Hoppa till huvudinnehåll

Miro Heiskanen målskytt i landslagsdebuten – Lejonen tog stabil seger i EHT-thriller

Det blev en svettig seger, men Finland klarade av att hålla ut mot Ryssland i den första EHT-matchen för säsongen. Talangen Miro Heiskanen fick agera målskytt och Marko Anttila otippad poängkung när Lejonen slog Ryssland med 3-2 i Helsingfors.

Finland fick en riktig dröminledning på matchen då Joonas Kemppainen gav Finland ledningen redan i den andra spelminuten.

Lejonen inledde också den andra perioden urstarkt. Den här gången var det backtalangen Miro Heiskanen som fick göra sitt första landslagsmål i sin första landslagsmatch efter en grym forecheck av Antti Pihlström.

Men det andra målet väckte den ryska björnen. Bara några minuter senare hade Kirill Kaprizov reducerat matchen och tre minuter före den andra pausvilan var matchen kvitterad. Målskytt: Sergej Plotnikov.

Boxplay, mål och slagsmål

Den tredje perioden fick en sämre inledning ur finländsk synvinkel. Både Antti Erkinjuntti och Mika Niemi drog på sig tvåminutare, men Finland klarade av att hålla målet rent.

Halvvägs in i perioden var det igen Jokeritkedjan med Marko Anttila i spetsen som steg fram då bjässen själv satte ett skott på mål – och Atte Ohtamaa pangade in returen.

Med fem minuter kvar av matchen kokade det över hos den ryska backen Andrei Zubarev. Veli-Matti Savinainen hade parkerat sig själv framför målet och då backen inte fick flyttat på finländaren så flög handskarna till isen. Savinainen svarade med samma mått och spelarna slängdes ut från matchen.

Men Zubarev klarade inte av att tända den ryska truppen tillräckligt och istället tar Finland tre poäng.

– Det var en stabil seger av oss. Den andra perioden var lite sämre, men vi klarade av att knipa segern. För min del var det en helt lyckad debut. Finns ännu mycket att bättra på, summerar målskytten Heiskanen.

Resultat, EHT:


Finland – Ryssland 3–2 (1–0, 1–2, 1–0)

01.55 1–0 Kemppainen (Junttila,Koivisto)
23.10 2–0 Heiskanen (Pihlström,Anttila)
26.41 2–1 Kaprizov (Gusev)
37.07 2–2 Plotnikov (Telegin,Voinov)
50.52 3–2 Ohtamaa (Anttila)
Publik: 10680

Läs också