Hoppa till huvudinnehåll

Stamceller kan lindra kronisk ryggvärk - stora förhoppningar på ny behandling

Ryggont
Ryggont Bild: Andrea De Martin ryggont

Ryggvärk är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i vårt land. Men en stamcellsbehandling kan i framtiden ge många med kronisk ryggvärk efterlängtad lindring - till och med så mycket att smärtan försvinner i ett par års tid.

För tillfället behandlas kronisk ryggvärk ofta med opioidläkemedel, steroidinjektioner eller fysioterapi. Men i flera fall hjälper de inte tillräckligt mycket.

Stamceller kunde däremot göra det, menar det australiska bioteknikföretaget Mesoblast.

Företaget har utvecklat en ny stamcellsbehandling och prövat den på ett hundratal patienter med medelsvår eller svår ryggsmärta i nedre ryggen.

Man injicerade sex miljoner stamceller i mellankotskivorna mellan ryggkotorna.

– Ungefär hälften av patienterna upplevde ingen ryggsmärta under den två år långa uppföljningsperioden, vilket är ett mycket spännande resultat, kommenterar Mesoblasts vd Silviu Itescu för Svenska Yle.

De som skulle kunna dra nytta av behandlingen är personer som har en sliten mellankotskiva - en vanlig orsak till kroniskt ryggont.

Stamceller kan motverka det här genom att bygga upp ny brosk, särskilt hos personer i övre medelåldern.

– Om du får elasticiteten tillbaka så hjälper det nog mycket mot den här smärtan och då har du gjort patienten en faktiskt god sak. Då kan du minska på sådana behandlingar vars resultat inte har varit så bra, påpekar ortopeden Jan-Magnus Björkenheim.

Framför allt finns det en stor potential i att minska på intaget av beroendeframkallande opioidmediciner, som också är dödliga när de missbrukas i stora doser.

Ortopeden Jan-Magnus Björkenheim.
Jan-Magnus Björkenheim. Ortopeden Jan-Magnus Björkenheim. Bild: Yle/Niklas Fagerström läkare,porträtt,jan-magnus björkenheim

Björkenheim är positivt inställd till den nya stamcellsmetoden, men också lite avvaktande.

– Forskningen har kommit så långt att den är lovande, men vi har inte ännu ett banbrytande resultat, men det är på kommande, eller så visar det sig att den här behandlingen inte är så bra som man tror.

Han nämner ändå att liknande forskning till exempel görs vid Sahlgrenska akademin i Sverige och att man också där har stora förhoppningar på att kunna använda stamceller mot ryggont.

Bioteknikföretaget Mesoblast testar för tillfället sin stamcellsbehandling på ytterligare 360 patienter i USA och Australien, och har planer på att utvidga det till patienter i EU inom kort.

– Vi är optimistiska, men vi måste slutföra testerna och göra en statistisk analys för att kunna bekräfta att behandlingen är tillräckligt effektiv, säger vd:n Silviu Itescu.

Han tillägger att om allt går så som planerat så kan stamcellerna vara tillgängliga för patienter i USA och EU inom ett par år.

Mesoblasts stamceller fås från donerad benmärg och kan fås att föröka sig i labb, så att det går att framställa stora mängder - för att kunna behandla många patienter.

– Produkten kommer inte att vara alltför dyr eftersom den inte behöver skräddarsys för varje enskild patient, menar Itescu.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes