Hoppa till huvudinnehåll

Elisabeth Rehn: "Livet är lättare om vi är snälla mot varandra"

Elisabeth Rehn och Christoffer Strandberg sitter i en soffa. Christoffer Strandberg är utklädd till Elisabeth i peruk, kavaj och pärlhalsband.
När Elisabeth Rehn gav sig in i politiken fanns det flera som inte trodde på henne. Men tji fick de. Elisabeth Rehn och Christoffer Strandberg sitter i en soffa. Christoffer Strandberg är utklädd till Elisabeth i peruk, kavaj och pärlhalsband. Bild: YLE / Janne Lindberg Elisabeth Rehn,Christoffer Strandberg,x möter x

För många är Elisabeth Rehn främst en politiker. Själv beskriver hon sig som något av en “håsapelle”. Möt en öppen Elisabeth i X möter X, där hon intervjuas av sig själv.

Finlands och världens första kvinnliga försvarsminister, FN-sändebud eller FN:s biträdande generalsekreterare. Vem är egentligen Elisabeth Rehn? Själv tycker hon att hon är en ganska vanlig människa.

- Lite håsapelle ibland, och äventyrslysten. En aktiv person som inte är så tagen av alla titlar.

Den titel som känns mest rätt är människorättskämpe. Men inte aktivist - för Elisabeth vill inte gå omkring med plakat.

- Jag tycker man ska kunna påverka på andra sätt, säger hon.

En våldsam Tarzanroman

När Elisabeth var barn läste och skrev hon väldigt mycket. Hon skrev brev till sin pappa som var vid fronten, och så skrev hon romaner.

- Jag älskade Tarzan och som nioåring skrev jag en egen Tarzanroman på finska. Den var ohyggligt blodig och våldsam. Nu när jag tänker på mitt förhållande till djur som jag älskar så var det nog gruvligt vad djuren i min bok sysslade med.

Elisabeth Rehn och Christoffer Strandberg sitter på en soffa. Christoffer är utklädd till Elisabeth i kavaj, peruk och pärlhalsband.
I dag skulle nog inte Elisabeth skriva så våldsamma romaner som hon gjorde när hon var barn. Elisabeth Rehn och Christoffer Strandberg sitter på en soffa. Christoffer är utklädd till Elisabeth i kavaj, peruk och pärlhalsband. Bild: YLE / Janne Lindberg Elisabeth Rehn,Christoffer Strandberg,x möter x

Som tioåring flyttade hon hemifrån för att gå i en svenskspråkig skola i Grankulla. Skolan låg 100 kilometer bort och hon kom bara hem på loven.

- Det fick mig att mogna. Där lärde jag mig att fungera i grupp, men också att kämpa för mig själv.

Elisabeth skötte sig bra i skolan, men visst smög hon ut genom fönstret ibland för att ge sig ut på egna äventyr.

- Jag var en god elev ända tills jag kom till gymnasiet och blev förälskad i min blivande man. Det tog lite av mina skolframgångar. Men det var det värt.

Det var en ungdomsförälskelse som räckte livet ut.

Fotbollsplanen förde in henne på politik

När skolan var över var det inte författaryrket som väntade på Elisabeth, som alla vet var det politiken. Kommunalpolitiken började redan i Grankulla och det var inte svårt att bli invald.

- Genom att jag var välkänd och fanns på fotbollsplanen och sålde korv och inträdesbiljetter kom jag in och var där från 1975 till 1979 när jag blev invald i riksdagen.

Där var det samma sak: Hon blev upptäckt av journalisten Karl-Johan Berg - från fotbollsplanen.

- Han sade att jag skulle vara en bra kandidat. Ingen människa i världen, allra minst jag själv trodde jag skulle bli invald, men det gick.

En del trodde att Elisabeth var, som hon själv säger “en dum blondin som inte duger mycket till”, men tji fick de.

- Det har kanske också alltid lite drivit mig, att jag vill visa dem.

Vi får inte glömma att arbeta för jämställdhet

Att vara kvinna är i sig också en titel och Elisabeth säger att det är viktigt att vi snart kommer till det skedet när just ordet kvinna inte längre är så viktigt att sätta till. När en president kan vara en president och inte en kvinnlig president. 2007 var vi på god väg i Finland.

- Matti Vanhanen bildade regering. Tolv var kvinnor och åtta var män. Presidenten var kvinna, högsta domstolens president var kvinna och jag tror också att Helsingfors borgmästare var kvinna.

Elisabeth Rehn och Christoffer Strandberg sitter på en soffa. Christoffer är utklädd till Elisabeth i kavaj, peruk och pärlhalsband.
Tänk så fint om vi alla bara kunde komma överens. Lite som Elisabeth och Elisabeth. Elisabeth Rehn och Christoffer Strandberg sitter på en soffa. Christoffer är utklädd till Elisabeth i kavaj, peruk och pärlhalsband. Bild: YLE / Janne Lindberg Elisabeth Rehn,Christoffer Strandberg,x möter x

Men bara för att det sett ut så där en gång i tiden betyder det inte att jämställdhetsarbetet är över. Och det gäller inte bara jämställdhet mellan män och kvinnor, utan också minoriteter.

- Man ska inte tro att nu har vi gjort det här, nu är det fint och nu har vi aldrig mera problem.

Vi måste jobba på det här varje dag för att människor ska kunna vara likvärdiga.

- Livet är lättare om man orkar vara lite snälla mot varandra, säger Elisabeth.

X möter X med Elisabeth Rehn

 • I X möter X blir personerna intervjuade av sig själva, och den som är det andra jaget är Christoffer Strandberg. Så här berättar han om när han träffade Elisabeth Rehn:
  • – Jag glömde flera gånger under intervjun att jag ju faktiskt måste hålla rollen, att jag inte får glömma att jag imiterar henne. Jag ville bara sitta där i soffan och lyssna på henne. Det hon gjort, sett och varit med om är fullkomligt fängslande. Jag hade gärna gjort en tio timmars intervju, men Elisabeth har vid 82 års ålder fortfarande en fullspäckad kalender.
   Christoffer Strandberg utklädd till Elisabeth Rehn. Han bär en kort blond peruk, blå kavaj med en brosch och ett halsband.
   Christoffer Strandberg eller Elisabeth Rehn? Christoffer Strandberg utklädd till Elisabeth Rehn. Han bär en kort blond peruk, blå kavaj med en brosch och ett halsband. Bild: YLE / Janne Lindberg Elisabeth Rehn,Christoffer Strandberg,x möter x

   – Det var magiskt att få åka hem till Elisabeth. När jag steg ut ur bilen utklädd till henne var jag minst sagt nervös över hennes reaktion. Vad skulle hon tycka? Nå, hon skrattade till och konstaterade att hon ju måste byta halsband och brosch så att de bättre matchar de jag har på mig. Då visste jag att jag var i goda händer.
   – Så där satt vi, Elisabeth och Elisabeth, och drack kaffe och åt bullar vid hennes köksbord innan intervjun. Jag beundrade miniatyrkrigsplanen på köksskåpet och vi pratade om årets kantarellskörd. Det kändes samtidigt otroligt absurt och helt naturligt.

 • Här kan du se mer av intervjun med Elisabeth Rehn.