Hoppa till huvudinnehåll

Ett år med Trump skapar vilja att visa färg – också socialismen har fått ett uppsving

massor av knappar med politiska budskap - mot Trump - till salu på MAhattan i Washington
Massor med politiska budskap på bröstknappar mot Trump. massor av knappar med politiska budskap - mot Trump - till salu på MAhattan i Washington Bild: Bengt Östling/Yle Donald Trump,motståndsrörelser,USA,demokrati

New York är Donald Trumps hemstad – men här är han ingen profet. Det är god kommers för Trumpkritiska kylskåpsmagneter, pins och plojknappar. Många mänskor vill visa att de hatar sin president.

Flera universitet ligger runt Washington Square på södra Manhattan. Var annars än i dessa liberala kvarter skulle intresset vara större för ironisk-kritiska ställningstaganden.

"Lås in honom"

Det finns hundratals variationer av ironiska budskap på knappar och magneter. Till och med hundar och katter kan få ett eget budskap.

”Lås in honom” gäller förstås president Trump, och på en knapp saknar man de gamla tiderna, med Obama som president.

Kristin McGowan jobbar på heltid med knappförsäljningen i Washington Square Park och andra platser. Försäljningen går bäst på sommaren och under höstens helger.

Hon var volontär i Hillary Clintons kampanj för ett drygt år sedan.

Jag skäms. Trump är det värsta som har hänt mitt land under min livstid.
Kristin McGowan fortsätter den politiska kampenj i hopp om Trump-dom
För Kristin McGowan fortsätter kampanjen mot Donald Trump. Kristin McGowan fortsätter den politiska kampenj i hopp om Trump-dom Bild: Bengt Östling/Yle USA,politik,satir

- Trump kan inte sluta tidigt nog som president. Han är det värsta som har hänt mitt land under min livstid, säger Kristin McGowan, som annars verkar godmodig och glad.

Nu är hennes huvudsakliga känsla skam. Och hon hoppas han tvingas avgå efter rättegång.

"Ofattbart pinsamt"

- Jag skäms varje dag över att vi har den här mannen som representerar USA ute i världen. Att vi skäms för honom är förstås vårt minsta problem, men det är så ofattbart pinsamt.

- Att ha en president som står där och spyr ur sig propaganda i världen varje dag, det är förskräckligt, säger Kristin McGowan.

Hon nämner också det hon kallar hans förakt för sanningen. Det som är sant för honom är det som passar för dagen.

Stort barn

Alla som har en annan åsikt än Trump är en förskräcklig mänska i hans ögon, säger McGowan.

Allt kretsar kring Trump och vad han vill ha. Han är inte det minsta patriotisk. Och han uppför sig som ett stort själviskt barn, fortsätter hon.

Hon hinner sälja flera knappar under vårt samtal. Många vill visa sitt ogillande. Men hon har också upplevt folk av motsatt åsikt som starkt har ogillat hennes knappar.

Illa omtyckt men stannar

Trump är numera en sällsynt illa omtyckt president. Han kommer upp till stöd på 40 procent bland amerikanerna i olika mätningar.

Opinionsmätningarna har också tidigare visat att det är outbildade vita män som stöder Trump och republikanerna.

De som ogillar och är rädda för förändring, röstar på Trump, i synnerhet om förändringen kan anses drabba deras ekonomi. Samma slags populister som hemma i Finland.

Lång kö till Coopers Union

Vi är egentligen på väg till Coopers Union, där det blir debatt denna fredag kväll.

Kön ringlar sig halvvägs runt det stora huset. Nästan 1 000 biljetter såldes slut på några timmar till evenemanget, som lockar mänskor i alla åldrar.

Utanför står olika socialistiska grupper och värvar medlemmar och säljer sina tidningar. De talar om stora ökningar i sina medlemssiffror och intresset för dylika debatter.

Fullsatt på debatten om kapitalism i New York
Fullsatt debatt om kapitalism eller socialism i New York. Fullsatt på debatten om kapitalism i New York Bild: Bengt Östling/Yle debatt,USA,protests against Donald Trump

Kapitalism - socialism?

Det man ska diskutera är en fråga som man trodde var avgjord för länge sen. Är kapitalismen det bästa sättet att höja levnadsstandarden, säkra politisk eller ekonomisk frihet och ge möjligheter?

Eller kunde socialismen göra det bättre? Frågan är närmast akademisk, men populär och passar bra i de här kvarteren.

Debatten anordnas av tidningen Jacobin, under ledning av den marxistiska chefredaktören Bhaskar Sunkara. Hans tidningsledning möter tidningen Reasons redaktörer på scenen. Den tidningen står för ”frisinne och fria marknader”.

Vänster- och högertidningar i USA, Reason och Jacobin
Två ledande tidskrifter i USA, Jacobin och Reason. Vänster- och högertidningar i USA, Reason och Jacobin ideologier,tidskrifter,USA,Jacobin,Reason

Respektfull debatt ovanlig i USA

Publiken representerar alla ståndpunkter, men är inte delaktiga i debatten. Av applåderna att döma har vänstern övertaget.

Angelina De Socio och Alex Hansen snurrar på begreppen efteråt. Debatten var lärorik, men inte tillräckligt.

Men den var respektfull. Och det är sällsynt i amerikansk politisk debatt, i synnerhet den som sänds på de kommersiella kanalerna.

Trump ger problem för båda partierna

Valet av Donald Trump har skakat om demokraterna ordenligt. Partiet försöker nu hitta tillbaka till sin identitet (och en ny presidentkandidat).

Men också republikanerna har det motigt. Det finns de som frågar sig om Donald Trump på riktigt är republikan.

USA är också mycket tudelat. Det har inte funnits plats för andra partier än demokrater och republikaner.

Kan Bernie Sanders eller någon annan grunda ett nytt vänsterparti? Eller måste alla till vänster, inklusive marxister som Sunkara, fortsätta rösta på demokraterna.

Knappast nya partier

Chefredaktör Bhaskar Sunkara tror inte det lyckas med fler partier nu, men den ideologiska debatten har fått fart efter att Trump blev president.

I publiken fanns det folk som tyckte rakt tvärtom.

- Jag röstade inte på Trump. Men något positivt som kan sägas om honom är att alla tvingas diskutera ideologi.

Det sätter fart på den nya högerkanten, altright, som är det mest spännande just nu. Det säger Zachary Ghahramani. Han tycker inte vänstersidan har något nytt att komma med, men libertarianerna, där finns det innehåll, enligt Ghahramani.

En möjlighet eller bara chockerande

Valet av Donald Trump var en historisk händelse som ändrar på så mycket i USA, konstaterar Bhaskar Sunkara.

Trump överväger nya metoder för att ytterligare skärpa de rigorösa bakgrundskontrollerna för asylsökande
Trump är en sällsynt impopulär president. Trump överväger nya metoder för att ytterligare skärpa de rigorösa bakgrundskontrollerna för asylsökande USA,Donald Trump

I Europa kan man se Brexit som en möjlighet och en ny öppning. Men valet av Trump är bara chockerande. Det som är bra är att samhället inte har gått omkull.

Chefredaktör Bhaskar Sunkara gläder sig åt att presidenten inte är populär. Han når max 40 procent i opinionsmätningarna. I en normal parlamentarism hade han varit ute.

Folkmajoritet mot Trump hjälper inte

- Men med det amerikanska systemet är han nu vår president och regeringschef i fyra år, säger Bhaskar Sunkara upprört.

Han inspireras av kampen som pågår, också i delar av media.

Sunkara ser en tendens hos Trump som försöker omvandla USA till en semiauktoritär Rysslandsliknande stat med egen desinformationsförmedling.

- Men USA är mer motståndskraftigt än vi trodde och kämpar på olika plan, för till exempel utvisningshotade invandrare.

Ett år avklarat, tre år återstår

Många hoppas på åtal och avsked för Trump. Den åsikten kommer fram på många av knapparna som säljs på Washington Square Park.

Om inte, så är det val igen år 2020. Många tror att Trump aktivt siktar på återval.

Hur han övertygar republikanerna är oklart. Hittills har Trump underminerat sitt eget parti. Det finns de som försöker lösgöra sig i nya partier.

Demokraternas presidentaspirant Bernie Sanders på valmöte i Seattle, Washington
Blir det Bernie Sanders som utmanar Trump i nästa presidentval? Demokraternas presidentaspirant Bernie Sanders på valmöte i Seattle, Washington Bild: EPA/MATT MILLS MCKNIGHT Bernie Sanders,Washington (delstat),primärval,USA

Det finns en klar risk, eller möjlighet, att det är två mycket gamla män som kandiderar i presidentvalet nästa gång, anser vissa experter. Donald Trump och Bernie Sanders.

Jacobinmagasinet kan läsas här. Tidningen har vissa likheter med Ny tid i Finland. Utom att Jacobin har en miljon läsare på webben per månad, och 40 000 prenumeranter.

Läs också