Hoppa till huvudinnehåll

Vasa anställer munhygienister för att hålla köerna korta

Tänderna
Vasa har problem med köerna till tandvården. Tänderna Bild: Mostphotos Tandtråding,Tand- och munhygien,munhygien,tänderna,tandläkare,hälsa,munnen,tandvård,speglar,hygienist,Floss,cavity,tandköttet,tänder

För att också i framtiden hålla köerna till tandläkare tillräckligt korta ska Vasa anställa två munhygienister i stället för en tandläkare. Munhygienisterna är en del av åtgärdsprogrammet "I skick på en gång" då patienterna ska få all munhälsovård under samma besök.

Målet med "I skick med en gång" är också att öka trivseln bland dem som jobbar inom tandhälsovården och att få ner kostnaderna. För att "I skick med en gång" ska fungera måste personalstrukturen och arbetsfördelningen förändras.

Inom tandvården i Vasa stad jobbar idag 33 tandläkare, nio munhygienister och 43 tandskötare. Nu ska en tandläkartjänst göras om till två munhygiensittjänster, social- och hälsovårdsnämnden fattade beslut i frågan på sitt möte på tisdag kväll.

- Om vi får in fler munhygienister underlättar det patientströmmarna och allt borde gå snabbare, säger Thomas Öhman (SFP), ordförande för social- och hälsovårdsnämnden.

Kön till tandläkare i Vasa är fortfarande nästan sex månader, men staden undviker böter.