Hoppa till huvudinnehåll

Tysk domstol uppmanar förbundsdagen att ge grönt ljus för tredje kön

Könstillhörighet behövs inte här.
Könstillhörighet behövs inte här. Bild: AFP / Lehtikuva könsneutralitet,interkönad,sexualitet,Könstillhörighetslag

Tysklands författningsdomstol uppmanar landets parlament att ändra lagen så att man kan registrera en så kallad tredje könsidentitet.

Enligt domstolen bör man kunna ange ett tredje kön i födelsebeviset.

Om lagarna godkänns blir Tyskland det första landet i Europa som erbjuder intersexuella personer en möjlighet att identifiera sig själva som varken man eller kvinna.

En talesman för det tyska inrikesministeriet säger att regeringen är redo att gå med på förslaget.

Nuvarande lagstiftning om civil status diskriminerar intersexuella personer, anser domstolen.

Enligt domstolen skyddar lagen den sexuella identiteten.

Domstolen anser att den sexuella identiteten har en nyckelposition då det gäller frågan om hur en individ uppfattar sig själv och hur en individ blir uppfattad av andra.

Gruppen Dritte Option, som fört en kampanj för möjligheten att ange ett tredje kön, skriver på Twitter att beslutet är helt otroligt överväldigande och att man saknar ord. Förslaget ses som en liten revolution.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt FN utgör andelen intersexuella personer 0,05 och 1,7 procent av den globala befolkningen - ungefär samma procent som rödhåriga personer utgör.

Att ange ett tredje kön i officiella dokument är möjligt i några länder, bland dem Australien, Indien, Nya Zeeland och Nepal.

I maj avvisade Frankrike dock ett förslag om att ett neutralt kön skulle få förekomma i officiella dokument. Högsta domstolen tog ställning i ett fall där en person hade fötts utan en klar biologisk könstillhörighet.

Intersexualitet:

  • En medicinsk term för barn som vid födelsen befinns ha osäker könstillhörighet på grund av att de yttre könsorganen inte är entydigt manliga eller kvinnliga.
  • Vid ställningstagande till barnets kön kan uppsättningen av könskromosomer (XX eller XY) inte vara avgörande eftersom den kan vara osäker.
  • Personer som är intersexuella kan få hormonbehandling. Det kan också utföras korrigerande kirurgiska ingrepp på könsorganen.
  • "Det rätta könet" kan vara svårt att fastslå då beslut ska fattas om operation.
  • Om operationen utförs under barnets första sex levnadsmånader anser man att den bedömningen överväger det etiska problemet att operation utförs innan barnet har möjlighet att ta ställning.

(AP, AFP, Nationalencyklopedin)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes