Hoppa till huvudinnehåll

Kardinal i Burma vill att påven undviker att nämna minoritetsbefolkningen rohingya vid namn

Rohingyer som flytt från Burma till "ingenmansland" vid Bangladesh gräns
Rohingyer som flytt från Burma till "ingenmansland" vid Bangladesh gräns Rohingyer som flytt från Burma till "ingenmansland" vid Bangladesh gräns Bild: AFP / Lehtikuva Burma,Rohingya,Bangladesh,flyktingar,förföljelser -- etniska grupper

En högt uppsatt katolsk präst i Burma uppmanar påven Franciskus
att undvika att använda termen "rohingya" för den förföljda muslimska minoriteten då han besöker Burma senare i november.

Det är oklart om påven tänker följa rådet.

Påven Franciskus
Påven Franciskus Bild: AFP / Lehtikuva Påve,Franciskus,romersk-katolska kyrkan

Påven väntas ta upp den humanitära kris som den muslimska minoriteten rohingya befinner sig i efter den burmesiska arméns offensiv i augusti.

Påvens besök i Burma - ett land med en stark buddhistisk majoritet - sker 27-30 november. Efter det fortsätter påven till Bangladesh där befolkningen huvudsakligen är muslimsk.

Över 600 000 förföljda rohingyer har flytt till Bangladesh på grund av förföljelser i Burma. Rohingyerna har samlats i stora flyktingläger i Bangladesh gränsområden.

Aung San Suu Kyi anser att ordet rohingya är provokativt

Det är första gången påven besöker Burma. Han ska också träffa Aung San Suu Kyi - nobelpristagaren som leder den civila administration som styr landet tillsammans med militärledningen.

Aung San Suu Kyi under ett möte med NLD:s parlamentariker 1.3.2016
Aung San Suu Kyi Aung San Suu Kyi under ett möte med NLD:s parlamentariker 1.3.2016 Bild: EPA/HEIN HTET Aung San Suu Kyi,Burma

Påven ska också träffa ledande buddhistiska munkar.

Kardinal Charles Maung Bo säger till nyhetsbyrån Reuters att påven kommer att ta upp frågan om den muslimska minoritetens behov av stöd.

Han påpekar att det handlar om människor som lider och som är i behov av hjälp nu.

Påven Franciskus har tidigare använt ordet rohingya då han har talat om deras lidanden.

Suu Kyi har dock bett utländska ledare att inte använda termen rohingya eftersom den enligt hennes mening är provocerande.

Kardinalen: Ordet är mycket omstritt och inte accepterat av vare sig militären, regimen eller folket

Kardinal Charles Maung Bo, som påven utsåg 2015 till Burmas första och enda kardinal, säger att kyrkliga ledare i landet har uppmanat honom att kringgå det problem som namnet rohingya innefattar.

- Vi har bett påven att avstå från att använda ordet rohingya eftersom ordet är mycket omstritt och inte accepterat av vare sig militären, regimen eller folket, säger Bo i en intervju.

Enligt Bo är det oklart om påven tänker följa rådet.

Många människor i Burma betraktar de statslösa rohingyerna som illegala immigranter från Bangladesh.

Rohingyerna är uteslutna ur gruppen "135 nationella raser" som lagen känner till.

FN och USA har dock kontinuerligt kallat den förföljda befolkningen för rohingyer för att stöda denna minoritets rätt till självidentitet.
(Reuters)

Läs mera:

Burma lägger ut landminor för att hindra rohingya att återvända

Burma har under de senaste dagarna börjat lägga ut landminor vid delar av sin gräns mot Bangladesh. Syftet med landminorna tros vara att förhindra flyktingar från folkgruppen rohingya att återvända till sina hem i Burma.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes