Hoppa till huvudinnehåll

Ryska staten kopplas till investeringar i Facebook och Twitter

Ett öga med en spegling av Facebooks logo i irisen.
Ett öga med en spegling av Facebooks logo i irisen. Bild: imago/Future Image/ All Over Press Facebook,big data,internet,paradisdokumenten

Twitters och Facebooks storägare har haft kontakter med två företag som ägs av ryska staten. Det här avslöjas i jätteläckan Paradisdokumenten.

Bolag inom bank- och oljebranschen som ägs av ryska staten investerade för några år sedan hundratals miljoner dollar i Facebook och Twitter och gjorde under ett par år en rejäl vinst på bolagets aktier.

Båda bolagen kan kopplas samman med en fond som heter DST Global och med dess grundare Yuri Milner.

Juri Milner
Yuri Milner. Juri Milner Bild: EPA/JEROME FAVRE Yuri Milner,Digital Sky Technologies

VTB Bank som ägs av ryska staten placerade 191 miljoner dollar i DST Global. Fonden köpte 2011 en betydande andel i Twitter. Andelen såldes 2013.

Det ryska energibolaget Gazprom finansierade i sin tur ett skatteparadisbolag som tillsammans med DST Global placerade sina pengar i amerikanska Facebook. De sålde sina andelar i Facebook direkt efter börsnoteringen 2012.

DST Globals grundare Milner och de övriga som deltog i affären gjorde stora vinster.

Milner har också investerat i ett företag som tillhör president Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner.

Jared Kushner.
Jared Kushner. Jared Kushner. Bild: EPA/ANDREW HARRER Jared Kushner,Kushner,rådgivare,Vita huset

Det finns inget som visar på att Moskva kunnat påverka Twitter eller Facebook eller fått insideuppgifter från bolagen. Avslöjandena berättar ändå att Ryssland hade ekonomiska intressen i sociala medier i USA redan flera år innan förra höstens presidentval.

Den amerikanska kongressen undersöker nu de sociala mediebolagens roll i Rysslands spridning av felaktiga uppgifter.

Milners investeringar i Twitter och i Facebook har varit kända men den ryska statens andel har inte varit det.

Milner: Investeringarna inte politiska

Yuri Milner säger till journalistorganisationen ICIJ att investeringarna gjordes av affärsekonomiska motiv och har inget med politik att göra.

Enligt Milner har mindre än fem procent av hans investeringar fått finansiering från ryska staten.

Gazprom är Rysslands största statsbolag och VTB Bank Rysslands näst största bank.

Bolagens kopplingar till de sociala mediejättarna är känsliga med anledning av deras kontroversiella historia och eftersom de har nära kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin och hans närkrets.

Den amerikanska regeringen införde ekonomiska sanktioner mot VTB Bank 2014 efter att Ryssland hade erövrat Krim i Ukraina. I det skedet hade DST Global redan sålt sin andel i Twitter.

I ledningen för Gazprom Investholding, som deltog i Milners investering i Facebook, satt miljardären Alisher Usmanov i över tio års tid. Usmanov har ett stort politiskt nätverk och deltog också själv med Milner i hans investeringar i Facebook och Twitter.


VTB är en känd aktör inom det politiska systemet i Ryssland. VTB:s styrelseordförande Andrej Kostin är allierad med Putin.

– Det är å ena sidan en bank och å andra sidan Kremls verktyg. VTB är redo att göra allt som Kreml vill, säger Sergej Aleksasjenko till ICIJ.

Aleksasjenko, som under 1990-talet satt i VTB:s styrelse, jobbar nu som expert på ryska banksektorn på Brookingsinstitutet.

VTB uppgav för ICIJ att banken inte i något skede har deltagit i en enda politisk affär.

Informatören för Gazprom Investholding bekräftar att bolaget har lånat pengar till ett offshorebolag som heter Kanton Services.

Dokument som ICIJ har visar att bolaget ägde aktier i investeringsmedel som användes av DST Global i samband med investeringarna i Twitter och Facebook.

Enligt informatören var inga "ryska tjänstemän involverade i lånen".

Milner blev vd för bolaget Mail.ru

Yuri Milner, som är född i Moskva och är 55 år gammal, studerade ekonomi i ett universitet i Pennsylvania på 1990-talet. Han återkom till Moskva och gjorde en rad investeringar som gjorde att han steg till toppen av den ryska affärsvärlden.

År 2001 hoppade Milner på it-boomen och blev vd för nätbolaget Mail.ru, som råkat i svårigheter. Under Milners ledning blev det Rysslands största e-postbolag och landets mest betydande teknikbolag.

År 2005 bildade Milner bolaget Digital Sky Technologies. Tre år senare gick han samman med Alisher Usmanov. Usmanov hör till Rysslands rikaste personer och blev en stor ägare i DST Global, som Milner grundade 2009.

År 2009 blev Milner vän med Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Milner har sagt att han inte blir styrelsemedlem eller en ägare som använder sin rösträtt i företag som DST Global har investerat i.

En bild av Facebooks konto på Facebook. Mark Zuckerberg syns till höger.
En bild av Facebooks konto på Facebook. Mark Zuckerberg syns till höger. Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO Mark Zuckerberg,Facebook,sociala medier

Enligt Milner ger den här strategin honom möjlighet att placera också i konkurrerande företag utan intressekonflikter.

Strategin ger ett starkt budskap om att vi inte har försökt påverka Facebooks verksamhet, har Milner sagt till ekonomitidskriften Forbes.

Storägare i Facebook

Yuri Milner köpte 2009-2011 aktier i Facebook både via bolaget Mail.ru och DST Global. Alisher Usmanovs placeringar i Milners projekt gjorde Usmanov till en nyckelaktör i de här affärerna.

DST Global och Mail.ru-bolagets investeringar i Facebook har stigit till ett värde av omkring sju miljarder euro. Milners bolag var Facebooks näst största utomstående ägargrupp.

Milner bekräftade i intervjun att bolaget Kanton Services tillsammans med DST Global var investerare i en fond som köpte aktier i Facebook.

Milner sade att bolaget gjort en sträng granskning av Kanton innan man tog med det som en partner.

Fastän Kanton har fått pengar från ryska staten kan Milner inte veta om pengar styrdes till Facebook eftersom Kanton kan ha använt andra penningkällor för de här placeringarna.

När ICIJ frågade Gazprom International om Kanton Services kopplingar till Facebookaffären meddelade bolaget att dess lån till Kanton ”beviljades för allmänna orsaker”.

Facebooks informatör meddelade att bolaget inte på något sätt står under DST Globals bestämmanderätt.

Vladimir Putin och  Alisher Usmanov skakar hand.
Rysslands president Vladimir Putin och Alisher Usmanov. Vladimir Putin och Alisher Usmanov skakar hand. Bild: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN Vladimir Putin,Ryssland,Alisjer Usmanov

Kanton har flera kopplingar till Usmanov. Paradisdokumenten visar att alla Kantons aktier så sent som 2009 ägdes av en placerare vid namn Leon Semenenko. Semenenko är känd som en allierad till Usmanov.

Usmanovs informatör säger att han inte har använt pengar lånade från ett statsbolag för att köpa aktier i Facebook. Usmanov var en passiv placerare i Milners projekt och Usmanov hade inte makt över DST:s tillgångar eller investeringar, uppger informatören.

Milner investerade också i Jared Kushners företag

Yuri Milners investeringar i USA sträcker sig enbart till storbolagen i Silicon Valley. 2015 gjorde Milner flera investeringar i teknologiföretaget Cadre inom fastighetsbranschen.

En av Cadres grundare är president Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner.

Kushner startade bolaget med sin bror Joshua och med en annan företagare.

Milner säger att han har placerat 850 000 dollar av sina egna pengar i Cadre. Värdet på Kushners företag sägs ha stigit efter flera finansieringsomgångar till 800 miljoner euro.

Milner säger att han har träffat Kushner en gång under en konferens. Han säger att investeringarna i presidentens svärsons företag är en normal affär som inte har att göra med politik.

Text: Spencer Woodman
Översättning: Christoffer Gröhn