Hoppa till huvudinnehåll

Skatteläcka kopplar statens gruvbolag till korruptionsmisstankar i Angola

Probo Koala i Estland 2006.
Råvarujätten Trafigura är delägare i statliga gruvbolaget Terrafame. Probo Koala i Estland 2006. Bild: Toms Kalnins / EPA Trafigura,paradisdokumenten,probo koala

Multinationella råvarujätten Trafigura är delägare i statens gruvbolag Terrafame. Trafigura har grundat skatteparadisbolag åt general Leopoldino do Nascimento, en av Angolas mäktigaste män.

Finländska statens gruvpartner har skött en korruptionsanklagad generals affärer, visar den nya stora skatteparadisläckan, Paradisdokumenten.

Den multinationella råvarujätten Trafigura har till exempel grundat skatteparadisbolag åt Leopoldino do Nascimento, en av Angolas mäktigaste män.

Via dessa skatteparadisbolag äger generalen andelar i Angolas oljebransch.

Uppgifterna är pinsamma för Trafigura, eftersom bolaget har anklagats för korruption i sin verksamhet i Angola. Till exempel har den högt uppskattade tidskriften Foreign Policy ansett att bolaget har uppnått en närapå monopolställning tack vare sina kontakter till landets politiska ledning.

Trafigura blev förra vintern partner till finländska staten när bolaget köpte en 15,5 procents andel i Terrafame. Terrafame driver verksamhet i gruvan som tidigare ägdes av Talvivaara.

Yle berättade då att Trafiguras chefer är med i hundratals skatteparadisbolag. Enligt Mika Lintilä (C), ansvarig minister för statens ägarstyrning, kontrollerades Trafiguras bakgrund.

Mika Lintilä
Mika Lintilä är ansvarig för statens ägarstyrning Mika Lintilä Bild: Yle Mika Lintilä

Lintilä medgav ändå att så här breda kopplingar till skatteparadis kom som en överraskning för honom.

Generalen – en ”750 miljoner dollars man”

General do Nascimento har samlat åt sig en egendom på 750 miljoner dollar. Som grund för rikedomarna är just hans gemensamma affärer med Trafigura.

Trafigura har en närapå monopolställning på den angolanska råoljemarknaden. Trafigura och general do Nascimento har ett gemensat företag, DT Group, via vilket de angolanska affärerna görs.

Generalen äger sin andel i det gemensamma bolaget via ett skatteparadisbolag, som han har berättat att han grundade redan år 2001.

Ur Paradisdokumenten framgår att bolaget i verkligheten grundades först år 2006 av Trafiguras anställda.

Do Nascimento gick med i bolaget först år 2010, det vill säga samma år han blev den angolanska presidentens rådgivare. År 2011 blev do Nascimento ensam ägare i skatteparadisbolaget.

Tack vare det här ägandet är do Nascimento en av Angolas rikaste män.

Bolaget avvisar anklagelserna

Trafigura har inte förnekat uppgifterna men enligt bolaget finns inget anmärkningsvärt i arrangemangen.

- Trafigura har en långvarig affärsförbindelse med do Nascimento och vi kan bekräfta att vi hjälpte honom att grunda bolaget. Annat har vi inte att kommentera, var svaret från Trafiguras pressavdelning till holländska tidningen Trouw.

Yle har utnyttjat Trouws uppgifter i sina undersökningar.

En general blir ägare

Trafigura och general do Nascimento är stamkunder hos advokatbyrån Appleby, som ligger i centrum för den nya, så kallade Paradisläckan. E-postmeddelanden från läckan visar att Trafigura ofta sköter generalens affärer.

Till exempel i mars 2012 skickade Trafiguras chef ett e-postmeddelande till Appleby där man ber om att grunda ett nytt bolag på Brittiska Jungfruöarna.

Den enda direktören och ägaren till bolaget är Leopoldino Fragoso do Nascimento, konstateras i e-posten.

I materialet från läckan finns flera bolag som generalen leder eller äger med kopplingar till Trafigura.

- I normala affärsförbindelser skulle dessa kopplingar (mellan Trafigura och do Nascimento) anses förorsaka intressekonflikter, säger Matt Guéniat, forskare på den schweiziska medborgarorganisationen Public Eye.

Angolan pääkaupunki Luanda
Angolas huvudstad Luanda Angolan pääkaupunki Luanda Bild: Kim Ludbrook / EPA

Public Eye undersöker bland annat hur stora internationella företags verksamhet påverkar utvecklingsländerna. Medborgarorganisationen har följt med Angola i flera år.

Enligt Transparency International, som mäter korruption i olika länder, ligger Angola på plats 164. Det innebär att det finns 163 länder vars korruption är mindre än Angolas.

På listan finns total 176 länder, vilket innebär att Angola anses vara ett av världens mest korrumperade länder.

Före detta general – eller nuvarande?

Trafigura har miljardavtal gällande råolja med Angola.

Enligt Matt Guéniat på Public Eye och den angolanska journalisten Rafael Marques de Morais spelar general do Nascimento en central roll i hur Trafigura har fått avtal gjorda i Angola.

Do Nascimento anses utöva stort inflytande som affärsman med nära kontakter till den politiska och den militära ledningen. Han har även verkat som presidentens rådgivare.

Trafigura har upprepade gånger sagt att do Nascimento är ”bara en vanlig affärsman”.

Enligt Trafigura har do Nascimento lämnat sin position som general, men enligt angolanska källor stämmer det inte.

- Trafigura har i åratal i praktiken haft monopol på oljeaffärer i Angola, utan att ha konkurrens. Det väcker frågor, speciellt som vi vet att korruption och maktmissbruk är vanliga i Angola.

- Hur blir avtalen till? Det att Trafiguras affärspartner är presidentens rådgivare vittnar om hur riskfyllt samarbetet har varit, säger Matt Guéniat.

Trafiguras ledning med i hundratals skatteparadisbolag

Yle berättade redan i februari 2017 att Trafiguras chefer är med i hundratals skatteparadisbolag. Uppgifterna byggde på bland annat dokument som hade läckts från skatteparadiset Bahamas.

Nu framgår det ur Paradisdokumenten att delägaren i det statliga gruvbolaget har bredare skatteparadiskopplingar än vad man tidigare vetat. Den nya informationsläckan avslöjar tiotals nya bolag som ägs av Trafigura eller där dess chefer är med i.

Trafigura är också kund hos advokatbyrån Appleby, som ligger i centrum för läckan.

Appleby kontor, Bermuda.
Applebys kontor i Bermuda Appleby kontor, Bermuda. kontor,appleby

I en intervju för Yle i februari 2017 berättade den ansvariga ministern för statens ägarstyrning Mika Lintilä att man kollat företagets bakgrund.

- Vi gick igenom den finansiella och den ekonomiska situationen och gjorde olika slags bakgrundskontroller. En annan sak är förstås hur djupt man gick i ärendet. Man måste minnas att vi hade olika alternativ i den här situationen, sade Lintilä till Yle.

Lintilä berättade också att en utomstående instans fanns med i bakgrundskollen av Trafigura. Vilken instans det gällde ville Lintilä inte berätta eftersom frågan hörde till kategorin ”affärshemligheter”.

Text: Jyri Hänninen och Mikko Sauli
Översättning: Pekka Palmgren

Trafigura

- I februari 2017 berättade staten att internationella råvarujätten Trafigura blir delägare i Terrafame som har gruvverksamhet i Talvivaara.
- Trafigura äger en 15,5 procents andel. Ägandet går via skatteparadiset Caymanöarna.
- Värdet av Trafiguras investering var 75 miljoner euro.
- Trafigura handlar med oljeprodukter, metaller och mineraler.
- Företagets omsättning var i fjol över 98 miljarder dollar. Antalet anställda är över 4000.