Hoppa till huvudinnehåll

De rättvisa och Liberala studerande går framåt i ÅAS kårval

kårval på studentkåren i åbo
Arkivbild. kårval på studentkåren i åbo Bild: YLE/Linus Hoffman kåren

De rättvisa och LSK har mest orsak att jubla efter att Åbo Akademis Studentkår presenterat de preliminära resultaten i kårvalet anno 2017. DRV får ett mandat mer i ett val där valdeltagandet steg med nästan åtta procentenheter.

De rättvisa ökade med ett mandat från åtta till nio och är således fortsättningsvis den största enskilda grupperingen i kårfullmäktige.

Liberala studerande i Vasa tappade två mandat från fyra till två, men LSK i Åbo ökade i sin tur med lika många (fem till sju). Den nya LSK-grupperingen, Liberala studerande i Jakobstad, fick ett mandat.

Åbo socialdemokratiska studerande behöll sin ena plats i kårfullmäktige.

Både MK-listan och Åbo gröna vänster gick back ett mandat. MK-listan hade tidigare fem mandat, men får nu nöja sig med fyra samtidigt som ÅGV endast har en fullmäktigeledamot under de kommande två åren.

Valdeltagandet var hela 32,04, vilket är avsevärt högre än kårvalet 2015. Procenten är den högsta på 2000-talet.

- Vårt mål internt inom valnämnden har hela tiden varit att nå över 30 procent valdeltagande. I dag är alla vinnare, säger valnämndens ordförande Rasmus Lindqvist i ÅAS pressmeddelande.

Hoppa över Twitterpostning

Röstdrottning blev Liberala studerande i Vasas Julia Liewendahl, som fick 103 röster. Tvåa blev Rosanna Fellman (ÅGV) med 78 röster, medan sittande kårstyrelseordförande Pontus Lindroos (DRV) fick 57, vilket var tredje mest röster.

Liberala Studerande i Jakobstad, Liberala Studerande i Åbo och LSK Vasa var i valförbund. Åbo Gröna Vänster och Åbo Socialdemokratiska Studerande var också i valförbund.

Det slutliga valresultatet fastställs på valnämndens möte 9.11.

De fullständiga preliminära resultaten hittas här (studentkaren.fi).

I Åbo universitets kårval var röstningsprocenten 41,98, vilket är den högsta på 37 år. TSE-lista blev största gruppering med nio mandat.

Artikeln är 9.11.2017 kl.5:54 korrigerad med att Rosanna Fellman fick näst mest röster, och Pontus Lindroos tredje mest röster.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland