Hoppa till huvudinnehåll

USA: Demokraterna vann guvernörsval i viktiga delstater

Väljare i en vallokal i Alexandria, Virginia 7.11.2017.
Väljare i en vallokal i Alexandria, Virginia 7.11.2017. Väljare i en vallokal i Alexandria, Virginia 7.11.2017. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW USA,Virginia

Demokraterna tog hem segern i guvernörsvalen i de viktiga delstaterna Virginia och New Jersey. Resultaten ses som ett bakslag för president Donald Trump och en fingervisning inför nästa års mellanårsval till kongressen.

I Virginia vann demokraternas viceguvernör Ralph Northam klart över republikanen Ed Gillespie efter en hård och bitter kamp över frågor som invandring, gängkriminalitet och statybråk.

Ralph Northam under ett valmöte i Richmond den 19 oktober.
Ralph Northam under ett valmöte i Richmond den 19 oktober. Ralph Northam under ett valmöte i Richmond den 19 oktober. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Ralph Northam

Northams seger ses som en följd av ett växande motstånd bland väljarna i Virginia mot president Donald Trumps politik.

Under valkampanjen försökte republikanen Gillespie hålla avstånd till Trump, samtidigt som han friade till Trumpanhängare med tuff valreklam som handlade om splittrande frågor som invandring och statyer över sydstatsgeneraler.

Ed Gillespie under valkvällen i Richmond, Virginia.
Ed Gillespie under valkvällen i Richmond, Virginia. Ed Gillespie under valkvällen i Richmond, Virginia. Bild: AFP / Lehtikuva Ed Gillespie

Northam har beskrivits som en rätt blek kandidat som dessutom verkade ändra åsikt i flera frågor under kampanjens gång. - Ändå blev guvernörsvalet och lokalvalen i Virginia en storseger för demokraterna.

Under sin pågående Asienturné har Trump flera gånger twittrat till stöd för Gillespie, men efter Gillespies förlust ändrades Trumps tonfall radikalt.

"Ed Gillespie jobbade hårt men anammade inte mig eller det jag står för. Med en ekonomi som visar rekordsiffror så kommer vi att fortsätta att vinna, till och med större än förut!", twittrade Trump.

Demokraterna vann också i New Jersey och New York

I delstaten New Jersey tog demokraten Phil Murphy hem segern i guvernörsvalet över den impopuläre republikanske guvernören Chris Christies viceguvernör Kim Guadagno.

Murphys seger i New Jersey var väntad.

Demokraterna klarade sig också bra i andra lokalval som gällde borgmästare, polischefer och olika delstats- och lokalfullmäktigen.

I New York fick demokraten Bill de Blasio fortsatt förtroende som borgmästare.

De Blasio segrade lätt över den republikanska utmanaren Nicole Malliotakis.

De Blasio har hela tiden uttryckt skarp kritik mot Trump. 80 procent av väljarna i New York röstade för Hillary Clinton i presidentvalet förra året.

Källor: Reuters, AP, BBC, TT