Hoppa till huvudinnehåll

Trump varnar Nordkorea: "Testa oss inte"

USA:s president talade till nationalförsamlingen i Seoul 8.11.2017.
USA:s president talade till nationalförsamlingen i Seoul 8.11.2017. Bild: EPA-EFE/CHUNG SUNG-JUN / POOL Donald Trump,Sydkorea

USA:s president Donald Trump avslutade sitt besök i Sydkorea med ett tal till den sydkoreanska nationalförsamlingen i Seoul. Talet var till stora delar riktat till Nordkorea och Trumps retorik var lika hård som hittills.

- Underskatta oss inte, testa oss inte, sade Trump i talet som i långa stycken riktade sig till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

- De vapen du skaffar dig gör dig inte tryggare, de försätter din regim i allvarlig fara, sade Trump.

Han fördömde livet i Nordkorea som en "mörk fantasi".

Trump inledde sitt tal till de sydkoreanska parlamentarikerna med att hylla de sydkoreanska bedrifterna sedan Koreakriget, i motsats till Nordkoreas "tragiska experiment i ett historiskt laboratorium".

Trump skakade hand med sydkoreanska parlamentariker efter sitt tal i nationalförsamlingen.
Trump skakade hand med sydkoreanska parlamentariker efter sitt tal i nationalförsamlingen. Trump skakade hand med sydkoreanska parlamentariker efter sitt tal i nationalförsamlingen. Bild: EPA-EFE/CHUNG SUNG-JUN / POOL Donald Trump,Sydkorea

Trump varnade Nordkorea för att tolka USA:s tidigare återhållsamhet som svaghet. Trump påpekade att USA nu har en ny administration och att Nordkorea inte ska underskatta USA:s tilltagande militära förmåga.

Trump uppmanade resten av världen, speciellt Ryssland och USA, att isolera Nordkorea och utöva alla tänkbara påtryckningar för att få Nordkorea att avstå från sina kärnvapen.

Besöket till DMZ blev inte av

Trump hade hoppats att framhäva sitt budskap till Nordkorea genom ett överraskningsbesök vid den demilitariserade gränszonen DMZ mellan Sydkorea och Nordkorea.

Medföljande amerikanska journalister fick en tidigare väckning än väntat och kördes till Yongsan garnisonen, den amerikanska militärbasen i Seoul.

Där fick de veta att de skulle få följa med Trump till DMZ, trots att man tidigare meddelat att något sådant besök inte var inplanerat.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders talar med reportrar efter att helikoptrarna återvänt till Yongsan garnisonen i Seoul.
Enligt Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders var Trump "rätt frustrerad" över att man tvingades vända tillbaka. Hon talade med reportrar efter att helikoptrarna återvänt till Yongsan garnisonen i Seoul. Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders talar med reportrar efter att helikoptrarna återvänt till Yongsan garnisonen i Seoul. Bild: AFP / Lehtikuva Sarah Huckabee Sanders,Sydkorea

Helikoptrarna med Trump och hans följe var redan rätt nära DMZ då besöket ställdes in på grund av den täta dimman och helikoptrarna vände tillbaka.

Källor: AP, Reuters, BBC