Hoppa till huvudinnehåll

Linnéa Back vågade ta steget utomlands: ”Man måste pressa sig själv hela tiden – ingen annan gör det för dig”

Linnéa Back, Åbo IFK
Pargasbördiga Linnéa Back spelade FM-seriehandboll i ÅIFK förra säsongen. Linnéa Back, Åbo IFK Bild: Yle/Bubi Asplund handboll,linnea back

Man hittar alltid en ursäkt om man vill, säger Linnéa Back som sedan några månader tillbaka spelar handboll i Allsvenskan. 21-åringen tog själv kontakt med klubbar och fick ett kontrakt – men hon nöjer sig inte där.

Det var förra vintern som en tränare uppmanade henne att söka sig utomlands. Främst till Sverige, ett lämpligt steg för en finländsk handbollsmålvakt.

Tanken kändes lockande, hon hade alltid siktat högre, men å andra sidan var logopedistudierna vid Åbo Akademi på hälft och vardagen i Åbo IFK bekväm.

– Jag funderade om det är rätt tillfälle nu eller kanske först senare, men kom sen fram till att man alltid hittar en ursäkt om man vill, och det är bättre att köra nu, berättar Linnéa Back.

Tog själv kontakt

Under vårvintern skickade hon i ett par repriser ut förfrågningar till svenska klubbar, fick flera svar och åkte på några provspel.

Hon landade slutligen hos OV Helsingborg HK, som håller till på den näst högsta serienivån Allsvenskan.

– Jag har varit här i tre månader men det känns som mycket längre, säger Back. Jag trivs verkligen bra, alla är jättetrevliga och har gjort allt för att få mig att känna mig välkommen.

”Måste pressa sig själv”

I seriepremiären blev det endast ett straffinhopp för Back men redan i match nummer två spelade hon 50 minuter från start. I de senaste kamperna har kollegan Leila Melcher tagit över som etta.

– Det är såklart lite surt, men jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig när jag kom hit. Jag koncentrerar mig på att fortsätta utvecklas hela tiden och vara redo när jag får chansen.

ÅIFK-damernas målvakter Linnea Back och Vanja Radic, 29.10.2015.
Erfarna Vanja Radic gav många värdefulla råd under ÅIFK-tiden. ÅIFK-damernas målvakter Linnea Back och Vanja Radic, 29.10.2015. Bild: Yle/Janne Isaksson linnea back

Pargas IF-fostrade Back ligger fortfarande en bit bakom serieeliten på en del områden. I och med det högre tempot i Allsvenskan jämfört med FM-serien måste till exempel passningar komma snabbare.

– Det gäller att alltid försöka få ut så mycket som möjligt ur varje träning. Jag ställer personliga mål, som att jag i dag ska rädda en viss typ av skott, följa kantspelaren hela vägen eller placera mig så jag får motståndaren att skjuta dit jag vill.

– Det håller inte att tänka att ”nu tränar jag och så får jag fara hem om en och en halv timme”. Man måste fokusera och pressa sig själv hela tiden – det finns ingen annan som gör det för dig.

Vill till Europas största ligor

Logopedistudierna är lagda på is och vid sidan om de nästan dagliga handbollsträningarna jobbar Linnéa Back omkring 30 timmar i veckan med en grupp femåringar på ett lokalt daghem.

Det trivs hon utmärkt med, men samtidigt skiner även hoppet om en proffsigare handbollsvardag.

Finlands damlandslag i handboll tränar i Kisakallio 5.10.2016.
En av orsakerna till flytten var att visa att jag vill satsa, säger Back som siktar på en plats som Finlands förstamålvakt. Finlands damlandslag i handboll tränar i Kisakallio 5.10.2016. Bild: Yle/Kristian Karlsson Finlands damlandslag i handboll,handboll,yle sporten

Förra säsongen kändes FM-serien som rätt nivå, den här säsongen Allsvenskan – och förhoppningsvis i framtiden ett ännu högklassigare sammanhang.

– Jag vill bli så bra jag bara kan, och gärna spela i någon av de största ligorna i Europa, om det sen är i Norge, Frankrike, Montenegro eller något annat land, slår 21-åringen fast.

– Det blir jätteintressant att se hur långt jag kan nå. Konkurrensen är stor och här ser jag från närhåll hur många talangfulla spelare det verkligen finns. Det är lite skrämmande att tänka att ”är jag faktiskt tillräckligt bra?”, men man måste lita på sig själv.

Tror på SHE-standard

OV Helsingborg är för tillfället allsvensk tabellfyra, på kvalplats till SHE (f.d. Elitserien), tack vare tre segrar på fem matcher i säsongsinledningen.

Back ser att OV definitivt har kapacitet att höra till topplagen säsongen ut. Det känns helt självklart, säger hon.

– Det är förstås svårt att förutspå framtiden, men om OV skulle lyckas avancera den här eller nästa säsong, så är det helt realistiskt att jag kunde klara mig i högsta serien.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport