Hoppa till huvudinnehåll

Finland valdes in i Unescos styrelse

Bild från Unescos generalkonferens 2015. På bilden syns en stor, vit Unesco-logo och medlemsländernas flaggor uppställda framför den.
Bild från Unescos generalkonferens i Paris 2015. Bild från Unescos generalkonferens 2015. På bilden syns en stor, vit Unesco-logo och medlemsländernas flaggor uppställda framför den. Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON UNESCO

Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Finland blev invald i Unescos styrelse i en omröstning på onsdagen. Det är Unescos medlemsländer som väljer styrelsemedlemmarna.

Finlands kandidatur hade starkt stöd från alla de nordiska länderna.

Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Styrelseposten är fyraårig och inleds i november 2017.

- Valet av Finland är ett fint erkännande för vårt lands kompetens inom utbildnings- och världsarvsfrågor, kommenterar undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) i Utrikesministeriets pressmeddelande.

Också utrikesminister Timo Soini (Blå) kommenterar valet.

- Finland har nu fått en ansvarsfull post i en organisation som utför viktigt arbete för att förebygga radikalisering, säger Soini.

USA och Israel på väg ut

Unescos förvaltningsråd har 58 medlemmar. Ur Finlands valgrupp valdes också Portugal och Turkiet in i styrelsen.

Till styrelsens uppgifter hör bland annat att dra upp riktlinjer och styra organisationens verksamhet och ekonomi mellan generalkonferenserna, som ordnas vartannat år.

Med fyra års mellanrum föreslår styrelsen också en kandidat för posten som Unescos generaldirektör.

På fredagen förväntas Audrey Azoulay från Frankrike väljas till uppdraget enligt styrelsens förslag.

Unesco har för tillfället 195 medlemsländer, men både USA och Israel har meddelat att de kommer att lämna organisationen.

År 2011 förargades USA av att Unescos medlemsländer - trots Israels protester - gav palestinierna fullt medlemskap i organisationen.

USA upphörde då med att bidra till finansieringen av Unescos verksamhet.

Läs mera:

USA lämnar Unesco och Israel förbereder sig för att lämna

USA lämnar Unesco - FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Unesco har reagerat med stor besvikelse på USA:s beslut.

Läs också