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

Läs också