Hoppa till huvudinnehåll

EHT-hockey direkt på Arenan: Kanadas OS-lag tar form

Kanadas hockeyherrar har vunnit två raka OS-guld. Att greja tredje raka blir svårt utan NHL-proffs, men spelarna som åtminstone tänkt ge det ett försök visar upp sig mot Schweiz i kväll.

OS-säsongen till ära har två bonusgäster bjudits in till årets upplaga av den finländska EHT-turneringen.

21 år i rad har Finland, Sverige, Ryssland och Tjeckien gjort upp i en fyrlagsturnering, men i år får den klassiska kvartetten sällskap av Schweiz och Kanada som också är på väg till Helsingfors för att spela två matcher var i helgen.

Före resan till Helsingforsarenan ska schweizarna och kanadensarna gå in i turneringen genom att mötas i Biel/Bienne i Schweiz i kväll.

Stommen från KHL

Framför allt Kanadas lag blir intressant att kolla in. Världens bästa hockeynation har på herrsidan vunnit de två senaste OS-gulden och dessutom spelat i tre raka VM-finaler.

Men de framgångarna har kommit med NHL-stjärnor i truppen. I Sydkorea i februari ska Kanada försöka försvara sitt OS-guld helt utan NHL-proffs.

Stommen i laget kommer i stället från KHL, hela 16 av de 20 kanadensiska spelarna som startar mot Schweiz i kväll håller till i den ryskägda hockeyligan.

Gott om NHL-rutin

Men NHL-rutin saknas minsann inte. Med i veckans lag finns till exempel René Bourque som gjort totalt 752 NHL-matcher och Teddy Purcell med 599 NHL-kamper på kontot.

Också Wojtek Wolski, Gilbert Brulé och Nick Spaling har spelat över 300 matcher i NHL och försöker i kväll visa att de förtjänar en plats i Kanadas OS-trupp, tillsammans med bland andra de senaste säsongernas Jokeritspelare Chay Genoway och Brandon Kozun.

Matchen startar i Schweiz klockan 21.15 och kommenteras på svenska av Christoffer Herberts. Mötet sänds live på Arenan och i ett längre sammandrag i TV2 med start klockan 22.55.