Hoppa till huvudinnehåll

26-årig östnylänning dömdes för sexuellt utnyttjande av barn

Tingsrättshuset i Borgå
Östra Nylands tingsrätt i Borgå. Arkivbild. Tingsrättshuset i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,tingsrätten i östra nyland

Mannen hade haft ett förhållande med en 15-årig flicka som blev gravid. Nu har mannen dömts för sexuellt utnyttjande av barn i Östra Nylands tingsrätt.

Den 26-årige östnyländske mannen hade haft ett förhållande med en 15-årig flicka. Flickan blev gravid och födde hans barn.

Åklagaren yrkade på straff för grovt sexuellt utnyttjande av barn, bland annat eftersom åldersskillnaden var så stor: cirka 11 år och åtta månader.

Mannen nekade till åtalet med motiveringen att det sexuella umgänget hade ägt rum först då flickan hade fyllt 16 år.

Oberoende ansåg han att det högst rörde sig om sexuellt utnyttjande av barn och inte grovt sexuellt utnyttjande av barn.

På basis av läkarutlåtanden och andra bevis kom tingsrätten fram till att samlaget hade ägt rum en månad innan flickans 16-årsdag.

Frivilligt förhållande

Tingsrätten valde ändå att inte döma mannen för grovt sexuellt utnyttjande av barn, bland annat eftersom samlaget ägde rum så nära inpå flickans födelsedag.

Mannen och flickan hade haft ett förhållande. Enligt tingsrätten hade flickan frivilligt haft sexuellt umgänge med mannen. Det hade inte ägt rum till följd av hot, påtryckning, lirkande eller annat opassande beteende.

Mannen och flickan hade också sett till att använda preventivmedel. Därför kom graviditeten som en överraskning för båda parter.

Domen i Östra Nylands tingsrätt föll på tisdagen. Den 26-årige östnyländske mannen dömdes till åtta månaders villkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn.

På tisdagen hade domen ännu inte vunnit laga kraft.

Läs också