Hoppa till huvudinnehåll

Kaotisk strejkdag i Katalonien - samtidigt ogiltigförklarades självständigheten officiellt

Den katalanska regionala polisen (Mossos d'Esquadra) ingriper mot demonstranter som blockerar en gata i Barcelona 8.11.2017.
Den katalanska regionala polisen (Mossos d'Esquadra) ingriper mot demonstranter som blockerar en gata i Barcelona 8.11.2017. Den katalanska regionala polisen (Mossos d'Esquadra) ingriper mot demonstranter som blockerar en gata i Barcelona 8.11.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Katalonien,demonstration,polisen,Barcelona,Mossos d'esquadra

Tusentals självständighetsförespråkare samlade sig i centrum av Barcelona på onsdagen för att demonstrera. Gator blockerades och polisen förde bort demonstranter.

Demonstrationerna utgjorde en del av den generalstrejk som var ultlyst för dagen i protest mot gripandet av medlemmar i det upplösta katalanska parlamentet och andra separatister.

Demonstranterna betecknade gripanadet av separatister som en attack mot demokratin och som ett förödmjukande av det katalanska folket.

Protesterna ägde rum bland annat utanför den regionala regeringens högkvarter.

Människor viftade med den katalanska flaggan och skallade "frihet"

"Befria politiska fångar", ropade demonstranter i Barcelona.
"Befria politiska fångar", ropade demonstranter i Barcelona. "Befria politiska fångar", ropade demonstranter i Barcelona. Bild: AFP / Lehtikuva Katalonien,demonstration,polisen,Barcelona,Mossos d'esquadra,Spanien

Kaos då demonstranterna blockerade vägar och järnvägsspår

Demonstranterna blockerade vägar och järnvägsspår på olika håll i Katalonien.

Trafiken på både mindre vägar och stora motorleder avbröts av demonstrerande människor.

Läget var kaotiskt på omkring 60 olika ställen i regionen.

Mot eftermiddagen tonade protesterna ut, uppger myndigheterna.

Spaniens författningsdomstol ogiltigförklarade officiellt Kataloniens självständighetsförklaring

Spaniens författningsdomstol har officiellt förklarat Kataloniens ensidiga självständighetsförklaring den 27 oktober ogiltig.

Självständighetsförklaring har konstaterats vara ickeförenlig med konstitutionen och är därmed ogiltig, sades det i ett uttalande i dag.

Centralregeringen i Madrid avsatte Kataloniens president och upplöste parlamentet omedelbart efter att den katalanska regionen hade förklarat sig självständig.

Centralstyret har utlyst nyval i Katalonien den 21 december i ett försök att lugna ner läget.

Självständighetssträvandena i Katalonien har lett till den djupaste krisen i Spanien på flera årtionden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes