Hoppa till huvudinnehåll

Övik lägergård i Borgå står öde och tom – vad som ska hända med gården klarnar i vår

Röd träbyggnad.
Huvudbyggnaden vid Övik lägergård är i betydligt bättre skick än sovsalarna. Röd träbyggnad. Bild: Yle/ Jenny Kähärä Fagerstad,lägerskola,övik lägergård

Det är alldeles tyst och stilla på Övik lägergård i Fagersta i södra Borgå. Tidigare var här verksamhet så gott som alla dagar i året.

De två övernattningsstugorna i backen ser tomma ut och vid stranden har det samlats fradga. Inga saker finns kvarglömda någonstans.

Den enda som är kvar på gården är Maj-Gret Saarinen som bor här.

Svart skylt där det står Övik på
Vid infarten finns en skylt, men också ett långt rep som gör det omöjligt att köra in på parkeringsplatsen och tydligt markerar att verksamheten är avslutad. Svart skylt där det står Övik på Bild: Yle/Jenny Kähärä skylt,Fagerstad,lägergårdar,övik lägergård

Ebbo lägergård är klar nu

Verksamheten från Övik lägergård har alldeles nyligen flyttat till det som tidigare var avdelningen Apollo vid serviceboendet i Ebbo.

Ebbo lägergårds föreståndare Maj-Gret Saarinen har med hjälp av andra jobbat med att bygga upp den nya lägergården.

- Det ser väldigt fint ut nu, tycker Borgå stads kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen.

Utreder ett samarbete med föreningar

Kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen ser Ebbo som en tillfällig lösning. Hon hoppas att Övik lägergård renoveras och tas i bruk igen.

- Platsen är så pass unik och ungdomar finns det alltid i Borgå, säger Kukkonen.

Stranden. Fjärden. björkar.
Sandstranden vid Övik lägergård är fin. Stranden. Fjärden. björkar. Bild: Yle/ Jenny Kähärä Fagerstad,lägergårdar,badstränder,övik lägergård

Enligt Kukkonen kartlägger Borgå som bäst vilka möjligheter staden har att samarbeta med dem som använder lägergården. Frågan är om staden själv ska bekosta hela renoveringen eller om andra deltar i kostnaderna.

- Vi skulle kunna samarbeta till exempel med olika föreningar.

"Övik lägergård ska inte bli en business för någon"

Kukkonen vill inte att drivandet av lägergården helt ska ges över till någon utomstående och bli en affärsverksamhet. Hon vill hålla priserna låga så att alla kan delta i den verksamhet som ordnas.

Hon understryker vikten av att fortsätta det förebyggande arbete som ungdomsväsendet, biblioteken och många andra sysslar med i Borgå.

- Förebyggande arbete med barn, unga och hela familjer är viktigt, säger Kukkonen.

Övik lägergård har av tradition varit en viktig pusselbit i det förebyggande arbetet.

Sandstrand. Roddbåtar ligger upp och ner. Små omklädningsrum.
Omklädningsrummen vid lägergården står öde och tomma. Sandstrand. Roddbåtar ligger upp och ner. Små omklädningsrum. Bild: Yle/ Jenny Kähärä lägergårdar,Fagerstad,badstränder,övik lägergård

Övik lägergård var alltid fullbokad

Det är inte bara Borgås ungdomsväsende som har ordnat läger i Övik, utan också församlingar, idrottsföreningar och körer. I Övik har man också ordnat arbetsmöten och konferenser av olika slag.

Användningsgraden har varit uppe i 92 procent.

Det som gläder Merja Kukkonen är att största delen av dem som har bokat Övik lägergård nu också har bokat den nya tillfälliga lägergården i Ebbo.

Lägergårdens framtid slås fast i vår

Bildningsnämnden talade i våras för en renovering av Övik lägergård men det är inget slutgiltigt beslut.

Övik lägergårds möjliga renovering kommer upp i vår då poiltikerna behandlar utredningen över bildningsnätet. I den slås det bland annat fast vilka skolor och daghem som staden ska ha i framtiden.

Brungrått hus med liten veranda. Vid skogsbrynet
Övernattningsstugorna är i dåligt skick. Brungrått hus med liten veranda. Vid skogsbrynet Bild: Yle/ Jenny Kähärä lägergårdar,Fagerstad,övik lägergård