Hoppa till huvudinnehåll

Badvattnet vid Knipan i Ekenäs fortfarande dåligt

Knipans strand i Ekenäs en vacker dag i juli.
Vattenkvaliteten vid Knipans badstrand var dålig under badsäsongen 2017. Knipans strand i Ekenäs en vacker dag i juli. Bild: Yle/ Bubi Asplund badstränder,Ekenäs,soldyrkare,Västnyland,Raseborg

Badvattenklassen har varit dålig vid Knipans badstrand i Ekenäs de senaste fyra åren. Det framgår ur Sydspetsens miljöhälsas sammanfattning över badsträndernas hygieniska förhållanden badsäsongerna 2014-17.

Under åren 2014-17 har badvattenklassen varit dålig vid Knipans badstrand.

Katianna Kuula som är direktör för hälsoövervakningen säger att vattenkvaliteten inte är dålig vid Knipans strand i Ekenäs. Det är de stora variationerna i vattenproverna som gör att badvattenklassen är dålig.

- Vi tog sammanlagt sju vattenprover vid Knipan sommaren 2017 och kvaliteten var inte dålig en enda gång, säger Kuula.

Sommaren 2016 var vattenkvaliteten enligt Kuula stundtals dålig och stranden var också stängd.

Knipans strand kan stängas

Om en badstrand fem år i rad har badvattenklassen dålig kan stranden stängas.

Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten kan enligt Social och hälsovårdsministeriets förordning permanent förbjuda bad vid badstranden under minst en badsäsong.

Om badvattenklassen vid Knipans strand också efter nästa sommar får badvattenklassen dålig kan alltså myndigheterna förbjuda bad vid stranden sommaren 2019.

Sju av tio har badvattenklassen utmärkt

Vid sju av de sammanlagt tio badstränder som Sydspetsens miljöhälsa övervakar var badvattenklassen utmärkt år 2017.

Fyra av stränderna med badvattenklassen utmärkt finns i Hangö. Badvattnet vid Plagen-Bellevue, Tulluddens södra, Slaktis och Lappvik hade badvattenklassen utmärkt sommaren 2017.

Bra badvatten i Märsan

Också Björkudden i Ingå och Gumnäs i Pojo och Svedja i Karis hade badvatten som klassificerats som utmärkt under badsäsongen 2017.

Vid Tulluddens södra och Svedja har badvattnet haft badvattenklassen utmärkt under alla somrar 2014-17.

Vid Ekenäs camping hade badvattnet klassen tillfredsställande, medan badvattnet vid Märsan i Hangö var bra.

Artikeln har korrigerats 10.11 klockan 13.40 med uppgiften att vattenkvaliteten inte är dålig vid Knipans strand utan att badvattenklassen är dålig. Artikeln har också uppdaterats med kommentarer av Katianna Kuula.

Artikeln uppdaterades 10.11 klockan 14.05 med uppgiften att Knipnäs strand kan stängas för badsäsongen 2019 om badvattenklassen också sommaren 2018 är dålig.