Hoppa till huvudinnehåll

Många sjuka i Vasaskola — kan vara början på influensasäsong

Borgaregatans skola i Vasa.
Många elever är sjuka just nu vid Borgaregatans skola. Borgaregatans skola i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen borgaregatans skola,Vasa

I början av veckan var ungefär 100 av Borgaregatans 370 elever hemma i feber och med förkylningssymtom. Det är mycket, tycker infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Om det är influensasäsongen som dragit igång är ännu för tidigt att säga.

Tre fall av influensa har konstaterats inom Vasa sjukvårdsdistrikt hittills i höst, ett fall av influensa A för två veckor sedan och två fall av influensa B förra veckan.

Salonen påpekar att det finns många andra virusinfektioner i rörelse just nu.

- Men så småningom kommer nog influensasäsongen igång. Förra hösten började säsongen i slutet av oktober, säger Salonen.

Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.
Infektionsläkare Juha Salonen Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Malin Hulkki Juha Salonen

Om det inte är frågan om influensa kan den utbredda förkylningen, enligt Salonen, bero på att det var höstlov för några veckor sedan och många var på resa och tog med sig förkylningen hem.

- 100 elever av 370 är nog ganska mycket. Det skulle vara lättare att förstå om det var frågan om diarrésymtom som sprider sig lättare.

Lugnare i skolan

Biträdande rektor Monica Mattbäck på Borgaregatans skola i Vasa berättar att i en del klasser är en tredjedel av eleverna hemma.

- Som tur är vi nu i slutet av en period och alla prov är skrivna, så det är lite lugnare just nu.

I Vasa Övningsskolas högstadium har man inte fler elever borta än vanligt.

Våra elever umgås och träffas nog ganska mycket så om de är sjuka där har vi det snart hos oss, säger rektor Elisabet Backlund-Kärjenmäki.

Om det är influensasäsongen som startat vet vi enligt Salonen om några dagar då insjuknade kommit till akuten och tagit influensaprov.

Studieutrymme vid Borgaregatans skola
Studieutrymme vid Borgaregatans skola Bild: Yle/ Malin Hulkki glasbur

Svår influensa i söder

Just nu pågår årets influensavaccinationer. Vaccinet som ges skyddar mot virusstammarna H3N2, H1N1 och influensa B. Om det är rätt vaccin vet man inte ännu. Enligt Salonen har H3N2 orsakat årets influensa i Australien.

- Influensasäsongen har varit ganska svår i år på södra halvklotet. Men vi vet inte just nu hur den kommer att se ut hos oss.

På sjukhuset pågår även vaccineringen av personalen. Vaccineringen inleddes förra veckan och hittills har 40 procent av läkarna och 30 procent av sjukskötarna tagit vaccinet.

- Det ser inte så dåligt ut i år.

När en handfull patienter har konstaterats ha influensa kan man säga att säsongen är igång.

- Influensan brukar börja i armén, så det är bara att vänta och se.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten