Hoppa till huvudinnehåll

Östersundom skulle locka 100 000 invånare - men hur gick det?

Yrittäjätalo Helsingin Östersundomissa
Många företagare i Östersundom är frustrerade, de tycker att de varken hör till öster eller väster just nu. Yrittäjätalo Helsingin Östersundomissa Bild: Kari Ahotupa / Yle Östersundom

För tio år sedan ville Helsingfors ha mark i öster av Sibbo för att bygga en idyll för barnfamiljer i Östersundom. Barnfamiljerna ville ändå bo i flervåningshus.

Det talades om att bygga småhus och mindre flervåningshus för familjerna. Metron skulle dras ut till Östersundom. En ny småstad skulle byggas för upp till 100 000 invånare.

Busshållplats i Östersundom
Hittills har bara bussförbindelserna förbättrats. Busshållplats i Östersundom Bild: YLE/Josefine Klemets landbo

Hårt spel i kulisserna och i det offentliga

Sibboborna reagerade med heta känslor på planerna. Rörelsen "Tassarna bort från Sibbo" kämpade med kommundirektörens goda minne mot huvudstadens planer.

I Helsingfors riktades önskemålen till statsmakten, och dåvarande kommunminister Hannes Manninen (C) stödde huvudstadens planer på annektering.

För drygt tio år sedan pågick en stor massflykt från Helsingfors bland barnfamiljer. Kranskommunernas stillsammare liv var mer lockande.

Därför ville Helsingfors skapa en egen paradisstadsdel för barnfamiljerna och den skulle placeras i Östersundom.

Hannes Manninen
Kommunminister Hannes Manninen ställde sig bakom Helsingfors. Hannes Manninen Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen Kommunminister,hannes manninen

Ministern är besviken i dag

Det har gått elva år sedan annekteringen och fortfarande susar björkarna i Östersundom i takt med säden på åkrarna. Det blev inget storbygge av småhus.

- Jag är nog lite besviken, suckar före detta kommunministern Manninen.

Han är inte den enda som är besviken. I hjärtat av Östersundom jobbar Susanna Weckström i sin presentbod. På tio år har bussförbindelserna till Helsingfors förbättrats, annars har inget skett.

- Det var jättebråttom med att annektera men inget planerades ordentligt och inget tänktes igenom tillräckligt noggrant. Nu händer ingenting här, beklagar sig Weckström.

Susanne Weckström i sin affär
Planerna var stora men inget hände, säger Susanne Weckström. Susanne Weckström i sin affär Bild: Kari Ahotupa / Yle Östersundom,presentbutik

Varken Helsingforsbor eller Sibbobor

Företagarna i Östersundom är frustrerade över situationen. De upplever att de varken hör till öster eller till väster just nu.

Susanne Weckströms granne Timo Sjöblom tillverkar segel för småbåtar. Han hade gärna sett både metro och fler invånare i Östersundom.

- Men det blir ju till ingenting. Det här är Natura 2000-område och det hindrar allt. Säkert byggs Östersundom ut någon gång, men knappast under min livstid, skrattar Sjöblom.

Timo Sjöblom i Östersundom
Timo Sjöblom hade gärna sett Östersundom växa. Timo Sjöblom i Östersundom Bild: Kari Ahotupa / Yle Östersundom,företagare

Oklar framtid

Ingen verkar våga sig på en tippning om när Östersundom ska byggas ut, men troligen sker det först på 2030-talet. Först måste alla planer godkännas och finansieringen för metron ordnas.

De tidigare planerna på ett villaområde med mindre flervåningshus har slängts på sophögen för att glömmas bort.

Anni Sinnemäki Helsingin kaupungintalolla
Biträdande borgmästare Sinnemäki har inte bråttom med Östersundom. Anni Sinnemäki Helsingin kaupungintalolla Bild: Kari Ahotupa / Yle Anni Sinnemäki

- Barnfamiljerna i Helsingfors vill bo i flervåninghus. De söker sig inte längre till kranskommunerna för att få bo i små hus, säger biträdande borgmästare Anni Sinnemäki (De Gröna).

Ursprunglig artikel av Outi Pukkila.

Läs också